MO I RANA LIVE? JA TAKK!

Bo Kaspers på Verket 2013
Bo Kaspers på Verket 2013

 

Jeg er et menneske som er avhengig av å høre levende musikk på samme måte som jeg er avhengig av å se levende mennesker som later som om de er noen andre enn seg selv på en scene. Teater har vi i Mo i Rana, jeg er så heldig å få jobbe der selv. Men noen scene for levende musikk har vi ikke. I hvertfall ikke en scene som tilfredstiller lyd og lys og andre krav man må kunne innfri for å kunne kalle seg en livescene som kan ta i mot artister som ikke er store nok til å fylle de digre festivalscenene.

For festivaler har vi i bøtter og spann. Vi har Vinterlysfestivalen som dekker teater og dans, Verket Musikkfestival som er den store rockefestivalen om høsten, Smeltedigelen to måneder senere som er et bredt tilbud av jazz og mye mer. Og nå fikk vi til og med en ny minifestival i et partytelt midt i byen som heter Rød Snø om jeg ikke husker feil?

Så hvor trykker skoen når det kommer til å etablere en skikkelig livescene?

I Mo i Rana er det et rikt musikkliv. Jeg er selv en del av det. Men hvor pokker skal man spille når man ikke vil stå i den triste salen på toppen av kinoen som ser ut som en scenografi fra 70-tallet eller stå halvveis gjemt bak en søyle på Koks?

(Beklager og unnskyld Koks, det er hyggelig nok hos dere, men noe Rockefeller blir dere aldri, og det er sikkert ikke er meningen heller.)

Nesten alle byer har en livescene i større eller mindre grad, og å vidt jeg vet bor det 30 000 mennesker i Ranas nærområde. Stadig ser jeg statuser på Facebook og Twitter om folk som valfarter til andre byer både nært og fjærnt for å oppleve levende musikk. Så det er tydeligvis en hunger etter noe mer enn å stå i trengselen på Niveau (det nye Ramona bare med litt hippere interiør) og drikke øl sammen med bare unge folk.

For under alle festivalene går folk mann av huse, så det burde da være marked for levende musikk i ulike sjangre året gjennom? Men hvor kan vi få et sted som serverer øl og god musikk?

Mo i Rana har en tendens til å skulle please alle når man starter noe. Men man kan ikke late som om man er et hipt musikk-sted om man egentlig er en fotballpub. Vi trenger et sted som rendyrker den levende musikken, et sted der det er jam sessions, konserter og happenings året rundt.

Eller skal vi bare la alle de unge talentene flytte vekk mens man prøver alt mulig fra kvinneaftener til hva det nå er alt sammen, for å skape en levende by som ikke ser ut som en forlatt filmkulisse etter klokka fire om ettermiddagen? Altså, ikke noe galt med kvinnekvelder, alle gode forslag mottas med takk! 🙂 Men vi trenger ikke flere kjøpesentere, vi trenger ikke flere damefrisører eller sportsbutikker. Vi trenger et levende miljø, ikke bare på dagtid men også om kvelden, vi trenger hygge, vi trenger kultur, og vi trenger flere møteplasser som ikke bare handler om parkeringsplasser og shopping.

Så den som måtte bli den nye kultursjefen i Rana, få dette på plass. La musikken spille, så kommer byen til å bli levende! For under alle festivalene er jo byen, ja, en fest. Men nå, når jeg en sjelden gang beveger meg i den folketomme byen om kvelden så tenker jeg, har vi blitt utsatt for kjemisk krigføring og jeg er den eneste som ikke har fått beskjed om å løpe til tilflluktsrommene?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s