JEG ORKER IKKE Å TA DET INNOVER MEG.

Foto: Humans of Paris.
Foto: Humans of Paris.

 

Å, det er så mye fælt i verden, jeg orker ikke å ta det innover meg. Jeg vet ikke hvor ofte jeg hører dette utsagnet. Derfor er det tryggest å bevege seg langs bakken på mikronivå, legge ut pene bilder av seg selv (ja, jeg gjør også det) for så å høste «likes» og smigrende ord som «fineste du!» og hjerter i bøtter og spann. Ja, vi har fått vår egen talerstol via sosiale medier, men hvordan bruker vi den?

Og er det et problem at folk stort sett forholder seg til de nære ting? Nei, de nære ting er viktig, ens egen sone av familie, venner og trygghet. Det er høyst forståelig, men det er også en verden der ute som vi burde ta innover oss i så små eller store porsjoner som vi orker. Ja, jeg vet, man blir slått av pessimisme og motløshet, ofte. Men for all del, mange små nære ting kan danne en stor helhet, om vi makter å tenke i de baner. Vi har alle den samme historie, skrev Franca Rame.

Vi lever i en del av verden der mange er mestere i fornektelse. Vi tør ikke kalle tingene ved deres rette navn. Noen av oss, både her hjemme og ute har skrevet om den økende rasismene, jødehatet og vold mot minoritetsgrupper i mange år. Vi har blitt ledd av, slettet av familie og «venner», vi har fått høre at vi er paranoide og ser spøkelser på høylys dag. Det har vært til å leve med.

Men i går fikk altså de høyre-ekstreme partiene (rasister i min bok) 95 seter i EU-parlamentet. Bare i Sverige fikk SD 9.9% av stemmene. De er like store som V og KrF til sammen, om vi skal sammenligne med Norge. FrP fikk, hva var det, 11% av stemmene ved siste valg? Men det er opplest og vedtatt at dette partiet verken er rasistisk eller populistisk. Man har til og med bedt seg renvakset av myndighetene når sammenligninger med store høyreekstreme og populistiske partier ute i Europa er blitt trukket. Ok, nå er ikke et EU-valg et «riktig» valg, det handler om sammensetningen av EU-parlamantet der det må dannes fløyer eller grupper for å få stor påvirkningskraft, men i Frankrike vant de høyreekstreme dette valget, og i mange andre land fosser de frem. Og et Eu-valg er faktisk en indikator for hva som rører seg av politikse strøminger på vårt kontinent, og det bør tas på alvor.

Et klokt menneske, jeg husker ikke hvem, har sagt: Historien kjenner aldri seg selv igjen, derfor er det viktig at vi gjør det.

For noen dager siden ble flere mennesker skutt ned utenfor et jødisk museum.

Og de samme menneskene som mener seg «kneblet» truer andre som bruker ytringsfriiheten til å kjempe kamper for de mest utsatte. En muslimsk poet må ha politibeskyttelse når han kommer for å lese på en litteraturfestival i Norge. Hvorfor, om Norge er så trygt og stuerent og fritt for rasisme? Ja, jeg skjønner at folk kan følge etter ham hit for å prøve seg. I Norge har de fleste bind for øynene når det kommer til å innse at også her hjemme er rasisme og fremmedfrykt, også jødehatet stigende. Men vi vil ikke se. Vi orker rett og slett ikke å ta det innover oss!

Men det skjer gledelige ting der ute også. Miljøpartiene er i framgang, feministiske partier også.

Men Norge? Vi ramlet rett i grøtfatet. Men vi har ikke vært så forbannet arbeidssomme og dyktige. Vi har hatt flaks. De store pengene kom helt uanmeldt, men vettet lar vente på seg. Alle store og små problemer har først og fremst en prislapp, og mennesker er som oftes et nummer i et vanskelig regnestykke som ikke går opp. Mens vi, de adelige, de priviligerte løfter glasset mot våre utvalgte, ja, vinen har en solid kropp, en anelse skogsbunn og et snev av kirsebær. Skål, kjære kjære venner, ja det er mye fælt i verden, men nå skal vi snakke om noe hyggelig dere. Lenge siden du byttet bil nå Preben? Er det Syd-Frankrike i år også? Og hva svarer man? Jeg er så urolig, jeg får ikke sove om nettene? Nei, ikke det. Slike replikker står ikke i det norske manuskriptet i disse dager. Sorry fineste du! Men jeg heier på deg!!! Alltid!

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s