MAT MAT MAT

IMG_1560

I dag kom nyheten om at matbaron Stein Erik Hagen skal bli helseministerens matrådgiver.

Man sitter der med morgenkaffen i halsen og tenker: What?

Hagen er en av Norges rikeste menn, noe han har blitt fordi han har solgt nordmenn løgnen om at vi når snakker om mat er det prislappen og ikke hva maten inneholder som gjelder. Norges matvarebransje kontrolleres av noen få herremenn, de nesten for en mafia å regne. Selv spiser de selvdyrket fjellmandel, selvplukkede multer og selvskutt elg på hvit damask, og klinker vinglass med et innhold som «folk flest» bare kan drømme om. Kjære vene, litt må må da unne seg når man har jobbet seg opp fra to tomme hender og like inn i regjeringskorridorene. For å gjøre det helt klart, jeg hater ikke rike mennesker, jeg kjenner noen stykker av dem som er både gode og empatiske mennesker, men det er ofte en skyggefull grunn til at noen blir styrtrike og andre forblir fattige.

I flere tiår har vi forbrukerne blitt klasebombet med fiffige slagord som «trygt, kjapt, og billig» og «det er prislappen som teller» og helt naturlig har mange av oss falt for disse lett salgbare «sannhetene», for hvem vil betale for mye for en vare? I disse dager er vi midt oppe i et landbruksopprør der bøndene blir karakterisert som kravstore og bortskjemte av folk som ikke skjønner at et stykke kjøtt ikke blir født i frysedisken til RImi-Hagen eller Rema-Reitan. Og hele matvarebransjens enorme rikdom er tuftet på at man har fått folk til å føle at de blir lurt av den lille slakteren som skal ha tre ganger mer for kjøttet enn i de store grusomme kjøpesentrene. At en kylling ikke skal koste mer en toppen NOK 50, men hvordan det stakkars fjærkreet har hatt det i sitt 28 dager lange liv vedkommer ikke dette regnestykket.

Men nå begynner folk å våkne. For de fleste, om de anstrenger seg litt forstår at om en fersk hønsefugl koster så lite så er det noe fundamentalt galt et sted. Sakte med sikkert har folk blitt mer miljøvennlig og mer bevisst hva de spiser. Og matbaronene tenker like fort som pengene klinger i kassen. Og nå har de begynt å tilpasse seg den økologiske trenden, men prisene skal fremdeles holdes nede. Og derfor sandblåses det økologiske markedet for den som kan levere den kjipeste dealen og flest enheter til en billig penge.

Her er min konklusjon, og et par spørsmål:

Kjære helseminister, hvorfor er det ingen advarsler på maten som bransjen pusher ut? Hvorfor står det ikke på en kylling til NOK 50: Dette produktet inneholder spor av veksthormoner og antibiotika? Hvorfor står det ikke på en yoghurt: Dette produktet som er laget for barn inneholder en uforsvarlig mengde sukker? Hvorfor står det ikke på et «ferskt» brød: Dette brødet er bakt i utlandet, det har vært frosset i noen måneder, og så er det blitt stekt her i butikken? Osv. For advarsel finns på sigaretter, på snus. Men ikke på alkohol. Hvorfor ikke? Burde det ikke stå oppslag utenfor Vinmonopolet: Her selges det farlige produkter som kan få deg til å miste dømmekraften? Som kan få deg til å sette deg i bilen å kjøre ned noen? Få deg til å voldta eller utøve vold om du ikke bruker dem på den rette måten og i forsvarlige mengder?

Konkulsjonen er:

Matvarer og alkohol tjener staten mange penger på, men tobakksalget var allerede synkende da de nye reglene for tobakk og sigaretter ble innført. Sannheten er at feil mat og for mye alkohol koster staten mer enn tobakk noensinne har gjort. Ungene bli stadig feitere og får sammenbrudd av mat som ser ut som det den egentlig er. Hvor mange storbybarn har sett en fisk med hode og hale. I Oslo ble faktisk en barnehage saksøkt fordi de ansatte hadde latt barna klappe en ku. Ungene kunne få basiller på seg må vite. We are fucked!

Nå skal altså en av de største foretningsmennene i Norge gi råd til regjeringen om folkehelsa. Tror neppe den bukken spiser havre, men noe er fullstendig galt. Men god stemning på julebordet i NHO blir det nok. Kanskje Hagen har med både multer og elgbiff? Og et par ting til vet jeg om dette, men jeg skal ikke være direkte ufin.

 

5 kommentarer om “MAT MAT MAT

  1. Bra, Sven!

    Det er Magne fra VG her, nå har jeg anbefalt innlegget ditt på forsiden av VG slik at flere kan få gleden av det.

    Er det andre som skriver en god blogg og vil ha mange lesere? Ikke nøl med å sende en epost til meg på magnea |a| vg.no eller @magneda på Twitter.

    🙂

  2. Ja, dette ville vel vakt storm i opposisjonen hvis de rødgrønne hadde gjort dette i regjering og Høyre/FrP hadde vært i opposisjon. Da hadde nok korrupsjonsbeskyldningene haglet fra FrP vil jeg tro. Det hadde nok blitt høringer og gransking i kontrollkomiteen da.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s