HVOR KOMMER HATET FRA?

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Han sitter alene i en dårlig møblert stue, kanskje på et soverom, på et kjøkken. Det ligger søppel og dritt etter takeaway mat og tomme ølbokser. Rommet er mørkt. Bare skjermen på computeren lyser der han lar ordene renne ut av fingertuppene. «Jeg skal drepe deg din lille fitte!» er det han skriver. Han har hørt henne på radioen, sett henne på tv, kjenner henne ikke, men han må skrive dette, bare må.

Er det slik han ser ut? Er det slik vi håper han ser ut? Eller er det en han? For vi vet ikke hva han heter. Profilbildet er en katt. Han heter Ola Nordmann, men han finnes ikke på 1881.

Han sitter i en politibil. Har uniform. Han spiser en baconpølse og småprater med den kvinnelige kollegaen som avskyr lukten av både bacon og pølser. Han er en trebarnsfar. God likt på jobben. Han spiller fotball med sønnene sine, deltar i alle dugnader i borettslaget. Han er vår mann, en vi kan stole på. Men om natten sitter han ved tastaturet og spyr ut sine postulater til verden under kryptert navn. Han kaller henne denne «faens negerfitta som burde vært voldtatt en hel natt!» Er det slik han ser ut? Er det han? Nei, det kan ikke stemme. Ikke han? Hvem skal man stole på om vi ikke kan stole på politiet?

Han står i aulaen. Snakker om vekst og bærekraft. Han har vyer, visjoner, pen i tøyet. Dressen koster noen kroner. Jo, han skal prøve å rekke ned til hytta på Hvaler denne helgen også. Der nede venter den lille konen han ikke bryr seg om lenger. Men han tåler henne, de tåler hverandre. Så han holder henne i armen offentlig. De smiler mot verden slik verden smiler til folk på soldekket på det norske luksusskipet som seiler inn i solnedgangen.  Men han har en annen side. Han saumfarer nettet etter folk han ikke liker. Og han forfølger dem i kommentarfeltene der de skriver sin venstrevridde og naive propaganda. Han kaller seg Tor med Hammeren.  Han er en pen mann. Lett å like, snakker flere språk. Vet mye om viner. Fransk ost. Han har reist. Ja da, Afrika, Asia, USA, you name it osv. Men han kan det ikke være? Ikke han? Folk som skriver slik ser ikke ut som han? Er ikke så utkrøpne og vulgære?

Er det den gamle mannen som sitter med katten på fanget? Som stryker pelsen lett, ser ned på den med kjærlighet. Vi kan se bilder av barnebarn på veggen bak. Planter i vinduet. Stolen ser dyr ut. Men det er noe med øynene, et drag rundt munnen. Nei, det er ikke han. Han er en snill bestefar med en katt på fanget. Hvordan ser egentlig hatet ut? Nei, ikke han, nei, det vil ikke være til å bære.

Er det kanskje hun med barnevognen? Hun med de to små tvillingene. Hun som stadig legger ut bilder av norske flagg på Facebook? Men hun ser jo så søt og snill ut. Nei, det er ikke henne. Det må være noen andre. Men hvem? Kanskje den gamle damen innerst i den mørke gangen. Hun som følger med i kikkehullet når vi går forbi. Hun som kommer med små antydninger når vi veksler noen ord i trappen. «Det er mye svarte her nå, huff huff» sier hun. Men det er ikke henne. Hun er jo en dame på åtti. Hva vet hun om internett?

Men hvor bor hatet? Hvor kommer det fra? For vi kjenner ingen av disse? Men hvem kjenner dem? Familie? For en aller annen elsker vel også disse? Hvor bor de? Er de kanskje så nær at vi ikke ser dem? Er det oss? Nei, det kan det da ikke være? Nei, det er aldri oss, det er de andre.

13 kommentarer om “HVOR KOMMER HATET FRA?

 1. Har ikke møtt noen som bærer på så mye hat og forrakt som du Sven. Det er ikke bra for deg, den bitterheten du føler. Håper du en dag kommer over det.

  • Du har ikke møtt meg. Jeg har ikke møtt deg Jeg er ikke bitter, jeg er ikke full av forakt. Jeg har det bra. Hvordan har du det? Du gjemmer deg fremdeles bak et psedonym. Hvorfor det? Ha en fin dag. Det er sommer.

   • Er i jobb selvfølgelig.:) hadde jeg gått på NAV slik som du, hadde jeg også brukt hele min hobbyfritid tid til meningsytring. Er du heldig som har muligheten og tid til det? Uvisst, men du er heldig som kan ta deg ferie nå. Ikke så mange som kan det..

  • Sven er ikke full av hat. Du må virkelig unnskylde meg når jeg sier du tar helt feil. Vær åpen i ditt hjerte, kanskje du hater noen. Jesus Kristus være med deg. Mvh. Kjell S. Moss : )

 2. Sven Henriksen skriver ikke som alle andre, han skriver rett fra leveren. Det er veldig bra. Ikke gjemmer Sven seg bak fasader, andres frykt for det fremmede, men er ærlig. Dette er en egenskap som jeg gratulerer og tar godt imot. Takk Svenn. Dette river hart i manges hjerter og de trenger det så virkelig.

   • Skulle barre mangle Svein. Mye rare «sticks» som er full av fordommer og bitterhet o.l.. Mvh. Kjell S. Moss

  • Nok en bra blogg ! Vi trenger skribenter som snakker rett fra leveren. Den som er full av hat vil ikke kunne se verden slik Sven Henriksen gjør. Det lille jeg har lest har ingenting med hat å gjøre men heller en fortvilelse over menneskeheten og all uretten som foregår, samt mye mer. Vi er mange som ser det på samme måte og vi trenger noen til å sette ord på det.
   Takk for det !!

 3. utrolig bra skrevet og absolutt en kilde til selvrefleksjon.
  For jeg tror det ofte er slik at handlingen ikke er særlig bevisst, ordene bare kommer av seg selv i et øyeblikks engasjement og kanskje opphisselse over an annen tilbakelagt hendelse……. og så kommer det ut i feil sammenheng, litt klønete formulert, de rette «politisk korrekte ordene» ikke alltid like lette å finne, sånn i farten……. Sånn tror jeg det ofte er. Men ikke alltid. Noen ganger er det virkelig systematiske «hatere» også.
  Jeg går tilbake og spør meg selv, fordi jeg også kommenterer, er engasjert, i mye, har jeg formulert meg slik? Har jeg uten å ville det skrevet ting som oppfattes som «hat», som mobbing? som trakassering? Jeg håper ikke det, tror ikke det. Jeg vet jeg ikke «hater», aldri. Men det er greit å tenke seg om…. både før og etter……

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s