KUNSTEN SKAL IKKE BEHAGE.

IMG_5236

Hallo fra glovarme Hellas!

Jeg hadde pålagt meg selv fri fra blogging og debatt i de to ukene jeg er her ved Middelhavet, men akk, ting skjer i gamlelandet. Festspillene i Nord-Norge åpnet med brask og bram her om dagen. En politiker og et styremedlem ble forarget over at åpningsshowet tok seg den frihet å fornærme selveste Onkel Skrue aka Statoil! Det er ikke bra i Harstad og i oljelandet ellers, pengesekken kan bli fornærmet.

Jeg har lenge etterlyst den politiske kunsten midt oppi alle musikaler og annet intetsigende ved teatrene der sjefene titter hverandre over skulderen og stadig snur bunken av gamle kioskveltere, og når man minst aner det og midt i sommerferien klinker FINN til med en satire så sterk at de mest fintfølende reiser seg i salen og river programmet i to og roper «fysj’a meg» Og styremedlemer og politikere løper til pressen og klager sin nød og sier at «dette er ikke et festspill verdig!» Jeg kan ikke annet enn å føle glede og stolthet over festspillenes dirketør Tone Winje som «tør» å gjøre dette!

For ja, det handler om mot i disse tider da selv kulturministeren ringer et galleri for å få forandret ordlyden i programmet til en utstilling der kuratoren, som att på til er svensk,  har latt noen ord falle om at Frp er populistisk. Den nye kulturministeren har også satt hele kulturfeltet under lupen for å se om det lønner seg, og om det er noe som bør kuttes her og der. Ja, det er all grunn til å gripe til satire og det som verre er for å vise tenner i denne overflatiskhetens tid vi lever i! Kudos til Festspillene i Nord-Norge!

Ingmar Bergman sa: Teateret skal ikke speile virkeligheten, det skal kle av den.

Og kulturminister Widvey har jo selv sagt at kunsten skal «settes fri» Fri fra hva? Og hvor skal den? Nå vet jeg ikke om kulturministeren var i Harstad når dette famøse i skjedde, men jeg bejaer alle friske pust i det konforme kulturfeltet der det er langt mellom tomatkasting og fyrop.

Kunsten skal ikke behage og klø poliitkere på ryggen. Kunsten skal ikke sørge for at styret ikke skal måtte be sponsorene om unnskyldning etter forestillingen. Kunsten skal kle av virkeligheten og vise oss hvem vi er og hva vi holder på med. Akkurat nå er det pengesekken som styrer. Og er det for pinlig at det blir nevnt i en sketsj bør man bare rope høyere.

Statoils tårn står fjellstøtt på norsk sokkel og det kommer det til å gjøre selv etter dette. Men selvfølgelig, det er mye tryggere å ha festspill der Kari Bremnes synger: Det skal bo folk i husan! Det er noe vi alle kan gråte en skvett til.

Men det blir ikke mindre fraflytting av den grunn.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s