SOM DU SER MEG

tumblr_ln02z0wspq1qf2ki2o1_500_large

«Det må være noe galt med fashion siden de må forandre den to ganger i året» sa Oscar Wilde.

Klær skaper folk. Du kan kle deg opp eller ned. Men klær sender også signaler om sex, status, makt eller religion. Klær kan sette fri, og klær kan undertrykke.

De fleste av oss dekker oss litt til når vi går inn i egne eller andres gudshus. Vi sprader ikke inn i en moské eller i Nidarosdomen i bikini eller badebukse. Vi prøver å vise respekt for kirkerommet. Enn så lenge. Og – det er faktisk ikke så alt for lenge siden kvinner måtte dekke til håret før de gikk inn i kirker her til lands også. Men nå er vi så frigjorte og likestilte. Eller er vi det?

Jeg tror vi verken er særlig frigjorte eller likestilte. Unge jenter kler seg nakne for å bli sett. Unge gutter også.

Vi lever med et strengt ideal hengende over oss. Våre små miljøer har sine strenge usagte koder.  Rommet for annerledeshet er trangt og lite. «Frøken bibelpripp» går ikke lenger i lyseblå jakke og hvite perler i ørene, også hun er mer lettkledd. Tar du en tur på byen en sen nattetime ser du unge jenter vakle fulle rundt nesten uten klær på. Om jeg som mann kritiserer det får jeg høre fra enkelte kvinner (og menn) at det er «en menneskerett å kle seg som man vil her i landet…» Vel, dette gjelder selvfølegelig for oss, men ikke for «de andre» For det er et omkved som heter: «Om du vil komme hit til landet må du kle deg og leve som oss! Ferdig snakka!»

Jeg ser det slik. Om du tvinger en kvinne til å kle av seg eller dekke seg til er det tvang og undertrykkelse. Om hun gjør det frivillig er det et eget valg.

Så er det de som velger å dekke til ansiktet i en niqab. Ja vel, sier noen, skal vi tillate alt nå? Skal det bli lov med finnlandshetter også? Nå er det faktisk bare ca 50 stykker som bruker en niqab i Norge. Det er ikke som deler av media og sosiale medier påstår at vi erobres av en horde med kvinner som kler seg ut som enmannstelt. Det er som sagt noen ganske få.

Kvinner som dekker seg til undertrykkes av mannen? Ikke alltid! Mødre undertrykker døtre. Bestemødre undertrykker barnebarn. Det er ikke alltid mannen som er synderen. Men om det er mannen som er hovedsynderen, så er det mannen som må settes fri. Det er han som må få hjelp til å få fjernet det mentale sløret han har foran øynene som gjør at han tror han har rett til å kreve at hans kvinne ikke skal sees av noen andre enn ham selv. Om det er moren eller bestemoren, er det disse som må få hjelp til å skjønne at deres holdninger er forstokkede og gammeldagse på samme måte som våre besteforeldre måtte få beskjed om at rock’n roll ikke var det samme som evig fortapelse eller at det var en dødssynd å danse twist.

En kvinne blir ikke mer fri bare fordi du river av henne et slør eller klubber inn et forbud. Det er holdingene og mekanismene til eventuell undertrykkelse man må komme til livs.

Mødrene må ikke oppdra sine sønner til å bli kopier av sine fedre. Fedrene må ikke repetere fedrenes synder. Og så videre. Og vi som bor her, vi som kan velge hva det skal være i alt fra tacky nakenhet til kysk tweed bør ikke hevde at vi har funnet den rette nøkkelen til et lykkelig og likestilt liv.

Så jævla perfekte er vi ikke. Vi har mer enn nok av lik i lasten. Så calm down. Norge blir ikke oversvømt av verken niqabs eller finnlandshetter med det første. Ok, et forbud kan fjerne det som irriterer noen, som engster andre på undertrykte kvinners vegne. Men vi har forbud mot en rekke ting som ikke fungerer. Det er ikke lov med narkotika heller, men hjelper det? Nå er det til og med forbud mot å være fattig. Et forbud er enkelste utvei. Da slipper vi å ta den vonde diskusjonen. Og så slipper vi å spørre oss hvem vi selv er. Jeg tror det er derfor de fleste er for et forbud, fordi vi vet svaret….

En kommentar om “SOM DU SER MEG

  1. Et forbud er enkelt og greit for da unnngår vi å se lidelsene i hvitøyet,da
    slipper vi å kjenne på den dårlige samvittigheten …om vi har noen.;-(

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s