DEN FORSTYRRENDE SANNHETEN

IMG_4286

Nordmenn er veldig opptatt av redelighet.

Særlig når det kommer til poltikere som lager lovene vi andre er pliktig å følge. De skal være rettskafne og ærlige, helst ikke ha noe som ligner på en prikk på rullebladet. Du kan ikke leie ut et stabbur uten å rapportere det til myndighetene, og om du handler noen småting med feil kredittkort er det «korsfest korsfest» av media og folk flest. Om ikke må man ta sin hatt å gå som det heter.

Apropos media. Apeopos ærlighet. Nyhetsredaksjoner har en til tider merkelig dramaturgi. En sak som ikke er en sak blåses opp, snøballen begynner å rulle, og vips er saken på alles lepper. Det kan være seg alt fra flått til storpolitikk ispedd litt svineinfluensa og ferietips.

Men hvor kritiske er folk flest til det pressen leverer av nyheter?

Ikke så veldig kan det virke som. For hva er det å være kritisk til når pressen daglig forer oss med saker som f. eks: SLIK KAN DU HOLDE DEG FRISK! HVORDAN BLI FIN OG LEKKER FØR BADESESONGEN! SE JENNY SKAVLANS NYE VESKE! KLIKK HER! og viktige saker forvinner i alt fjaset? (Ok, man kan selvfølgelig bli irritert over alt det overflatiske) Men i følge de som vet noe om dette leverer pressen det folk vil ha.
(jeg må straks ile til å si at det finnes seriøs presse i Norge også.)

Så ja, det er noen svært få som leverer tunge nyheter folk flest ikke vil ha.

NRK’s Sidsel Wold er en av disse. Hun rapporterer fra Midt-Østen, ikke det politikere dikterer pressen i øret, men det hun ser med egne øyne. Denne enestående journalisten bringer til torgs en ekte og forstyrrende sannhet som folk ikke vil ha. Den er for drøy. Og er den sann?

Gruppen MIFF (Med Israel for fred) mener hun er en sviker, en forræder og en svindler som rett og slett lyver for det norske folk. Nå er det å bruke MIFF som sannhetsvitne for hva som skjer i Midt-Østen omtrent det samme som å spørre Coca Cola hva de mener om en konkurrents leskedrikk, så nok om det.

Hvorfor skulle Sidsel Wold lyve?

Det er jo journalister fra hele verden som skriver og sier det samme som henne. Her i Norge har vi for øyeblikket en israelvennlig regjering. Og handelsavtaler med Israel kan stå i fare om våre folkevalgte politikere tar avstand fra eller skifter side mot grusomhetene i Midt-Østen. Derfor sitter de musestille i båten uten at stormen vil legge seg. For denne konflikten er større en Jaffa-appelsiner og fikener. At barn dør i hundretalls kan ikke lenger forsvares på grunn av politisk uenighet. Dette er faktisk ikke lenger politikk, det er brudd på alle våre kristne verdier. Og en løsning er ikke mulig lenger. Ei heller forsoning. Det meste er prøvd uten at det nytter.

Tilbake til media. Sidsel Wold tar ikke et politisk standpunkt, hun forteller om det hun ser og hører. I Norge kalles hun for «araberhore» og det som verre er fordi hun er en av de få som tør å komme med fakta som ikke stemmer med det bildet mange av oss her hjemme vil ha av konflikten. Det bildet media stort sett har foret oss med er: Israel er et offer for terror, og terror må bekjempes med alle midler. Og folk med litt lite hjernekapasitet mener derfor at det er greit å si at en israelsk liv er mer verdt enn et palestinsk. Jeg tror ikke våre politkere mener det, men det er slik det blir seendes ut når det store stygge nettdyret setter seg ved tastaturet og skriver: Slipp en atombombe over faenskapet, så er det over og ut for disse gale menneskene i Palestina!

Så – poenget mitt er: Tiden for å ta side i denne floken er over. Dette er ikke lenger politikk. Dette handler ikke om hvem som er verst eller hvem som er offer. Nå må en hel verden reise seg i protest mot overgrepene fra begge sider i dette lille området som er blitt et slakterhus.

Og vi må ikke snu oss vekk. På forrige blogg skrev en voksen dame til meg: «Jeg har jobbet hardt, jeg har en god jobb, en fin bil, jeg tjener bra. Ja, det er mye fælt i verden, men for å være helt ærlig, jeg bryr meg overhodet ikke!»

Hun er et av de mange mennesker som dette landet har fostret som mener det samme. Om du er i tvil, gå inn på siden til MIFF og i kommentarfeltene ellers. Og slike holdninger skaper ikke akkurat verdensfred. Noen mennesker er faktisk ikke klar over at alt har en ende, og at selv det mest perfekte og priviligerte liv skal ta slutt en dag.

Kudos til Sidsel Wold. Det er hun som vil bli husket, ikke alle oss som snudde ryggen til.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s