POSTCARD FROM THE EDGE

IMG_8178

 

Solregn i Prøysenland i dag.

Kornet lyser gulgrønt i hellinga og Mjøsa flimrer med grå dis over den sølvblanke vannfaten, en kråke sitter der ute med nebbet gjemt i fjærpryden: Et fly er blitt skutt ned over Ukraina, og den israelske ambassaden har sendt et åpent brev til norsk presse der den ber dem slutte å intervjue en lege som redder liv i Gaza. Nei, sommeren i år er ikke som i fjor. Hva skjer med verden? spør en av de andre i rommet. Stillheten senker seg. Jeg skriver dette:

Hva skjer med verden? Dette har folk spurt seg i alle tider, men i år er det noe nytt som har sneket seg inn i norsk sommer ved fjord og på fjell; folket har for alvor satt seg ved tastaturet og hamrer løs, og ordene renner ut av fingertuppene uten å ha vært innom verken hjerne eller hjerte. Det er stormer i tekopper og de diskuteres over rekebordet i det ganske land. Edder og galle renner i strie strømmer.

Ja, hva faen skjer med verden? Og hva feiler det folk?

En ung mann som i år fikk Æresprisen 2014 fra det Norsk Israelske Handelskammer har startet en gruppe ved navn MIFF (Med Israel for fred) som har som agenda og opplyse det norske folk at vi blir lurt trill rundt av media som bedriver en svertekampanje mot Israel og Guds utvalgte folk. Gruppen har riktignok skarve 15 800 medlemmer, men den er et tegn i tiden på hvordan folk rotter seg sammen mot saklig og grundig journalistikk og rapportering fra øyenvitner i konflikten mellom Israel og Palestina.

Vel, at folk spekulerer og konspirerer mot pressen er ikke noe nytt.

I de siste åtte år med rødgrønn regjering har nettet flommet over av teorier om at det er Jens&Co som har diktert og instruert pressen, og dermed fabrikert grufulle løgner om høyresiden. Vel, i dag sendte den israelske ambassaden altså ut et åpent brev til alle norske medier der de ber dem slutte å bruke legen Mads Gilbert som sannhetsvitne for hva som skjer i Palestina. Nei, dette er ikke en konspirasjonsteori fra undertegnede, det er harde fakta.

Alle oppegående mennesker vet at i en konflikt er bildet aldri svart/hvitt, at det er engler og djevler på begge sider. Men at små barn drepes kan ikke bortforklares i en verden der nyhetene løper fortere enn lyset. Og øyenvitner er alltid til stede med all verdens dibbedutter som kan dokumentere hendelsene.

Så tilbake til dagens spørsmål: Hva skjer med verden?

Jeg tror verken verden eller menneskene i den forandrer seg nevneverdig. Men når alle har fått sitt eget Speaker’s Corner er strømmen av ord ubegrenset. Vi oversvømmes av info 24/7 og hva som er løgn og hva som er sannhet er ikke lett å skille lenger. Folk ser på bilder og leser overskrifter, og lange tekster som lodder dypt i tematikken er for vanskelig å ta inn mens det ryker fra flintsteken på grillen og cavaen glir ned i svelget. Mads Gilbert lyver, sier du? Ja, det er det vel mulig at han gjør? Et fly skutt ned? Ja ja, mer vin kjære? Uff, fire barn drept i dag igjen? Disse terroristene!

Jeg vil ikke kalle folks likegyldighet for ansvarsfraskrivelse. Jeg vil bare kalle det for vår hang til feelgood. Og en stor porsjon avmakt. For det blir for mye å ta inn, og det er da de ulne fløyene øyner sin mulighet. Da ulmer det nede i dypet, og grupper som f. eks MIFF popper opp! Guds utvalgte folk er truet. Oj, det hørtes skummelt ut, dette må vi støtte, og så klikker man «like» uten å tenke så mye mer over det. Noen barn ble drept sier du? På hvilken side da? Å ja, men drepte ikke de andre enda fler i forrige uke? Ja ja, uff, fæle greier, men hva skal man gjøre? Bare la dem holde på til de gjør kål på seg selv? Nei huff, det er for drøyt? Barn som skjold, sier du?

Og vi, vi som sitter trygt ved grillen, ser utover fjorden og drikker vin, vi som ikke er tvunget til å løpe gjennom bomberegnet, som ikke hører en mors skrik når hun får vite at barnet hennes er sprengt i fillebiter på en strand like ved, vi som ikke ligger med åpne øyne om natten mens flyduren nærmer seg bør bry oss mer. Vi bør se på ungene våre som er umistelige, tenke at det kunne vært oss selv som var i den situasjonen, men jeg vet, det er vondt, det er vanskelig. Derfor er det lettere å tro at et øyenvitne lyver, at dette egentlig ikke hender. For det kan da ikke være så grotesk? Alt dette kan jeg forstå til en viss grad. Jeg tenker slik selv av og til; jeg makter ikke å ta inn mer nå.

Men når et menneske skriver: Fire unger drept i dag igjen, ja «so what»? la de svina utrydde seg selv.

Da er det ikke likegyldighet, da er det ikke ansvarsfraskrivelse, da er det reinspikka hat. Ofte med et kors rundt halsen og foldede hender mens man venter på nattesøvnen som ikke vi komme. Det er synd på menneskene, sa Strindberg.

Nå går sola ned over Mjøsa, alt er badet i gull. I et annet land, i en annen virkelighet blir det også snart natt. Hvem av oss lever i morgen? er refrenget der. Og om du er et empatisk menneske bør du bry deg. Og du bør ihvertfall ikke støtte en gruppe som mener at norsk presse tar parti og er ensporet i sin dekning når de selv er så partiske at det ryker av dem.  MIFF er den mest infantile og paranoide gruppen jeg noensinne har sett på Facebook. Og de har frekkhetens nådegave å påberope seg å sitte på sannheten. Det er på slike steder hatet fødes. Ferdig snakket.

8 kommentarer om “POSTCARD FROM THE EDGE

 1. Nato som den store krigsmaskinen den er, er hovedansvarlig fordet som skjer nå. Hvor er Stoltebergerne, hvor er Arbeiderpartiet? AUF. Hvis de skal representere venstresida i norsk politikk, bør de ta standpunt nå.

 2. Det er vel slik, Sven, at «sannheten» er avhengig av brillene man har på seg.
  Ditt (som vanlig) engasjerte innlegg sparker i litt forskjellige retninger og det er derfor ikke helt lett å holde tungen bent i munnen og kommentere innlegget på en saklig måte. Jeg får gjøre et forsøk på et par av fasttene likevel.

  Er det ikke noe forunderlig at Hamas fortsetter å skyte raketter mot Israel? Av flere hundre raketter er det ikke én som har kommet igjennom Israels anti-rakett forsvar. Dette må Hamas ha visst i forkant, så hvorfor gidder de da? De vet jo hvilken reaksjon som kommer! Og dét er kanskje nettopp poenget! Målet er ikke å drepe israelere men å trigge Israels rabiate motangrep og sørge for at de israelske overgrepene får fyldig dekning verden over, i pressen og på sosiale medier. Da er noen hundre drepte palestinere og rasert infrastruktur i Gaza prisen man må betale i arbeidet for å vinne verdensopinionen. Kynisk – men det virker jo. Bortsett fra at Israel dr…. i verdensopinionen og kjører sitt ensporete løp uansett. De har jo i realiteten all den støtte de trenger fra det andre av God’s Own People.
  Så tar du for deg MIFFs forsøk på å stoppe anti-israelske røster å komme til orde. Her de i godt selskap med den eminente kronikør Svein Egil Omdal. Bortsett fra at han vil bannlyse alle pro-israelske innlegg. Og alle innlegg og nyheter som kan oppfattes kritiske til hans sannhet om den forestående menneskapte klimakrise. (Listen blir sikkert lengre etter hvert).

  Når det gjelder håpløshetens teater i Midt-Østen, så har jeg mistet enhver illusjon om at dette kan ende lykkelig på noen måte.

  • Takk for svar. Saken er enkel, Israel har grafset til seg områder som tilhører Palestina. Så sånn sett er det ikke merkelig at de ønker å ta igjen. Så svarer den store krigsmaskinen Israel, det er som å skyte spurv med kanoner.

   • I strid med FN-resolusjon er Israel fortsatt ulovlig okkupant av palestinske områder. Men der slutter enkelheten. Resten blir bare enkelt og tydelig når problemstillingene ses på gjennom pro- eller kontrabriller.
    Uten sympati for MIFF, antydet jeg i mitt forrige innlegg at Hamas bevisst ofrer hundrevis av sitt eget folk for å vinne frem i mediekrigen. Og jeg forsøkte å være kritisk til forsøkene på å sensurere ut meningsmotstandere.
    Ellers synes jeg artikkelen på http://www.globalis.no/Konflikter/Palestina gir et bilde av hvor komplisert det hele er, allerede før man begynner å blande inn følelser og tiår med akkumulert hat.

  • Kan jeg anbefale en dokumentar i denne forbindelse? Til Magnus, og spesielt til tilhengere av MIFF som Sven nevner i innlegget sitt, – og for all del til alle andre som faktisk mener at medieverden er preget av pro-Palestina dekning.

   Dokumentaren (finn linken nederst) heter «Peace, Propaganda and The Promised Land: U.S. Media & the Israeli-Palestinian Conflict (2004)», og handler i hovedsak om USAs meget ensporede massemediedekning av krigen. Og sjefen over alle sjefer i Israel-Palestina krigen er først og fremst er USA, et land som forsyner Israel med 6 milliarder dollar i året (under taggen «aid»), hvis over halvparten er øremerket til militært bruk.

   Hvorfor er USAs mediedekning av Israel Palestina konflikten viktig for oss å tenke over når vi debatterer hvorvidt den norske mediedekningen er mer Palestina-vennlig enn Israel-vennlig? Fordi USA fortsatt er sjefen over alle sjefer hva global makt gjelder, og da spesielt pga deres overlegne militærkraft. At norske medier til dels er såkalt «Palestina-vennlige» ved å heve røster som påpeker den unektelige urettferdigheten ved konflikten, og at vi tidvis har dette til felles med mange andre europeiske medier, bør vi egentlig bare være stolte over. Men dessverre er det fare for å tro at det ikke heves et eneste øyebryn innen USAs største mediebyråer over hva som sies i Europeiske medier om konflikten.

   En par siste meget viktige detaljer når vi debatterer konflikten vi egentlig forstår så lite av (men håper og tror at mediene forteller oss om i sin sanneste form): Vi må ikke glemme at FN helt siden 1967 har fordømt Israels okkupasjon av Palestina og tidvis truet med sanksjoner mot landet, med støtte fra samtlige menneskerettighetsorganisasjoner i verden. Vi er kommet til 2014 og Israel har enda ikke føyet seg etter FNs lovverk, et lovverk de som alle andre medlemsland har signert til å følge. Husk også at de gapende tallene over drepte på begge sider er godt dokumentert, og at den ulike levestandarden innen de to statene (selv om Palestina ikke lenger sies å ha noen stat (!)) er helt åpenbar.

   Dersom man klarer å følge godt med på dokumentaren og alt som sies i den kan jeg love dere å lære noe nytt. https://www.youtube.com/watch?v=cAN5GjJKAac

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s