ITALIA OG KORTREIST GRIS PÅ HEDMARKEN

Utsikten fra Lier Gård på toppen av Brummundal.
Utsikten fra Lier Gård på toppen av Brummundal.

Jeg klager ofte over mangel på god mat og hygge på bygda i Norge der vi oversvømmes av løvbiff med pommes frittes og kebab-tallerken. Vel, for øyeblikket spiller jeg teater på Hedmarken, og dette området er en oase av tlbud som til tider kan få deg til å tro at du er på landsbygda i Italia eller at selveste Toppen Beck vil komme ut av døren for å lese voice over for «Herskapelig»

Lier gård
Lier gård

Gründerne rundt Mjøsa har dannet et nettverk de kaller Mjøsgårdene.

De har spesialisert seg på ulike ting som saft, kortreist mat, ulike tilbud som bondegårdsferie med 5-retters middag med overnatting og frokost. Forleden besøkte vi Ingerine høyt oppe på Lier Gård og fikk vi en mottakelse som er konger og dronninger verdig. Norsk kortreist mat laget på italiensk vis krysset med en vertinne som gled som en mild bris under prismekronene i en vakker spisestue. Fru Ingerine Amundsen som regjerer 500 meter over havet med utsikt til Mjøsa ga oss en innføring i klokt gründerskap og en leksjon i hvordan lage en canneloni med ost fra Mjøsas bredder. Og hva med en svine-rullade fyllt med soltørkede tomater, parmesan og pinjekjerner? Eller kandiserte oliven og spekemat? For ikke å snakke om lokal iskrem med bær fra hagen på utsiden? En opplevelse!

Sjekk ut: ingerine@liergard.no

Sveinhaug Gård&Historisk pensjonat ved Ringsaker kirke
Sveinhaug Gård&Historisk pensjonat ved Ringsaker kirke

På dagtid har vi forelsket oss i Ingeborg Sørheim som driver «Godværskaféen» på Sveinhaug Gård like ved Ringsaker kirke. Dette er oasen over alle oaser i Norge der du et øyeblikk kan tro at du er i Toscana eller i Provence. Fruen til Sveinhaug Gård driver også med overnatting og har en liten gårdsbutikk der solbærsaft og sirup er en av tingene du kan ta med deg hjem og lagre til kalde vinterdager.

Mat til å dø for på "Godværskaféen" Sveinhaug gård
Mat til å dø for på «Godværskaféen» Sveinhaug gård

I den vakre utendørskaféen kan du sitte under parsasollen og nyte mat som er dyrket i områdene, snakke med gartnergutten som luker i bedene, eller se hønsene trippe over det grønne gresset, men den ene retten etter den andre daler ned på bordet til sukk og stønn fra gjestene.

Fra hagen på Sveinhaug gård
Fra hagen på Sveinhaug gård

Sjekk ut: ingebord@sveinhauggard.no

Kan også anbefale boken «Mjøsgårdene – skapt for selskapelighet» Dinamo Forlag der du kan få oversikt over tilbudet og nettverket rundt Mjøsa om du ønsker en opplevelse utenom den vanlige og sørgmodige «lysøypa» av grillkrydder og Thousand Island-dressing.

 

Leve Hedmarken!

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s