BADESTAMPER OG FLEECEJAKKER.

IMG_3892

I går kom jeg hjem til Mo i Rana etter nesten to måneder borte fra hjembyen og oppdager til min store glede at det er marked i sentrum!

Vel, gleden ble kortvarig, for markedet viser seg å være en orgie i badestamper og de styggeste fleecejakkene jeg har sett. Ok, det sto en blid dame og solgte lefser av ymse slag, og noen hyggelige damer som solgte strikketing, men ellers var dette markedet en fest i billig juggel. Ok, rett skal være rett, det vrimlet av folk i byen, og det er ikke hverdagskost. Det kan selvfølgelig også ha med å gjøre at køen for å få klipset på seg armbånd til Verket Musikkfestival snodde seg som Ormen Lange helt ned mot rulletrappene inne på kjøpesenteret?

Det har pågått en debatt om en «mer levende by» og fine tiltak som «Jenter i Sentrum» har gitt onsdagskveldene et løft,men hvor er de som tenker nytt når det kommer til marked og handel av ting som er genuint fra Helgeland? For de som sto nede i byen i går er jo de samme folka som reiser landet rundt med alt juggelet sitt og dukker opp på alle markeder i hver minste lille by og tettsted. Så, hvor er de som produserer kortreist mat? De som fisker? Baker kamkaker? Billedkunstnerne? Kunsthåndtverkerne? Ja, hvor er kulturlivet i slike sammenhenger?

For å lage en levende by med hyggelig handel handler om mer enn å få tre klesplagg for prisen av to. Det handler om mer enn fire store badestamper som stilles ut og tar halve torget der man kunne fått kjøpt mat, frukt, bær, poteter og andre gode ting som landsdelen flyter over av.Nå ligger Nytorget der fint og striglet, men er ikke annet enn en stor uteservering der det før var mulig å få kjøpt mat av bøndene. Er vi blitt for fine til å se poteter med litt jord på, litt krokete gulrøtter på torget? Hva med å starte en matfestival i hele gågata? Hva med å løfte byen via alt det vi er stolte av? Og er det ikke badestamper og fleecejakker nok i Rana? 🙂 Vel, ikke et ondt ord om verken badestamper eller fleecejakker, men du skjønner hva jeg mener?

Og – dette er ikke en tekst som handler om å drite ut min nye hjemby, den er et ønske om, ja, skape en levende by som syder og koker, som har en helt egen identitet. Jeg mener, i Mosjøen f. eks kan du gå tørrskodd fra den ene hyggelige kafeén til den andre, mens her på Mo er en god matrett nesten umulig å finne både på dagtid og på kveldstid! Om dette fortsetter vil vi bli en vraltende baconpølsespisende folk som ikke aner hvordan det er å møtes på en hyggelig kafé midt i uka der vi kan spise god mat og drikke skikkelig kaffe. Pardon my french, men skal man være nødt til å kjøre til Mosjøen eller Bodø for å få oppleve et snev av mat som er laget for hånd og ikke varmet opp i en mikro og dynket i grillkrydder?

Så hva sier dere, handelstanden og restaurantfolk i Rana, hadde ikke det vært noe, eller er jeg på bærtur? Kom dere ut i gatene med alle godsakene! Sett opp en stor grill og lag god mat, finn fram kamkaker, ost og reinkjøtt, jeg vet at dere finnes. For handel og hygge kan gå hånd i hånd. Men vi lever jo i en tid der alt bare handler om bærekraft, men hvem vi er og hvordan det skal se ut der vi bor virker ikke så viktig. Ikke rart at noen pøbler hvert år omarrangerer byens mest berømte blomsterbed. Kanskje de rett og slett er forbanna? Det blir ikke en levende by bare fordi petuniaen trives 🙂

Ha en god god Verketfestival! For musikklivet fungerer, det skal vi ha! Takk til gode gründere for den! 

En kommentar om “BADESTAMPER OG FLEECEJAKKER.

  1. Jeg kunne ikke vært mer enig! Disse messene og «dagan» og markedene er som regel en oppvisning av ubrukelig juggel, vingummi, smultringer og vidt bereiste spekepølser som allerede under Nesnadagan i fjor hadde sett sine beste dager.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s