MUSIKKBYEN MO I RANA.

Silya på Verket.
Silya på Verket.

Mo i Rana er Nord-Norges tredje største by og vi som bor her elsker musikk.

For litt siden opplevde vi Verket Musikkfestival der 33% av byens befolkning løste billett. I tillegg har vi Smeltedigelen Musikkfestival som går av stabelen i oktober, og Vinterlysfestivalen i februar med hovedvekt på teater, men også musikk. Alle disse tre festivalene kan smykke seg med store publikumstall.

Men når det kommer til konserter ellers i året er det svart hav. Mange artister seg seg nødt til å fly over Mo fordi det ikke finnes en livescene som tilfredstiller minstekrav for å kunne avvikle en konsert med tre til fire hundre publikummeren, noe de fleste mellomstore artister trekker. Det har vært satt ned arbeidsgrupper for å løse dette problemet, og diskusjonen om et nytt kulturhus har vært mer luftig og forvirret enn den seigpinefulle debatten om ny storflyplass på Helgeland.

Tross dette ha rekruteringen av nye artister vært ganske bra.

Men problemet er at nye og gamle artister ikke har et sted der de kan spille, der de kan øve, bryne seg foran publikum på veien mot status som fullverdig performere. Så hva gjør vi?

I går gikk en stor støttekonsert for Gazas barn av stabelen (Kinoteateret) med undertegnede som iniativtager. Nesten fullsatt sal (370 seter) på en vanlig ukedag rett etter en gigafestival som Verket.  Nesten hele musikklivet var på beina. Folk gikk på scenen fulle av fryd over å kunne spille under verdige arbeidsforhold, god lyd, fantastisk lys, og ikke i et lokale med lav takhøyde, betongvegger som ikke gjør det mulig å lage god lyd eller lys. Og bak scenen var det forsøstring og forbrødring der hele miljøet møttes og fant seg selv i et fellesskap som er vanskelig å holde ved like når det ikke finnes naturlige møteplasser, noe som er  en skandale faktisk!

Jeg ser for meg et, jeg hater ordet, «flerbruks-hus» der folk kan møtes på tverrs av sjanger. Der publikum kan nyte alt fra jazz, dans, via diktopplesninger til det mest rocka uttrykket, for ikke å glemme klassisk. Der man kan sitte i en bar etterpå med et glass vin og treffe kjentfolk. Der det kan være jamsessions og workshops, og ikke minst øvingslokaler der unge og gamle kan jobbe fram prosjektene sine.

Jeg forstår ikke hva byen kan tape på å bruke penger på å få et slikt hus opp å stå? Eller skal vi bare la humla suse å la alle talentene flytte ut? For det er nemlig slik at du ikke lenger trenger å flytte ut for å gjøre en karriere om du har vilje og gode arbeidsforhold som igjen fører til et samlet miljø med trøkk. Har du hørt om «bergensbølgen»? Om «tromsøeffekten»? Det er ikke noe som heter dette, men begge disse byene har markert seg nasjonalt og internasjonalt fra sin egen by.

Så hvorfor kunne ikke Nord-Norges tredje største by gjøre det samme?

Dette avhenger selvfølgelig av at vi får/har politikere som forstår viktigheten av kultur. Folkevalgte som ikke bare er opptatt av å utvide bygrensen, bygge flere kjøpesentra eller legge byer under glasstak. All byutvikling i norske småbyer har nesten uten unntak ført til at bysentrumene ligger som forlatte filmkulissser etter klokka fire om ettermiddagen.

Vil vi ha det slik i Mo i Rana? Eller vil vi  at det å gå på en konsert midt i uka skal bli  like naturlig som å ta bilen å kjøre opp til Hypermarkedet for å kjøpe billige frossenburgere? All musikkglede og fryd jeg har sett i det siste tyder på at Mo i Rana sitrer etter å bli en mer levende musikkby. Jeg har bodd fast her i to år nå, og jeg har skjønt at om du skal orke å bo her så må du sette ting i gang! Blir dere med politikere? Som ordføreren i Tvedestrand sa de jeg annonserte siste låt da jeg spilte i den søvnige sørlandsbyen for litt siden: «Å nei, spill litt mer da! For her i Tvedestrand er det så jævla kjedelig!!»

Vel, han sa kanskje ikke «jævla» for folk på Sørlandet banner ikke. Men det gjør vi her nord. Og nå er det faen meg nok! 🙂

Gi oss en livescene NÅ!!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s