EN HØNE TIL BESVÆR.

14224_709352345767170_7793434677849406309_n

Har du vært i et «moderne» hønsehus?

Har du tittet inn i burene der hønsene ligger på halv tolv med brukne bein?

Du skjønner det at når en hønsefugl pumpes full av veksthormoner for at den skal bruke 28 dager fra fødsel til død for å havne i hyllene hos Rimi eller Rema har den ikke rukket å utvikle beinstruktur, og da brekker den beina om den prøver å reise seg. Og når den att på til er mer fortung enn Dolly Parton fordi vi som forbrukere etterspør større kyllingbryst, og når du pøser på med en dash antibiotika og annen skummel føde som en kylling ikke bør få inn gjennom nebbet blir det som det blir. Dette er «the dark side» i hønsegården som mediene sjelden skriver om fordi det ikke er en god nyhet. Derimot pusher man ut skremselspropaganda om at det er livsfarlig å ta i rått kjøtt fra hønsefugl og at det bør risikomerkes.

Men du kjøper egg fra frittgående høns, sier du?

Frtittgående høns i Norge betyr ikke at de går og nipper strå ute i det fri mens solen går ned på tunet og ei trinn og god matmor roper «tuppa tuppa» når det er tid for å gå inn for å verke. Nei, hønsene tripper rundt i en fotballstadion-lignende hall der det er trangere om plassen enn på Times Sqaure på Manhattan. Og stive i blikket er de av medikamenter og annen dritt der de går. Og da hjelper det lite at eggekartongene har vakker pynt av en bondegård der de ligger og byr seg fram i «trygt, kjapt og billig» utsalgene i det ganske land. For bak forbrukernes uvitende og godtroende rygg pågår en krig ført av noen få matbaroner som presser pris og effetivitet i landbruket til bristepunktet uten tanke på om maten er sunn for helsen vår.

Dette er en av grunnene til at det finnes resistente bakterier i kyllingkjøtt.

Burde vi ikke bry oss mer om dette enn å poste fjollete statuser på Facebook som «MORNA HØNA!!!»? Og burde ikke pressen grave litt mer i dette? Jeg har sagt i mange år: (og mange har vært uenige) De billige «ferske» kyllingene til NOK 49.- er ikke bra å spise, ei heller den billige oppdrettslaksen som er så full av møkk og kunstig fargestoffer at det nesten lyser i mørket. For matbransjen har ingen skrupler med å overstyre naturen for å få et «ekte sunt norskt produkt», men samtidig fabrikerer den stadig løgner om at all norskprodusert mat er den beste. Dette er noe gedigent tull. For når 500 gram kyllingkjøttdeig koster 24.90 så burde det vel ringe en bjelle eller to? Ikke det?

Er maten i Norge for dyr sier du? Ok, du tenker mer på pengepungen enn din egen og dine barns helse? I Norge er det ikke lov å reklamere verken for tobakk eller alkohol på grunn av de store skadene det kan påføre oss. Men for mat er det fri flyt uten særlig kvalitetssikring. Om du kjøper en kartong med fire burgere med brød og den koster 39.00 kroner er det noe som ikke stemmer, eller er jeg helt på villspor? Nå bør altså norsk rått lyllingkjøtt risikomerkes, mens norsk mat  fremdeles er den sunneste og tryggeste i verden. Forstå det den som kan.

Selv får vi egg fra en gård der hønsene går fritt på tunet og klukker fornøyd. De er ikke like i størrelsen, de har ikke dato-stempel, de har litt bæsj på seg når de kommer. Noen er lyse, noen har litt grønnskjær, andre er brune.

Min kjære var litt skeptisk første gangen noen brett av disse eggene kom inn i kjøkkenet. Og da de ble speilet i stekepanna sa han:

Jøss så mye egg det lukter av de eggene der! Ja, sa jeg, de lukter egg fordi de er egg.

2 kommentarer om “EN HØNE TIL BESVÆR.

  1. Nok et herlig innlegg!
    Ordentlige egg fra ordentlige frittgående høns er det desidert beste. Vi hadde selv høns som løp rundt på gårdstunet, og da jeg var liten løp jeg rundt med kurv og solgte til naboene. Folk var så strålende fornøyde de begynte å ringe i tider og utider for å få egg. De smakte så uendelig mye bedre enn i butikken.

    Det er trist hvordan det hele bare får løpe løpsk uten at det blir tatt tak i problemet. Antibiotikaresistens er en så stor trussel st vi tørr ikke ta den inn over oss en gang. Men det må vi. Og det må de som sitter med makten.

    Har du forresten sett earthlings? En gruelig, forferdelig film om hvordan dyrene blir behandlet før de blir gjort til mat. Sterk og veldig vekkende.

  2. For alle som ikke har mulighet til å kjøpe eggene sine rett fra gårdsbruket, så kjøp for all del økologisk! De hønsene får faktisk løpe fritt og er fri for antibiotika og veksthormoner! 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s