UNNTAKSTILSTAND

northug

Jeg bryr meg ikke så veldig mye om sport, det får jeg av og til litt pepper for. Du er liksom ikke helt ekte nordmann om du ikke sitter som en hubro foran flatskjermen hver gang et viktig sportsarrangement går av stabelen, og det skjer jo stort sett året rundt. Norske utøvere kalles «våre helter» og «Norges ære» ligger ofte tungt på deres skuldre når vi deltar i OL, VM whatever i utlandet.

Fotballspillere tjener astronomiske summer og er som popstjerner og regne der de freser rundt i glossy biler, det gnistrer i bling bling og damer med løshår og uekte brunfarge er vanlig tilbehør. Og folket jubler.

Jeg har i løpet av den siste uken fått med meg en rekke reportasjer på fjernsyn om Petter Northugs fyllekjøring der den store angsten handler om hvorvidt han skal gå glipp av skisesongen om han havner i fengsel som de aller fleste dødlige gjør når de kjører for fort i fylla, krasjer og etterlater et menneske i bilen.

Jeg hadde ikke tenkt å skrive noe om dette, men det toppet seg da NRK la ut denne overskriften for noen dager siden: EBOLA KAN ØDELEGGE FOR ULLEVÅLSETER! Altså, er en norsk syklist viktigere enn at det dør hundrevis av mennesker hver dag av en sykdom som kan spre seg til store deler av verden? Og mener NRK og andre medier på ramme alvor at Petter Northugs skisesong er viktigere enn at de som bryter loven skal straffes? Men ja, jeg vet, Petter Northug får massiv støtte fra apeberget på Twitter.

Får lyst til å trekke en sammenligning som de fleste sports-freaks vil synes er ganske så søkt. Men here we go. Da maleren Odd Nerdrum ble siktet for skatteunndragelse var det minimal støtte. Ingen skrev: Tenk om karrieren hans går til helvete? Ingen ropte: Men han har jo store utstillinger i USA, og om han får en dom blir han nektet innreise dit. Nei da var det fri flyt for: La nå det fjolset i den kjortelen råtne i fengsel, det er nemlig slik, hylte bermen, det skal være likhet for loven! Og disse kunstnere som har sugerøret i statskassen må faen meg klare seg selv, og betale sin skatt!!!

Men for sportsfolk snakker vi ikke så høyt om likhet for loven, da leter man frenetisk etter smutthull i loven, for om en nordmann ikke går på ski, hvem er han da? Jeg synes det er under en hver kritikk at NRK og mange andre kjører alle disse reportasjene der man engster seg for skisesongen og glemmer det faktum at en «vanlig» mann ikke ville sluppet unna, og at hans sak aldri hadde nådd nyhetene på riksdekkende medier.

Det skal være likhet for loven uansett hvem du er i dette landet. Men for Petter Northug som er en medaljeleverandør gjelder tydeligvis andre regler. Men for all del, han er jo en av våre store helter, en å se opp til. Jeg ser ikke opp til ham! Virkelig ikke! Men jeg ønsker ham ikke i offentlig gapestokk, jeg vil bare at han skal behandles slik jeg ville blitt om jeg hadde drukket på meg høy promille, satt meg i en bil, kjørt den til vrak med en god venn i, og så stukket av fra åstedet.

Vel, han får sin straff. Men i disse dager stiger verdien av ham som norsk merkevare, hva nå det måtte være?

En kommentar om “UNNTAKSTILSTAND

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s