FLYPLASSDEBATTEN FRA HELVETE.

Se på dette bildet.

Foto: SAS
Foto: SAS

Om vi skal få et slikt fly til å lande på Helgeland er det viktig at vi sitter musestille og venter på hva Avinor og departementet kommer fram til. Nylig fikk vi gode nyheter, og nå må ikke små sinte lokalpatriotiske folk og enda mer indignerte ordførere og lokalpolitikere rote dette til med flere umusikalske utspill i avisene!

For det er nemlig ikke slik at alle små byer i Nordland fylke kan vinne krigen om hvor den nye flyplassen skal ligge. Nå er det Hauan som er utpekt som mest aktuell, så la oss tenke noen tanker rundt hvorvidt dette er katastrofe for nabokummunene eller ikke.

Jeg ble født i Nord-Norge, mye lenger nord enn Helgeland for mange år siden. Fra jeg var liten gutt har jeg hørt at veiene er mye lenger nordpå enn sørpå. Jeg hadde skole og ungdomsårene mine sørpå. Jeg trodde avstander var en ting Nord-Norge var stolte av, men tydeligvis ikke. Når jeg bodde på Kampen i Oslo tok det førti minutter å gå f. eks til Frogner. I Oslo føles ikke dette som langt, men nå er jeg i ferd med å flytte fra Mo i Rana sentrum og helt opp til Gruben. Det tar like lang tid å gå til byen der i fra som det tok meg å gå til Frogner da jeg bodde i Oslo. Her sier alle: «Du kan ikke gå fram og tilbake til Gruben hver dag?» Avstanden til en storflyplass? Må den ligger rett utenfor husdøra? Tydeligvis. Hva har skjedd? Har nordlendinger blitt late?

Ingen kommer seg til storflyplassen i Oslo på et kvarter, ja om du ikke bor på Eidsvoll eller Kløfta. Det tar minimum en halv til en time å ta seg til Gardermoen, for mange flere timer. Om storflyplassen blir liggende på Hauan vil det selvfølgelig føre til at vi som bor på Mo får kortest vei, men tross dette er det ingen katastrofe om mange må sitte i bilen en time eller halvannen for å ta seg dit! Den tiden det tar å komme seg til Hauan sparer folk inn når de slipper mellomlandinger i Trondheim eller Bødø for å ta seg videre til Oslo og videre nedover kontinentet, så calm down, dette blir så bra!

Ser at folk allerede har begynt å brumme i kommentarfeltene, og det blir neppe stille under denne teksten heller. Men skjønner ikke selvopptatte ordførere og andre småkonge-politikere at en storflyplass er avhengig av å møtes på halvveien? Den kan ikke ligge rett på andre siden av hagegjerdet for alle! Og å styrke opp Bodø og la resten bare være som det er er heller ingen god løsning. Vi har et helvetes Saltfjell mellom Helegland og Bodø som det kan være vanskelig å ta seg over vinterstid, og NSB er like lite å stole på som en lottokuppong. Dessuten er prisene Widerøe opperer med under enhver kritikk. Forleden skulle jeg komme meg fra Mo i Rana til Bergen i hui og hast, og det ville kostet meg 7800 kroner. Jeg mistet en jobb fordi jeg ikke hadde råd til å komme meg dit. Hadde vi hatt en flyplass som kunne tatt ned et større fly ville jeg etter alle solemerker tatt meg dirkete til Bergen for en mye billigere penge, og det er det som faktisk er poenget!

Så kjære folk! Kan vi ikke være glade for at departementet endelig har lagt saken på bordet, at et brev til Avinor er sendt og planene har fått en positiv kickstart? Kan vi ikke legge ned denne stupide geografi-krangelen og forstå at dette blir til gode for oss alle? Vi lever i et fylke der ferger og annen kommunikasjon legges ned i søkk og kav, og nå holdes planer om en ny storflyplass opp rett foran nesen på oss på et sølvfat, det er jo pokker meg en gavepakke!

Tenk så deilig det blir når vi sitter på Hauen og venter på flyet og spør hverandre: «Flyr du SAS eller Norwegian til Oslo?» og noen svarer: «Oslo? Nei, jeg flyr direkte herfra til London!» Men vi kan jo selvfølgelig fortsette krangelen i de små bygder, og så ender vi opp med status quo som blir at tåka fremdeles ligger tjukk på Røssvoll, og vi sitter i buss i svarte natta og skjærer tenner over Saltfjellet fordi vi mistet storflyplassen på grunn av vi var noen stupide kjøtthuer som Samferdselsdepartementet mistet tålmodigheten med! Så se på bildet over en gang til, og sitt stille i båten.

Verden der ute venter! Jeg hører allerede det klirre i glade tax free-poser.

5 kommentarer om “FLYPLASSDEBATTEN FRA HELVETE.

  1. Det er på grensen til flaut at man fortsatt kan lese om de som ikke klarer å se mulighetene og alle de positive sidene ved storflyplass på Mo. At noen i dag prøver febrilsk å stikke kjepper i hjulene på dette er for meg nesten uforståelig. Storflyplass på Hauan vil naturligvis være et stort bidrag til positiv utvikling av et område mye større enn Rana kommune. Jeg tenker at det ville ha vært bedre for de aller fleste om veien videre mot ferdig flyplass gikk så fort og smertefritt som mulig. Det er rart å tenke på hvor mye energi noen bruker på desperate og smålige forsøk på å gjøre ting vanskelig for seg selv. Jeg sier ikke at det er enkelt, men selv om ting ikke bestandig går veien man ønsker, er det viktig å holde på tanken om at samarbeid ofte fører til suksess.

  2. De som ikke skjønner andres dilemma/problem ved og må ta buss, ferje, buss og kanskje tog for å komme seg på en «stor» fly plass, kan man vel enkelt kalle for egoister! Selv om befolknings antallet er en smule høyere i Rana kommune, har det lite å gjøre med hvor en stor flyplass burde ligge, med tanke på øvrige innbyggere her på Helgeland! Jeg synes at alle de som sutrer om at andre sutrer om hvor hvitt det burde bli en stor flyplass på Hauan, de burde flytte til Dønna/Løkta/Herøy/Sandnessjøen/Trofors osv for så å få føle på kroppen hvor lang tid det egentlig tar å reise en heftig vinter dag! En felles fly plass burde ligge slik til at den blir rettferdig for fellesskapet og ikke bare til fordel for de som bor i Rana og omegn.

  3. Arnt Remy alle er enige om at f.eks Drevja hadde vært perfekt beliggenhet. Eller skal vi være tytje nøye på det så sku den ha logge på Bjerka før det er det demografiske midtpunktet for de folk og kommuner som ny storflyplass er beregnet for er. Men de enkle fakta er at over 20 steder på Helgeland er undersøkt for å se om det var mulig å bygge flyplass der. Kun en plass er man helt sikker på at det kan bygges og det er tilfeldighvis Hauan som tilfeldigvis ligger i Rana Kommune. Kun 20 min fra det demografiske midtpunkt ikke ille det. Og når vi så sitter med kun en mulig sikker løsning, en løsning som værmessig også vil gi en fantastisk regularitet så bør alle Helgelendinger ropa hurra og støtte opp. For vi får sannsynligvis bare denne muligheten på Helgeland, og nei ingen kommer til å prøve å bygge flyplass på steder det ikke går å bygge flyplass. Ser man på f.eks endel feil som ble gjort når kortbanenettet ble bygd så ble det ikke tenkt langsiktig. Hauan er langsiktig, forandrer fly og krav seg så kan den utvides til 3000m. Så man kan synes det er så urettferdig som bare det, men Hauan er vårt eneste alternativ. Og å ikke støtte opp om det eneste alternativet for at man heller velger å sitte å surmule i hver krok av Helgeland for at det ikke var mulig å bygge der, det er egoistisk det. Som tidligere sagt, Hauan er kun 20min fra det demografiske midtpunktet. Det er nesten innertier i treff når man må ta fjell fjord og annen natur med i betraktningen. Ikke glem at det bor noen tusen mennesker nord for Rana også.

  4. Ps 1 november så åpner Toventunellen og da blir det kortere og enklere for folk fra Ssjøen og øyene å komme seg til Mo. Vi burde diskutert hvordan få bedre vei fra Trofors til Mo og videre også nordover langs kystriksveien. Helst så langt som til Glomfjord/Ørnes slik at også Meløy fikk bedre forbindelse med resten av Helgeland.

  5. For meg er en storflyplass mellom 1/2 time og 3 kvarter fra de tre sentrene alltid vært det eneste fornuftige. Allerede i ungdomstiden på slutten av 70-tallet frustrerte det meg at byene på Helgeland hadde så liten interesse av å samarbeide. Hadde vi hatt en som tradisjon å stå sammen kunne jeg som student opprettholdt kontakten med Sandnessjøen på en helt annen måte. Nå har jeg isteden for havnet som utflyttet sandnessjøværing og er bare hjemme en sjelden gang da etter en lang biltur. Selv om denne debatten nå ikke er min skål lenger gjør det meg veldig trist å se at det fremdeles er det å mæle sin egen kake som gjelder gjerne med et arsenal av vikarierende argumenter.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s