TJO LA HOPP SA SA!

pippi thumb.jpg

Pippi Langstrømpe er i skuddet igjen, denne uredde punkeren med røde fletter og lange skotupper som bor alene i et stort hus mens pappaen er negerkonge, unnskyld, sydhavskonge på en øy ett eller annet sted i syden. Hun bor der sammen med herr Nilsson og en prikkete hest. Nå må hun stå skolerett mens sensuren går inn og sladder litt i forfatterens tekst. Det er nemlig ikke pent å si «negerkonge» lenger, ei heller dra øynene opp på skrå å late som om man er kineser. Nei, skulle du sett!

Jeg er den første til å si at det ikke er pent å kalle folk stygge ting. Jeg er en ihuga motstander av all form for mobbing og rasisme. Da jeg var i målgruppa for å lese eller se Pippi var alle svarte mennesker festlig pynt på fruktposer og krydder og skokrembokser. Vi sang sanger om «Reinert med beinet» der den hvite mann havnet i en sort gryte og ble kokt og spist av hottentotter. Men det var før ordet rasisme var funnet opp. Og selv om jeg vokste opp i en tid da n-ordet var dagligtale er jeg ikke bli rasist av den grunn. Og det tror jeg ikke dagens barn blir heller om de leser den usensurerte utgaven av Astrid Lindgrens bøker om Pippi.

Som voksen er det mange andre ting jeg vil påpeke som kritikkverdig i Pippi-universet. Hvordan kan en enslig far reise fra sin datter og bosette seg på en sydhavsøy? Hvor pokker er barnevernet? Og apen? I disse dager vet vi at aper kan smitte mennesker med ebola, og var det ikke den rasen som bragte aids til torgs også?!  En hest på verandaen, tenker ikke folk på sikkerheten? En hest kan jo sparke, og i tillegg lar forfatteren Pippe løfte hesten, noe franske foreldre var svært kritiske til for en del år siden. Astrid Lindgren trakk bøkene umiddelbart fra det franske markedet og sa: «Hur dumma dom franska vuksna är!»

Da jeg bodde på Kampen i Oslo der det er/var en bondegårds-barnehage gikk småbarnsforeldre amok da det ble kjent at de som jobber der lot barna klappe en gris. På toppen av det hele hadde en liten pike pirket i hønsedritt! Det var så det gikk sjokkbølger gjennom den lille pepperkakebyen på toppen av Østkanten, ja det var så trolldeigfigurene i de smårutete vinduene skalv av skrekk.

Astrid Lindgren skrev sine bøker i en annen tid. De fleste klassikere er det.

Skal vi sensurere Ibsen fordi det er kvinneundertrykkende å nekte sin kone å spise makroner? Skal vi nekte ungdom å lese om ting som ikke er slik som det var fordi tidene har forandret seg? Og hvilke idioter er det som har fått det for seg at Astrid Lindgren, av alle, var rasist?

Og hva er greia når «HORE» og «HOMO» er de mest populære mobbeordene i barnehager og på norske skoler?

Men for all del, om man skal gjøre noe virkelig nyttig, hvorfor ikke skrive om Bibelen og Koranen?

Det står mye merksnodig i disse to bøkene som nesten hele verden lever blindt etter. Men det er vel greit å mobbe og trakassere kvinner, homofile og innvandrere så lenge det ikke står «negerkonge» i Pippi Langstrømpebøkene og selvfølgelig at man ikke mimer at man er kineser om man ikke er det?

Min salige mormor sa «neger», men hun var ikke rasist, det var slik man snakket da, og det var slik man skrev når Lindgren skrev bøkene sine. Og om ungene skulle lure på hva en negerkonge er vil det være en fin åpning til å lære dem litt om historie, om hvordan verden har beveget seg noen skritt i riktig retning. Eller har den det?

2 kommentarer om “TJO LA HOPP SA SA!

  1. Bra skrevet! Storm i vannglass dette med negerkonge i Pippi. Hva med å heller la den originale historien stå og skrive en moderne versjon der Pippis pappa er «kongen av Mallorca»? 😉

  2. «Sydhavskonge» er vel godt innarbeidet i lang tid, inntil den hvite middelklassen står opp for sin rett til si «neger».

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s