DE SOM VIL HA PRIVATLIVET SITT I FRED PÅ FACEBOOK.

copy-copy-img_4636.jpg

I løpen av den siste uken er Facebook blitt klasebombet av et «opprop» som enkelt sagt handler om at folk krever eierskap til alt de måtte legge ut på dette sosiale mediet. For det søte bildet av det halvnakne barnebarnet som ligger på et isbjørnskinn er jo noe som «er helt privat» og derfor må ingen våge å dele eller missbruke det! hyler store deler av folket.

Altså, om bildene dine er så himla private, hvorfor i huleste legger du dem ut på Facebook? Burde du ikke klistre dem inn i et album eller ha dem lagret i maskinen din? Og når du forteller hele verden at du er på ferie i Karibien selv om du er sykemeldt eller hever dagpenger hos NAV, så kan du ikke klandre andre enn deg selv om naboen sladrer eller storebror kikker deg i kortene? For trodde du at Facebook er den trygge og gode favnen til bestemoren din? Du tar feil, grundig feil!

Jeg stusser over at selv noen av de mest oppegående menneskene jeg kjenner legger ut denne «tullestatusen» som sprer seg like hurtig som paranoid skrekk for snikislamisering. Ok, de smarteste deler den videre med «et for sikkerhets skyld» og med et skjevt smileblunkefjes som følge. Men det ligger en redsel og dirrer like under, for hva vet man hva MarkyZ-boy pønsker på? Og er det noen der ute som stjeler sparepengene og identiteten din om du ikke kopierer dette og deler det på egen side? Hallo, når du er på Facebook, Twitter og alt det andre som finnes på nettet gjør du deg selv synlig i all offentlighet, og om du vil være privat, meld deg ut!

Og eierskap? Opphavsrett? Hva er det folk tror? At de skriver romaner og legger ut stor kunst på sosiale medier?

Facebook er et «dyr» som ligner en liten alligator du smuglet med deg hjem fra utlandet, som syntes så søt og uskyldig ut da du lot den plaske i badekaret bak kjellerstua, men som viste seg ikke å være en alligator men en krokodille som blir syv meter når den kommer opp i kjønnsmoden alder. Og derfor må vi vite hva og hvem vi har å gjøre med. Om du legger ut alle dine små eller store problemer på Facebook er du ikke på kne ved en skriftestol eller hos en psykolog, du skriver på den offentlige veggen der alle kan se alt. For folk som tror de kun snakker til sine venner snakker til hele verden. Selv noen av de verste nett-trollene er så dumme at om du trykker på psyco-ID’en deres havner du rett på deres «private» Facebookside.

Vel, jeg skal være den aller første til å innrømme at jeg legger ut mye på Facebook, men jeg er veldig nøye med å verne om mitt innerste og mine nære og kjære.

Så, vi som er på sosiale medier har gjort oss selv synlige i den offentlige sfæren. Noen av oss bruker den med kløkt, andre gjør det ikke. Når du skriver «Jeg går fra mannen min» uten at han vet det selv kan du ikke havne i annet en trøbbel. Ei heller om du skriver nedsettende om sjefen eller jobben din. Du kan ikke klandre andre enn deg selv om bildet av ungen din havner på en lummer nettside der det sitter voksne menn eller kvinner og nyter synet. Bildet av dine små barn er private, og om du legger dem ut for alle å se er du selv en overgriper. Barnet ditt har ingen kontroll med hva du legger ut, så derfor må du selv ta kontrollen! Men del gjerne paranoia-statuser i fleng, men det hjelper ikke.

Et bilde du har lagt ut på Facebook er ikke lenger ditt, det tilhører hele verden.

Så hva med å være litt hyggelig på nettet? Legge ut litt meningsbærende ting? Engasjere deg litt i noe som er viktig? Du selv og barna dine er viktige, men ikke så viktige at du MÅ legge hele livet ditt ut for alle å se. Eller er du rett og slett bare en helt vanlig eksibisjonist som vil være i fred når det passer deg? Det er ikke slik det fungerer, sorry! Legger du ut bilder fra bryllupet ditt må du regne med at røkla kommer i skillsmissen også.

3 kommentarer om “DE SOM VIL HA PRIVATLIVET SITT I FRED PÅ FACEBOOK.

  1. Tilbaketråkk: Ikke se! Jeg er på facebook. | TOMMETANKER

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s