SHOPPING, FRIHET OG DEMOKRATI?

p201208290150-38236

Den sittende regjeringen fremmer et forslag om søndagsåpne butikker.

Nå MÅ folk flest selv få bestemme når de vil shoppe, sier en talsmann for regjeringen. Ja vel? Jeg synes ikke vi driver med annet enn shopping. Det er bare én ting nordmenn er mer opptatt av enn å handle (bortsett fra sport), nemlig å pusse opp husene sine. Når noen en dag åpner en tidskapsel om oss som lever nå vil de spørre seg:

Hva faen feilte det disse menneskene?

Jeg sitter her med et overfylt kjøleskap, to fulle frysere, en garderobe som inneholder så mye klær at jeg kan skifte antrekk 365 dager i året og så mange par sko at det nærmer seg en diagnose. Tross at de fleste av oss har det nogenlunde på samme måte mener sittende regjering at om ikke butikkene er åpne på søndager betyr det at jeg som konsument blir frarøvet mine frihet. For noe sludder! Men slik blir det vel når landet styres av kremmere?

Er det ikke snart på tide å rydde tempelet og fronte litt andre verdier her i dette landet som er så opptatt av være norske og ta vare på vår helt unike kultur? Hvor er det blitt av de lange søndagene men eviglange frokoster for så å rusle ut på tur? Lese en bok i godstolen eller sitte helt stille sammen og hvile ut etter en lang uke? Kanskje snakke sammen, det er ganske fint om man våger seg inn i en samtale. Ta bilen å kjøre til havet eller gå en tur i skogen? Nei, nå skal vi sette oss i bilen og kjøre til nærmeste kjøpesenter for å handle enda flere ting vi ikke trenger. Vi, det stolte friluftsfolket som nå ligger på verdenstoppen i shopping – ja, jeg overdriver litt.

Vi har allerede mulighet til å  skaffe oss det meste på søndager.

Mangler du smør eller kaffe er det bare å ta seg til nærmeste Statoil eller kiosk. Disse ligner mer og mer på tidligere tiders krambuer. Og jeg ser en underlig logikk rundt dette begrepet om frihet. Frihet til å shoppe? Hva med frihet til å konsumere kultur? Hva med å ruste opp kulturtilbudet? For når vi kjøper kultur shopper vi også. Men her skal det kuttes. Selv kommunene tar seg ikke engang råd til en blomsterkvast når byens kor holder nyttårs-konsert. Og vi blir jo pokker ikke et rikere land bare fordi alle shoppingdører er åpne syv dager i uken?

Ja, jeg husker de mørke gamle dager der du satt brødløs i helgen om du ikke rakk butikken før halv fem på fredag, da var det bare å bite i det sure eplet og gnage på skalkene i helgen Slik er det jo ikke lenger. Men spørsmålet er om vi som land vil være et kjøpesenter eller en kulturnasjon? For øyeblikket er vi det første allerede.

Stadig bygges nye shoppingtempeler mens bykjernene tømmes med folk og gatene er fulle av tomme butikklokaler fordi de små nisjebutikkene ikke har råd til å leie seg inn i de store palassene der de kjedebutikkene presser de små ut. Dette resulterer ikke frihet til å handle, det skaper mindre mangfold i vareutvalget. Jeg ser det her jeg bor, i denne byen som er så liten av H%M bare tar inn mainstreamkolleksjonene og ikke de litt mer hippe, og de små som har litt mer spesielle tingene går dukken.

Det er forresten dyrt å ha søndagsåpne butikker. Og hvem skal jobbe der? De som koster minst selvfølgelig. Jeg går sjelden i butikker på lørdager fordi da er alle ekstrahjelpene på jobb mens de fast ansatte har fri. Prøv å kjøp en kjøkkenvifte på Expert en lørdag! Da treffer du en gjeng med kunnskapsløse nek som nesten ikke vet hva en kjøkkenvifte er. Prøv å spør om råd når du skal kjøpe et kullfilter til samme vifte. Kullfilter, hva er det?

Jeg gikk nylig inn i fiskedisken på ICA en lørdag formiddag og spurte den unge jenta bak disken: «Hvor kommer denne fisken fra?» Hun svarte: «Jeg vet ikke, men den kommer vel sikkert fra havet..» I rest my case.

Jeg sier NEI til søndagsåpne butikker. JA til ekspertise og lange stille søndager. Det er frihet det. Søndag er forresten en flott dag for brødbaking. Prøvd det? Smaker faktisk mye bedre en bake-off-brødene i butikken. Eller hva med en sakte-kokt god søndagsmiddag for hele familien, venner og bekjente? Litt vanskelig når halve familien er på jobb kanskje?

6 kommentarer om “SHOPPING, FRIHET OG DEMOKRATI?

  1. Materialismen er høg rundt oss, kvalmande å vera vitne til. Enig i dine refleksjonar, som vanlig, men syns det er høgst unødvendig å betegne framtidens arbeidskraft som kunnskapsløse nek. Har sjølv to-tre slike «nek», som står på med skule, jobb og lekser, for å lære seg å bli gode arbeidstakarar. Du får poenget ditt godt fram, utan å dra andre ned.

  2. «Og vi blir jo pokker ikke et rikere land bare fordi alle shoppingdører er åpne syv dager i uken?»

    Jo, vi gjør faktisk det. Men vi måler rikdom i økt pengemengde, økonomisk vekst. Nøkkelspørsmål: Hvor kommer penger fra?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s