FAMOUS BLUE RAINCOAT

West Village NYC
West Village NYC

New York City er en blanding av poesi og boksehansker.

Av en eller annen grunn tenker jeg alltid på Leonard Cohens «Famous blue raincoat.» når jeg går i disse gatene. Nå i januar når vinden blåser inn fra havet og disen ligger over Hudson er settingen perfekt for mollstemt musikk. Byen har tatt vinterfrakken på, folk hutrer seg gjennom gatene med kragen høyt oppe under ørene. Jeg liker byen nå når den ikke er så energisk som om våren eller tidlig høst, selv om den velkjente amerikanske høfligheten settes på prøve i kulden som newyorkerne hater. Har egentlig ikke så mye å skrive om, er midt i en skriveperiode (jobb) og da ligger bloggen som regel nede, så tømmer hodet med dette småpludderet fra New York.

Meatpacking NYC
Meatpacking NYC

Mange har skrevet bøker om New York.

Elsker Patti Smiths «Just Kids» og Torgrim Eggens «Manhattan» selv om sistnevnte er skrevet av en ikke-amerikaner og bærer preg av det. I 2013 kom en ny bok om Chelsea Hotel («Inside the Dream Palace.») som jeg har kjøpt men ikke rukket å lese. (Husker ikke hva forfatteren heter i farta.) Chelsea Hotel er fremdeles stengt, og for litt siden lukket legendariske Yaffa Café i East Village dørene. Synd. Men nye steder åpnes stadig, og noen stayer lever fremdeles. Har funnet meg noen litt «rare» steder som jeg frekventerer. Kan nevne «The French Roast» på 6th Av. og 11th Street, «Sweet Revenge» i Carmine Street, begge med god mat og ikke så mye styr. Spiser som regel der, for newyorkerne er ganske snobbete når det kommer til mat, så orker ikke de fancy stedene. Men «Spice Market» og «La Marcelleria» i Meatpacking District er fantastiske spisesteder. Den første er asiatisk og sistnevnte er italiensk på sin hals. Mat å dø for, litt dyrt, men verdt pengene.

Citarella
Citarella

Så er det de fantastiske matbutikkene.

Citarella er dronninga, og på andreplass kommer Dean&DeLuca på Broadway der du kan få alt som finnes av mat på jordkloden, vil jeg våge å påstå. Citarella er som sagt den beste, har to butikker på Manhattan og en ute i The Hamptons. Service og ferskvare er stikkord. Kan også nevne «Antoino&Violetta» på University Place, ikke så helt borte den heller.

Hvorfor har vi nesten ikke skikkelige matbutikker der hejmme, vi bor jo midt i verdens matfat? Bare denne fryste eller plastpakkede maten som er billig og full av dritt, stort sett. Men slik blir det vel når maten skal være trygg, kjapp og billig? Hva som er i den er ikke så viktig? Her i New York pågår det for tiden en økologisk bølge der du tilbys skikkelige varer, liker, liker, liker! Jeg kan nevne det store mat og blomstermarkedet på Union Square flere dager i uken, en våt drøm for alle gourmeter. Gå dit om du er opptatt av gode råvarer!

Johnny Depp on the wall
Johnny Depp on the wall

Vel, nå er klokken åtte om kvelden, der hjemme er den tre om natten, så dette blir en liten morgenhilsen til dere 🙂 Life, blessed be og alt det der. «Alt er tilgitt» sto det på forsiden av et av verdens mest berømte magasiner i dag. Det er en god begynnelse for alle konflikter. Kjærlighet er større en hevn, skrev Shakespeare i «Stormen» – kunne ikke være mer enig. Ok, nok pludder for i dag. Vi ses i mitt neste stykke 🙂 (Strindberg, den spøkefuglen.)

2 kommentarer om “FAMOUS BLUE RAINCOAT

  1. Elsker denne posten din (hah, love them all), som åpner med en av mine favorittsanger. Den er tett vevd inn i minnene om min største kjærlighet, ever.
    Er nok en av mange, som har en evig drøm om å leve i New York. Kanskje mest i teorien, men derfor fantastisk med slike verdifulle drypp fra deg og byen. For ikke å snakke om alt du nevner her, som skal utforskes til fulle.. fra andre siden av verden.

    Tankene går, grunnet stemningen, til en favorittbok, som må leses igjen snart, ‘The Brooklyn Follies, av Paul Auster.. those eyes, what Man! Kanskje er du enig, hehe.
    Kanskje heller på tide å fange opp tidligere skatter som ‘The New York Trilogy’, den kan ikke gå ulest, tror jeg. ?

    Keep it coming, you’re truly on a mission, lovely man.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s