DET STÅR EIN MULLA UTI GARDEN.

Foto: Maiken Johansen/Nordland Teater
Foto: Maiken Johansen/Nordland Teater

Norge største kjendis for tiden er ikke Petter Northug, det er mulla Krekar. Og det er media som har satt ham på kjendis-tronen. Vi som jobber i scenefaget vet hva en forside i en stor riksdekkende avis betyr. Mulla Krekar har fått veldig mange forsider, de fleste kunne media spart seg. Men media er butikk, og butikken må gå rundt.

Derfor er det på sin plass å få mullaen på lufta, la ham komme med noen nye hårreisende uttalelser, og så går alle av skaftet. Blodtåke inntreffer. Klikkene på nettet stiger til himmels, og trykksverten går unna som varmt hvetebrød hadde jeg nær sagt.

Og for folket er dette en gavepakke.

Det er jo så deilig å ha noen å hate, er det ikke? Nå er ikke jeg den som liker verken mullaen eller det han sier særlig godt, men om media hadde klappet igjen litt mer kunne han ha blitt satt på hybel i Kyrkseterøra eller i Dunderlandsdalen uten at det hadde skapt de store bølgene. Ja, for hvor mange farlige mullaer bor det kanskje ikke i de indre dalstrøk? Vel, ta det med ro, Hege Storhaug er på saken der hun sitter i studio som landets mest misforståtte menneske. Men hun tør der andre tier,og spaden er ikke en spade før hun har liret av seg nok en angstbitersk kronikk på HRS.

For Hege Storhaug er også skapt av media.

Det er Christian Tybring-Gjedde og Per Sandberg også. Uten media ville de ikke vært noen ting. Men alle smarte politikere som vil gjøre verden til et verre eller bedre sted vet at de må gå til sengs med de alltid tilstedeværende mediene for å lykkes med sine korstog. Og du må være såpass spisset og krass slik at det skaper litt bølger og folk flest glemmer «Hver gang vi møtes» og skiløp en stakket stund. De tre nevnte er genier i så henseende.

Det som er trist er at mediene bruker de som er smartest til å markedsføre seg som «sannhetsvitner» i de fleste debatter. For vi gidder jo ikke å høre på hva en helt ukjent muslimsk kvinne fra Groruddalen har å fortelle om hvor godt integrert hun er der oppe i nabolaget? Og hvem vil høre hva de somaliske kvinnene som sløyer fisk i Lofoten eller på Senja har å fortelle om lange slitsomme skift og søsterskap med lokale kystkvinner? Nei, vi må ha disse tre som polariserer en hver debatt og sprer mer frykt enn de gjør nytte. Men solskinnshistoriene finnes, i overflod.

Jeg gidder ikke å skrive at all innvandring til Norge er 100% vellykket eller at islam er udelt solskinnshistorie like lite som jeg gidder å si at kristendommen heller ikke er det. Vi vet alle at slik er det ikke.

Men når Hege Storhaug går ut å beskylder Erna Solberg for «kultursvik» er det virkelig gått for langt. Og når andre igjen beskylder ungdommer som slår ring rundt en synagoge for å bedrive falskspill og symbolhandlinger handler dette om noe helt annet enn å beskytte landet vårt. Jeg ser på dette som en klar agenda som går ut på å skape mer splid, fiendebilder og mer ufred.

Ja, det står en mulla uti garden, og han kommer ikke til å forsvinne med det første. Men det kommer til å bli litt stillere om ham om media ikke stikker kamera eller mikrofon opp i skjegget hans hele tiden.

Jeg er også en som tør der andre tier. Men jeg går ikke til sengs med media for å komme på tv. Jeg skriver denne bloggen. Og til dere som hater mulla Krekar så inderlig. Hva har han gjort dere? Han har kommet med noen nye utspill som nå skal prøves mot norsk lov, så får vi se.

Det er faktisk noen av dere som skriver at «han bør skytes!» Det er også straffbart, jeg bare nevner det. For dere som skriver slikt er ikke et hår bedre.

Men de stakkars politikere har to ting å slite med. De skal både skape seg et navn og å fronte de politiske sakene sine. Det er synd på menneskene, sa August Strindberg. Men det er mest synd på Hege Storhaug som er den eneste som tør der andre tier. Det er selv mange i media enige i. Og Per og gjedda da. Uff, det er så falt atte, kneblet stakkar foran alle mikrofonene.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s