INGENTING BETYR NOE OM VI GLEMMER Å VÆRE MEDMENNESKE.

??????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Sent i går kveld satt jeg foran tv’n og så justisministerens undrende ansikt da filmskaper Margreth Olin fortalte ham litt om empati og om å la nåde gå for rett. Ja, det store selvsikre smilet forlot ansiktet til fordel for undring. Jeg tror ikke Anundsen nødvendigvis er et menneske uten empati, men noen og enhver kan gå seg vill i lover og paragrafer når makten plutselig lander foran føttene til en nybakt minister for et parti som har slitt i førti år for å komme inn i varmen. Men det var stille undring som fløy over ansiktet hans. Mennesker? Ja visst, det er noe som heter mennesker? Jeg vet ikke, kanskje jeg tolket ham feil?

Stikkprøver i det norske folk har i det siste vist at det er stor medfølelse for de lengeværende asylbarna på tverrs av partigrensene. Mange kommuner sier de vil åpne opp for å ta i mot flere flyktninger. Ja, noe er på gang. Det kommer til et punkt hos de aller fleste der politikk er politikk og menneskelige følelser tar over. Og innerst inne vet alle at barn har et eget juridisk lovverk som det er fullt mulig å ta i bruk. Og de aller fleste av oss er foreldre, besteforeldre eller sønner og døtre, vi vet noe om sorg og familiebånd, om savn og tap. Ja, i går kveld tok Olin det menneskelige inn i debatten som ikke har handlet om barns rettigheter men om å redde politisk ære og ansikt.

Når en etnisk norsk far eller mor bryter norsk lov finnes det nettverk og verktøy for å ta vare på barna. Et barn kan og skal ikke lastes for det en av foreldrene gjør. Dette gjelder for norske barn. Enslige asylbarn sitter lukket inne på mottak uten oppfølging, og har ingen rettigheter etter at de fyller atten år. Det er en skam. Det er også en skam at små barn i Norge lastes for at foreldrene ikke har villet forlate Norge etter avslag på søknad om opphold. Men den største skammen er at myndighetene ikke har tatt action før disse barna kom i klem! Og som verst fremstår de politikerne som i disse dager bruker disse ungene som middel for å vinne politiske seire. Lenger unna det som kalles medmenneskelighet er det ikke mulig å komme.

Ja, det finnes lover og det finnes regler. De skal vi alle rette oss etter. Men barn er ikke myndige voksne, og derfor bør nåde gå for rett i disse sakene. I går møtte makten et medmenneske med en sterk og menneskelig stemme. Slike mennesker som Margreth Olin går sjelden inn i politikken, de er for edle og rene. Men de gjør en viktig jobb som samfunnets speil og korreks der politikere ser seg blinde på makt og egen vei mot toppen.

Jeg tror at de politiske partiene som våger å løfte blikket og være medmennesker vil vinne folks tillit og alle valg fremover. Det er et raseri og et stort engasjement for dette i folket. Og det har vist seg før, de som ikke er så smarte at de lytter til folket går på en smell. For det er oss, folket, som sitter på makta. Vi skal være her et helt liv mens politikerne får «låne» en taburett for i beste fall fire år.

Jeg kommer aldri til å glemme ansiktet til justisminsteren i går kveld, og jeg er mer sikker i min sak enn noen gang; ingenting spiller noen rolle om man glemmer å være medmenneske. Og vi trenger en varmere politikk laget for mennesker av medmennesker! Tusen takk Margreth Olin for at du finnes! Og til alle de andre som kjemper 24/7 for barns rettigheter. Et annet navn som også rinner meg i hu er Evy Ellingvåg.

3 kommentarer om “INGENTING BETYR NOE OM VI GLEMMER Å VÆRE MEDMENNESKE.

  1. Det var veldig godt skrevet Sven. Jeg håper virkelig samfunnet beveger seg den veien du skriver om, for jeg opplever at det skrives så mye fæle ting om innvandrere. Det er så mye hat i kommentarfelter, og ingen hensyn skal taes selv om det er barn man snakker om. Få de ut…er en gjenganger. Som et menneske med enormt mye empati så gjør det direkte vondt å lese slikt. Men jeg kan bare håpe og tro på det du skriver om at framover vil folk velge en regjering som viser medmenneskelighet.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s