HJELPE DE SOM HAR DRUKNET OG DRUKNER DER DE ER?

10001302_10155389368300417_1371313897352640550_n

I dag skjedde det på den øya der jeg for øyeblikket er.

En trebåt med flyktninger fra Tyrkia havarerte rett utenfor Zefyros Beach i utkanten av hovedstaden på Rhodos. To voksne, en kvinne og en mann og barnet deres druknet.

Det er med blandede følelser jeg sitter her og ser ut over et turkis Middelhav der turister og lokalbefolkning sitter i solstoler og steker seg i solen. Jeg satt der nettopp selv slik jeg har sittet her mange ganger før. Men nå er solen plutselig ikke så attraktiv lenger, og hvem vet hvor mange skip som i øyeblikket seiler mot en uviss fremtid der ute i horisonten?

Jeg leste nettopp Lasse Jangås’ tekst i Nordlys om katastrofen i Middelhavet.

Jangås er som vanlig poengtert og rett på sak i sine tekster, det er ikke kommentarfeltet. Hatet syder under artikkelen.

«Hjelp folk der de er!» og «Send noen krigsskip ned og tving båtene tilbake til dit de kommer fra!» og «Vi kan ikke redde hele verden bare fordi Jonas Gahr Støre tror på julenissen!» er gjengangere fra folkedypet av brønnpissere.

Jeg skal ikke snakke mer om kommentarfeltene, men de er høyst deprimerende særlig med tanke på hvor mye det sto om livet og hvor rasende det samme folkedypet var da tsunamien traff Thailand for noen år siden og noen av våre egne var rammet og myndighetene ikke var raske nok i sin reaksjon.

Det er naturlig å redde sine egne, tenke på dem først, men det er også høyst påkrevd å se andres elendighet når man selv har det trygt og godt, eller? Kanskje i det virkelige livet, og jeg håper at de som skriver slike uhyrligheter ikke er i stand til å relatere til annet enn sin egen lille selvopptatte virkelighet.

Jeg har ingen løsninger på dette store problemet.

Dette ligger i EU’s  hender. Men jeg synes folk burde holde seg unna tastaturet om de bare har dritt og møkk å bringe til torgs.

900 mennesker, kanskje flere,  har druknet ute på havet her i de siste dagene. Man sender ikke krigsskip etter folk som drukner! Man «ser det ikke an» som en norsk statssekretær sa i går kveld. Man bretter opp armene og hjelper! Og om man ikke gidder å hjelpe bør man i anstendighetens navn holde kjeft, særlig når man antyder at det er fint at folk drukner «for så slipper vi å få dem hit til oss»

Og til alle dere som mener at vi skal hjelpe folk der de er, hva har dere tenkt å gjøre? Satse på at alle politikerne dere også hater ordner opp?

16 kommentarer om “HJELPE DE SOM HAR DRUKNET OG DRUKNER DER DE ER?

 1. Jeg blir skremt når jeg ser hvor mye hat og egoisme som dukker opp i slike kommentarfelt. Jeg deler teksten din nok en gang. Takk for at du skriver.

 2. Verden kommer nærmere. Og hvor går våre toleransegrenser? , Dette er jo andre, med sin annerledeshet, ikke vi, våre.

 3. Men å ha krigskip nær Afrikas kyst som forhindrer disse holkene å komme ut på sjøen vil jo redde ganske mange flere, enn å prøve å redde dem etter at de har sendt ut SOS-signal.

 4. Kjempebra bloggpost! Kommentarfeltet spesielt i «Nettavisen» har i årevis vært deprimerende lesning. Fremmedhatet får utfolde seg nærmest fritt og i går nådde det på mange måter bunnen i ren umenneskelighet og ondskap. Er vi virkelig blitt et folk av historieløse, rike egoister som kun er opptatt av vår egen fortreffelighet? Har vi glemt at 50 000 nordmenn måtte flykte fra Norge under krigen? Har vi glemt at vi selv engang var Europas fattigste nasjon? Har vi glemt at 900 000 nordmenn utvandret til USA på 1800-1900-tallet med et håp om et bedre liv? Har vi ingen solidaritet med andre mennesker lengre?

 5. For et fantastisk menneske du er… Du velter deg i luksus, som den priviligerte vestlige mannen du er, samtidig som verden lider pga skjevfordelingen av goder. Sydentur og ferie og forbruk, mens millioner av barn dør unødvendig hvert år. Og samtidig prøver du å fremstille deg som innehaveren av verdens største glorie fordi du vil redde dem som drukner i Middelhavet.
  Kvalmende.

  • Så hvis man mener at vi burde hjelpe, så kan man ikke dra på ferie? Og hvis man antyder at hets og hatmeldinger om mennesker i en desperat situasjon ikke er videre sympatisk, så har man utnevnt seg selv til helgen??

 6. Skal vi la hele Afrika bli uten «folk»? ,se profilbilder av de innfødte og aper, lav panne og utstående underbitt.Alle disse «folkene» vil komme til Europa for å få et bedre liv! Midt i blinken for Engelsk imperialisme.Lykke til!

 7. Jeg sitter også her og ser utover Middelhavet fra mitt hus her på Kreta, ingen «flyktninger» i sikte her, men jeg så 4 «fargede» i Kissamos i dag.
  D.S.

 8. Et ganske spekulativ og populistisk blogginnlegg med et bilde for å toppe det hele! men jeg ser utifra kommentarfeltet at folk ikke tok agnet for at du skal få mange klikk. Sorry altså! men jeg kjøper ikke dette, mangler noen nyanser her. Når ble det uetisk å ikke hjelpe økonomiske flyktninger?? flertallet som kommer i disse båtene er voksne menn fra Afrika, hva skal de bidra med i Norge? De stakkars Italienerne og grekerne bør gjøre det samme som man gjør i Australia, sende flyktningene tilbake til hjemlandet de kommer ifra sånn at de som blir lurt av menneskesmuglerne skjønner at det ikke nytter å reise. Å hjelpe flyktningene vil være det samme som å bygge opp under en av de groveste formene for kriminalitet, nemlig menneskesmugling, hva slags fremtid venter kvinner og barn? Det er ikke mange som får «sugerøret» i NAV kassa slik mange tror. Nei , hjelp de heller der de kommer fra, det er trist at hjemlandene deres mister unge arbeidsdyktige menn som kunne ha bygget opp landet istedenfor å drukne i middelhavet eller selge narko i Europa. ps. Dette er ikke synsing, men erfaringer fra jobb innenfor flyktning og asyl feltet.

 9. Et menneskeliv er da et menneskeliv, uansett hvordan vi snur og vender på det.
  Det skulle bare mangle at vi ikke gir hjelp med alt vi har til rådighet for å unngå tap av liv.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s