NÅR VÅRE NYE LANDSMENN BLIR SOM OSS, HVA DA?

978x

De som er mest skeptisk til innvandring til Norge bruker mangel på integrering som argument for at det ikke fungerer å blande kulturer. For de som kommer hit vil klamre seg til sine tradisjoner og vil aldri kunne bli som oss.

Men hva skjer om de skulle bli det?

For ikke så lenge siden fikk vi vår første muslimske kulturminsiter i Hadia Tajik. Det gikk ikke upåaktet hen. Hun fikk massiv kritikk for sitt religiøse ståsted selv om hun snakker bred vestlandsdialekt og spiser smalehove på julaften.

Nå sitter Tajik som leder av justiskommiteen på Stortinget og opplever nok en gang å bli stilt til ansvar for sin religion, denne gangen dog litt mer subtilt og utkrøpent. For Hadia Tajik er gift med en «vantro», og hvordan harmonerer det med at mange av hennes medsøstre tvinges inn i ekteskap? Kritikken kommer fra HRS’ Hege Storhaug som stadig driver sitt iherdige korstog mot islam.

Men Hadia Tajik bør da være drømmedama til Storhaug? Norsk snakker hun, ikke går hun med slør, hun er mer norsk enn de fleste, er smart og språkmektig. Men Hadia Tajik har begått den dødsynd å bli som oss, ja, hun har til og med giftet seg med den hun vil, av kjærlighet og ikke tvang.

Vi har også en muslimsk ordførerkandidat i Norge i dag. Og vi har en muslimsk leder av AUF. Dette faller mange tungt for brystet, for nå har det gått litt for langt! Jeg undres over hva skeptikerne mener med at vi ikke er i stand til å integrere folk fra andre religioner og kulturer her i Norge? For disse nevnte er noen få av mange som er godt integrerte og skaper seg karrierer i fedrelandet.

Så – er disse menneskene for integrerte? Eller betyr dette ønsket om integrering at de skal bli som oss, men ikke for mye, ligge litt lavt i landskapet og ikke gå for lederposisjoner? Det kan virke slik. Jeg tror alle som flytter hit eller er født her, men som praktiserer en annen religion enn kristendommen er voksne nok til å ta sine egne valg. Jeg tror de også er i stand til å se svakheter og brister ved egen religion. Det at de tar «kontroversielle» valg er et bevis for det.

At Hadia Tajik gifter seg med en kristen nordmann er ikke et back lash for undertrykte kvinner i islam, det er en fordel. Hadia Tajik går foran som et forbilde på samme måte som mange kristne har gjort det for å flytte grenser.

For noen tiår siden var det for eksempel utenkelig at homofile kunne lovfeste sitt samboerskap i Norge. Dette burde Hege Storhaug ta med i sin argumentasjon. For både min og Hege Storhaugs seksuelle legning er en privatsak, så også Hadia Tajiks valg av ektefelle. Men det utelukker ikke at vi kan være gode rollemodeller. Men det er også et valg vi bør få ta selv.

Hege Storhaug, jeg er skuffet over deg. Nok en gang.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s