HEI, JEG SER AT DU STÅR DER!

IMG_5878

Jeg har holdt på med dette en stund. Jeg hilser på fremmede.

Ikke sånn overdrevet, men et blikk, et lite nikk, et smil om det passer seg. Det kan være i en heis, i et trappehus, på gaten eller hvor som helst egentlig. De fleste «hilser» tilbake eller kommer med en eller annen slags menneskelig reaksjon med positive fortegn, men noen ser litt forvirret på meg med et «jøss, hva er det den tullingen der glor på-blikk».

Jeg har tidligere skrevet at nordmenn bruker en masse energi på å overse hverandre i det offentlige rom.

Det ble jeg tatt hardt for. Jeg ble beskyldt for å være sur og uvennlig selv, og dessuten hilser vi ikke på tilfeldige folk vi ikke kjenner her i Norge, i hvertfall ikke der asfalt og betong er involvert. Ute i skogen der i mot er vi verdens mest vennlige folkeslag. Akk. Men er det ikke ganske merkelig å stå alene sammen med en fremmed i en heis  mens man later som om det andre mennesket ikke er der? Av og til tenker jeg på den samtalen som ville oppstå om heisen plutselig stanset. Om det begynte å brenne? For da ville man vel måtte erkjenne at den kjøtt-tingen med tekstiler på som står 40 cm unna er et medmenneske?

Jeg skal ikke nevne den amerikanske vennligheten fordi det er vedtatt gang på gang i den norske debatten at den bare er noe utvendig kliss, en falsk måte å omgås på der folk sier «Have a nice day» og «God bless you» til Gud og hvermann. Nei, i Norge skal og bør alt være ekte, litt sånne «skikkelige ektefølte bamseklemmer» så derfor later vi som om vi ikke ser hverandre for ikke å bli tatt for falsk spill og utvendigheter. Men jeg føler meg ofte veldig alene i en stor folkemengde i Skandinavia mens jeg kan føle et stort felleskap med en folkemengde et annet sted i verden der smidigheten i det offentlig rom er større og litt mer vennlig enn her hjemme.

Det er også mange som mener at mangelen på høflighet i Norge bare er noe som eksisterer inne i mitt eget hode. At nordmann er verdens beste i alt, også når det kommer til høflighet. Det kan godt være, men jeg må nevne en hendelse. Jeg og min kjære var på julemarkedet ute på Folkemuseet på Bygdøy. Jeg skulle ut av souvenir-butikken og åpnet døren. Da stormet det en rekke mennesker mot meg og jeg ble stående å holde døren for alt fra frognerfurer, unger og fandens oldemor. Jeg sto der veldig lenge og holdt døren åpen for alle som skulle inn. Ingen av de som gikk inn verdighet meg et blikk. Jeg tror rett og slett de fleste trodde jeg var dørvakt 🙂 Til slutt gjorde jeg et fremstøt for å komme meg ut, men nei, det gikk ikke. I Norge skal alle inn før noen slipper ut, vi har strenge kjøreregler sånn sett. Dette gjelder også på buss, trikk og t-bane.

Men som sagt. Jeg har begynt å smile til fremmede.

Jeg tror vi kommer litt lenger med vennlighet. Jeg tror alt blir lettere også. For jeg vet at det er de som trenger kjærlighet og vennlighet mest er de som ber om det på den minst sjarmerende måten.

Så neste gang jeg plutselig skulle komme til å smile til deg er det fordi jeg ser deg, og fordi jeg synes det er flott at du er på beina og at sola skinner whatever. Og om du ikke gidder å smile tilbake er det helt ok. Det er faktisk heller ikke mitt problem. Jeg har ofte tunge dager seg, og da kan et uventet smil fra en fremmed snu dagen og alt blir håp. Vi gjør dette sammen gjør vi ikke?

2 kommentarer om “HEI, JEG SER AT DU STÅR DER!

  1. Du må bare fortsette å smile til de du møter på din vei! Jeg fikk et plutselig og uventet smil av en mann på bussen i dag, og det gjorde meg ordentlig glad! Kjente på den gleden utover dagen, så et lite smil til en du ikke kjenner er undervurdert 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s