HVA SKJEDDE I NORGE I NATT?

IMG_4543

Før jeg la meg i natt etter en lang valgkamp hørte jeg mange skuffede politikere messe:

«Ja, vi er skuffet. Dette er ikke som forventet. Men nå bretter vi opp armene og mobiliserer for 2017 og 2019.» Men svært få gikk i seg selv når de ble spurt om hvorfor de sto igjen som tapere mens de røde vimplene gikk til topps. Det meste var vidløftige tanker om å samarbeide med de man tidligere har ledd hånlig av og ikke villet ta i med ildtang.

Hva med en realitysjekk? For det er vel det som har kjennetegnet sittende regjering; uansett hva du sier til dem så forteller de deg om et paralelt univers som de ønsker å invitere deg inn i.

Alt fra økonomisk krise ute i Europa til flyktninger har en helt annen forklaringsmodell hos de blåblå enn slik folk flest ser det. Der Angela Merkel setter Dublin-avtalen til side sender vår justisminister brev til sine undersåtter der han ber dem sånn litt hysj hysj om å lete etter smutthull for å kunne sende ut mindreårige asylsøkere tilbake til det landet de kom fra. Og selv en druknet gutt på en strand hevdes å være fake av folk som sitter i regjering.

Ja, hva skjedde i Norge i natt? Det som skjedde var er at maskeraden er over, og virkelighet og empati slapp seddelen ned i urnene i det ganske land. Bare Siv Jensen sto og bjeffet at «Det er ikke tvil om at Norge fremdeles trenger Fremskrittspartiets løsninger!» fra valgvakelokalet så lysekronene formelig klirret over hodet hennes.

Og en annen ting som skjedde i natt var at vi atter en gang fikk vite at Norge er et sosialdemokrati og alltid vil være det. For vi er dugnadsfolket, vi er nabokjerringa, den gode naboen som hjelper der det butter. Vi kan vippe med lakkskoen og svinse rundt i Pradaen på kafé nede på Tjuvholmen, men vi kommer fra samer, fiskere og bondetamper alle som en.

Men vi er bare mennesker vi også, vi kan la oss rive med av drømmer om bompengefrie veier, billigere bensin og frihet til å velge fra de som fallbyr slikt.. Men når katastrofen kryper inn over våre grenser så tikker det inn hos de fleste hvor godt vi har det, hvor priviligerte vi er som er født her i dette landet. Og da blir disse blåblå løftene så små og stusselige. For hva er vel en krone her og 1% mindre skatt der mot 90 000 frivillige som går ut i gatene med ulltepper og varm mat for å ta i mot redde og traumatiserte mennesker som norske myndighetene svikter?

Du skal ikke føkke med det norske folk om du er politiker.

Og du skal ikke love mer enn du kan holde. De som vant i går lovet ikke noe annet enn et varmere og mer inkluderende og grønnere samfunn, og det holdt hele veien til seier. For alle fornuftige mennesker vet at om du har mer enn du trenger selv så bygger du ikke høyere gjerder, du skaffer deg et større spisebord der det er plass til fler.

Og helt til slutt en hilsen til dere 42% som ikke stemte i går. Vi andre gleder oss til nye innspill fra dere på nettet, og vi lover å plage dere 24/7. For i går hadde dere en gylden mulighet til å gjøre en forskjell.

Men dere tapte valget nok en gang. Well, shit happens.

11 kommentarer om “HVA SKJEDDE I NORGE I NATT?

  1. Jo Nesbø tror også det heter «føkke». Det gjør ikke det, fusk rimer ikke på Luca. Det rimer på cock…naturligvis…

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s