SVART FREDAG

Mange i Norge er skeptisk til fremmede kulturer. Men når en fremmed kultur kommer fra Amerika er døren vid åpen, særlig når den byr på muligheter til shopping. Vi har hatt Valentines Day i noen år, shoppingfellen aka julen har vi hatt i alle år, men nå har altså Black Friday kommet til landet.

Jeg var i New Jersey for et par år siden da det var svart fredag i USA. Den er en selsom opplevelse. I mange dager sitter folk flest og studerer alle de fargesprakene brosjyrene som daler ned i postkassen, og klokken 04.00 svart fredag morgen setter man seg i bilen og kjører til et av de store kjøpesentrene for å stille seg i kø for å kunne få kloa i de aller beste tilbudene. Det er verre enn når Ikea åpner en ny fileal kan jeg fortelle dere, nesten krigstilstander, for å bruke en moderne pressemetafor.

Black Friday er en «inneklemt» fredag dagen etter Thanskgiving som alltid er den siste torsdagen i november. Og nå har dette uvesenet også kommet til Norge. Nordmenn hopper på. For hvem vil ikke ha ting til en billig penge sånn rett før jul? Men altså, det er ingen som blir tvunget til å oppsøke et kjøpesenter bare fordi det er svart fredag i Norge, men det er ganske symptomatisk for overflødighetshornet Norge å omfavne noe slikt vulgært juggel.

Men hva med Thanksgiving? sier jeg til en venn. Hvorfor har den dagen aldri kommet til Norge? Men, sier vennen, det er jo noe amerikanske greier, slakter en kalkun og eter seg stappmette sammen med familie og venner liksom! Black Friday er vel også amerikansk, sier jeg. Vel, svarer vennen, du skjønner hva jeg mener!

Nei, ikke helt. Thanksgiving er en høsttakkefest der bøndene takker for god avling. Vel, nå er ikke alle amerikanere bønder, ei heller nordmenn er det, men det er en fin ting å feire Thanksgiving. Jeg har feiret den i USA mange ganger. Det er en dag til ettertanke og takknemmelighet sammen med familie og folk man er glad i. Man sitter rundt bordet og reflekterer over alt vi er blitt velsignet med av godt og vondt i løpet av siste året. Så legger man seg tidlig for å være opplagt til den svarte fredagen. Ja da, kall det gjerne hykleri.

Men Norge hadde kanskje hatt godt av å feire høsttakkefest. En dag med myke ømme blikk, tid for å takke, og null shopping. Jeg vet, det er ganske unorsk, men jeg tror vi trenger å takke litt mer for alt det gode som er kommet vår vei. Og ikke har vi jobbet så veldig hardt for det heller. Vi datt vel mer eller mindre rett i grøtfatet. Tusen takk.

3 kommentarer om “SVART FREDAG

  1. Takk for , som alltid, bra skrevet kommentar. Satt her og tenkt det samme da jeg så rapport fra Vestby Outlet . Lange bil kø og haugevis av folk stappet sammen for å kjøpe noe til billig penge som de kanskje ikke hadde lyst å kjøpe før det ble stappet nedi halsen på de via reklamer osv. Thanksgiving , hvor er den? Det er ihvertfall et tema som kunne vært adoptert . Stoppe opp og ha fokus på det vi sette pris på , alt vi har å være takknemlig for, og det er mye tross alt! Lett å bli overveldet med alt dritt som skje rundt omkring i verden særlig akkurat nå. Litt motstand til det med en takknemlighets dag istedet. Tror jeg skal ha egen thanksgiving denne helgen, for black fredag galskap skal jeg ihvertfall ikke meld meg in på. Riktig god helg 🙂

  2. Her i USA sades i radio i gaar at skikken kommer fra Kanada; noen utsultede nybyggere hadde laert av indianere hvordan man skulle klare seg, hurra! Fest ble det. Kort deretter doede mange indianere mer eller mindre ved hjelp av den hvite mann, hvis ikke av sykdom sa av annet.. Kanskje likebra a begynne a feire Slaget ved Stiklestad her i US som a feire Thanksgiving i Norge? Tankene dine er gode nok, takknemlighet og sadant, men a tomhodet arve thanksgiving er muligens ikke tingen.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s