Norske verdier og sånn…

Nyslått minister Sylvi Listhaug mener at den norske kirken er gjennomsyret av sosialisme. Om jeg skal tolke henne rett er statskirken blitt venstrevridd og det liker hun dårlig. I klartekst sier hun at kirken bør bli mer konservativ, og den bør heller ikke blande seg inn i politikk. For hva har biskoper med oljeboring i Lofoten å gjøre? Og hvorfor skal Norge plages av et godhetstyranni med prester og andre geistlige i frontlinjen?

Slik jeg ser det er det et etterlengtet sunnhetstegn at kirken går foran i kampen for godhet og inkludering. At integreringsministeren ikke liker det er et stort problem.

Bør kirken bli mer konservativ? Hvor konservativ vil Listhaug at kirken skal bli? Skal vi tilbake til den tiden da en kvinnelig prest, for ikke å si biskop ville være utenkelig? Skal vi sette kirken mange tiår tilbake der kvinner måtte dekke til håret med skaut og sitte oppe på galleriet i en mannsdominert bastion? Da ville jo den norske kirken i så fall ligne på ekstreme religioner som Listhaug&Co frykter skal få feste i kongeriket Norge. Vil Listhaug at kirken skal bli mer fundamentalistisk?

Hva er en norsk verdi? Finnes det noe som heter en norsk verdi? Nei, det tror jeg ikke. Vi har universelle verdier. Vi har godhet og medmenenskelighet. Vi har høflighet. Vi har empati. Alle disse er viktige for at et samfunn skal fungere. Men slik Listhaug nå fremstår virker det som om hun er litt forvirret når det kommer til hva som er gode kristne verdier her til lands. For hun repeterer til det kjedsommelige at alle som kommer hit skal forholde seg til våre verdier. Men hva våre verdier er kan hun ikke si med klartekst bortsett fra at folk ikke må terrorisere andre med sin egen godhet.

Kultur er i stadig forandring. For femti år siden ville ikke Sylvi Listhaug kunne vært minister. Nå kan hun det fordi noen har gått foran og trosset tradisjoner og utfordret det vi har ment at våre verdier er. Feminisme handler om at alle skal få være den de vil være. Det kan resultere i at kvinner og menn tror at slik det er nå har det alltid vært, og at feminisme ikke er noe å bry seg om, at de glemmer alle kampene som andre har kjempet, eller tror kamper er vunnet for evig tid. Man kan også mene at å mase om eller gjøre et stort nummer av at folk er homofile er unødvendig sludder, for selv har de ikke noe problem med det, og det er verdens mest naturlige ting. Dette er selvfølgelig fordi noen også har gått foran og tråkket opp stiene for de som skulle komme etter.

Vi er mange som er glade for at den norske kirke myker opp sine holdninger og blir mindre konservativ. Det synes altså ikke vår nye minister som skal jobbe med integrering. Hun mener at kirken er full av farlige sosialister som er med på å rasere den norske velferden. Hennes evangelium er ikke godhet, men innstramming. Men jeg tror dette går bra, ikke på grunn av henne, men på grunn av det norske godhetstyranniet, for når det reiser seg er det ikke til å spøke med. Folket har kommet for å bli, ministre kommer og går. Og slik skal det være.

4 kommentarer om “Norske verdier og sånn…

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s