Det er helt konge!

På årets første dag sitter jeg her og leser kong Haralds tale til folket. Han går til de beste for å finne sine sitater. «Den som er veldig sterk, må være veldig snill.» Pippi Langstrømpe.

Den lille jenta i Villa Villekulla var så sterk at hun kunne løfte en hest, men også så svak at hun når som helst kunne briste. Pippi er som de fleste av oss, sterke og svake på samme tid. Overlatt til oss selv og våre egne liv. Ingen mann er en øy, skrev poeten, ingen av oss kan leve livene våre uten støtte fra andre levende.

Kongens tale er et statement til de som mener at godhet er et slags tyranni. Men vi trenger alle godhet. Selv ministeren trenger det når hun kommer hjem til seg og sine. Hvem vet? Kanskje gråter hun? For ting ser styggere ut på trykk enn når de sies.

Kongen gråter også. Vi har sett det. 22.juli. «Så mange ansikter, så mange navn», sa han og brast. Han sto der, ikke som konge, men som en far, en bestefar, et medmenneske, vår alles trøster, ribbet for regalier, men full av kongelig verdighet, som en godhetstyrann sto han der, på direkte-tv og holdt hele landet i de gamle rynkete hendene sine. Vi trenger slikt. At noen tyranniserer oss med godhet når det røyner på.

For en politker er ikke en konge. En konge er konge for livet, en poltiker er valgt for fire år. Kanskje åtte. Men så er det slutt, da må hun luske stille vekk, inn i glemselen med sine kortreiste tanker og funderinger. Det er best slik.

Men nå, på årets første dag er himmelen koksgrå på utsiden, men med en liten strime lys i horisonten. Det unge kongeskipet Norge seiler videre inn i en nytt og blankt 2016. Jeg kjenner på en trygghet med kongens ord med meg på reisen videre. «Den som er veldig sterk må også være veldig snill.» Jeg tenker at dette er noen forløsende ord som skaper plutselig frigjørende tanker. Det er helt konge!

Reklamer

3 kommentarer om “Det er helt konge!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s