YTE, IKKE BARE NYTE!

Våkner til krigstyper på forsiden av tabloidene. For så vidt ikke noe nytt med svarte eller røde bokstaver på størrelse men franske baguetter i denslags medier, og nok en gang er det Sylvi Listhaug som slipper en bombe fra sitt hvite elfenbenstårn om hva som forventes av de som får løse gullbillett til kongeriket Noreg.

«ASYLSØKERE MÅ YTE, IKKE BARE NYTE!»

Jeg vet ikke hva Sylvi Listhaug vet som ikke jeg vet, men har vi en tradisjon med at de som vandrer inn til Norge bare ligger på soffaen og nyter og ikke yter? Jeg trodde at det var vi kunstnerne som gjorde det, ligger i stivnet fasong på en trist sofa fra Ikea mens stipender og annen støtte fosser inn på kontoen, men akk nei, innvandrere også.

For ingen av oss har vel sett en innvandrer yte?

Ingen har vel sett en innvandrer kjøre buss, trikk, båt, taxi eller t-bane? Ingen har vel sett en innvandrer vaske et gulv? Eller har noen sett et ikke etnisk norsk  menneske passe barna våre eller vaske en gammel bestemorrumpe her i dette nytelsessyke landet? Jeg kan heller ikke huske å ha sett en innvandrer være fastlege, advokat eller minister for den saks skyld. Nei, de nyter, de yter ikke! Men nå skal det bli slutt på slikt dagdriveri sier vår nyslåtte innvandringsminister, her skal ytes, ikke nytes, ferdig snakka!

Selvfølgelig vet jeg at dette handler om de som kommer nå, de som ikke har fått opphold, men som står og banker på døren for å nyte godt av vår velferd. Og derfor er det viktig for hun som eventuelt skal integrere disse at hun får fortalt folket at dette er potensielle nytere og ikke ytere. Og de må bare ikke tro at de kan komme hit å nyte seg gjennom dagen på de 30 kronene den norske stat er så snill å gi dem mens byråkratiets kvern maler like langsomt som det ikke tikker inn at folk som kommer hit flykter fra krig, ikke fattigdom.

Jeg skal ikke komme med diagnoser rundt denne politikken, det får stå for Listhaug&Co’s regning å drive med slikt. Men når bøkene om oss som lever nå skal skrives vil det som skjer nå huskes, og noen vil undre seg på hva vi drev med. Jeg skulle ønske at man satte inn mer krefter på å integrere mennesker og brukte litt mindre energi på mistenkeliggjøring. Tror ting ville ha gått litt smidigere da. Vi kunne også lete etter noen solskinnshistorier, og ikke bare grave etter det som ikke fungerer?

Men vi vet jo alle at vi har et litt anstrengt forhold til integrering i Norge. Du blir ikke norsk på 1-2-3, det tar tid, ofte flere generasjoner. Og du må ikke bli for integrert, må ikke bli minister eller noe slikt, det er i overkant. Du skal bli som oss og holde kjeft. Da er du sånn passe norsk, og skjønner hvor plassen din på rangstigen er. Ok? Og ikke nyte! Du må yte, men ikke så mye at du overgår oss. Det er ikke et bra signal her i Jante.

Men syte?

Reklamer

4 kommentarer om “YTE, IKKE BARE NYTE!

  1. For en gjeng nisser som regjerer nå.. Den dama må lide av mindreverdighetskomplekser og tar det ut på de svakeste for selv å virke stor.. Patetisk..

  2. Vel, Sven Henriksen, i rettferdighetens navn: Det hun sier i intervjuet er «hvor mange som kan nyte er avhengig av hvor mange som kan yte», altså hvordan velferdsstaten fungerer. Det er unektelig noe helt annet. Vær gjerne uenig ned Listhaug og Frp, det er jeg i veldig mange saker, men et minimum av redelighet bør du kunne oppvise. Men du leste kanskje bare overskriften i Dagbladet?

    • Jeg leste hele artikkelen. Men hun insinuerer hele tiden at folk som kommer hit er potensielle nytere og ikke ytere. Det har hun gjort helt siden hun ble innsatt i ministerposten. Jeg synes ikke min analyse av henne er urimelig.

  3. Vårt stakkars land og forstand. En gang flyktet mange av oss til Sverige på grunn av forfølgelse og hvordan vi ble tatt i mot er vel velkjent. Men det er så lett å glemme.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s