FUGLEELSKERE.

På Sørlandet, i det kristne bibelbeltet, eller «vaffeldynastiet» som onde tunger kaller det har hamburgergiganten McDonalds satt opp noen utkrøpne fuglefeller der fuglene blir limt fast og lider en grusom død.

Slikt er selvføleglig forkastelig, men den verdenskjente og svært populære junkfoodkjeden er vel ikke akkurat kjent for etikk der de pumper inn alt fra druesukker til antibiotika i kjøttet for å gjøre folk/små barn avhengige av maten de serverer. Så dette med disse fellene bør neppe komme som en overraskelse for noen. Selv har jeg bare satt min fot der en eneste gang,  jeg er motsander av junkfood og hvordan McDonalds behandler kyrne som en gang skal bli billigere burgere.

Se for deg store tunge kyr som ligger i båsene, så tunge at de ikke makter å reise seg fordi den eneste grunnen til at de er satt til verden er å bli hamburgere for et stadig feitere og latere herrefolk. Og disse kreaturene pumpes fulle av kjemikalier for ikke å bli syke mens de ligger der og fetes opp. Tilstandene i disse «fjøsene» får fuglefellene til å virke som en vakker perleport der St. Peter ønsker deg velkommen over til den andre siden. Her snakker vi virkelig dyreplageri av format.

McDonalds er elsket av småbarnsfamilier.

Hamburgerjointen er et yndet sted for å feire barnebursdager og andre begivenheter som involverer unger. Og jeg kan selvfølgelig forstå at foreldre ikke vil la ungene se halvdøde fugler som kjemper for livet der de er klistret fast i grusomme feller. Hva maten ungene trøkker i seg inneholder synes ikke å bry foreldrene nevneverdig. Det er synd, fordi denne maten er ikke bra for små unger, i hvertfall ikke for mye av den, for ofte.

Sympatien for fugler og dyr på Facebook og andre sosiale medier er overveldende.

Den overgår selv medfølelse for mennesker. En overkjørt hund får 10 000 likes, mens en to måneder gammel baby som sendes ut av landet uten å få den medisinske behandlingen den trenger for å overleve forbigås nesten i stillhet. I går var fuglene på Sørlandet de mest populære stakkarene på Facebook, mens at justisminintserens ønske om overvåking av det norske folk fikk lite eller ingen omtale.

Det lønner seg dårlig å sette ting opp mot hverandre på Facebook, folk liker ikke det, og de «kan ha to tanker i hodet» samtidig må vite. Vel, tanken sitter  så fall i hodet og ikke i fingertuppene. På sosiale medier er dyr elsket og mennesker hatet og mistenkeliggjort. Slik er det, og det er synd. Det er synd på de stakkars fuglene på Sørlandet som dør en grusom død, og slik skal det ikke være.

Men jeg har tilgode å se at en eneste av dem er blitt kalt «lykkejeger» eller «velferdssnylter».  Det er slike ord vi bruker om våre egne. Dyrene stakkar kan jo ikke forsvare seg.

Nå vil jeg ile til å si at Facebook ikke er virkeligheten, og at folk sikkert gjør mange gode ting som ikke noteres i ansikstsboken. Men hva de er opptatt av speiles her, uten tvil.

 

3 kommentarer om “FUGLEELSKERE.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s