HVORFOR KOMME TIL NORGE?

 

Jeg skjønner ikke at noen orker å komme til Norge. Jeg forstår det ikke.

Turist eller flyktning? Ikke kom hit! Det er alt for dyrt her, og vi liker ikke folk vi ikke kjenner. Styr unna Norge, sier jeg til folk jeg treffer i utlandet. Det er en ørliten prikk på kartet, et iskaldt sted ved Nordpolens dørstokk.

Det er vakker natur der, men menneskene går med nedslått blikk og ser hele tiden litt mellomfornøyde ut. De hilser ikke på fremmede selv om de står 20 cm fra dem i en heis, og de tror at alle som kommer hit er en fare for den fantastiske velferden de har slitt og kjempet for i mange hundre år.

Og selv om de er et folkslag som er frenetisk opptatt av at ingen skal ha mer enn dem selv stemmer de på det motsatte av solidaritet når det er valg. De aller fleste hater at sjefer og direktører tjener astronomiske summer, men liker ikke når fattige arbeidere streiker fordi det ødelegger ferieplanene for folk flest. Norge er et land det er vanskelig å forstå seg på.

Nordmenn har også en formening om at om noen velger å slå seg ned hos dem, så må de ligne mest mulig på dem selv. De må legge bak seg språk og tradisjoner, oppføre seg og ta til seg norske verdier, som er suverene og hevet over alle andre folkeslags verdier.

De må lære seg norsk som er det eneste salige for å lykkes i kongeriket. Bare dette er en grunn til å styre unna Norge, det er bare fem millioner mennesker som snakker norsk, og du kan ikke bruke språket andre steder enn i Norge. Det er derfor mye klokere for folk å flykte til land der de snakker spansk, fransk, engelsk eller kinesisk, det sier seg selv. Og dessuten er nordmenn like uvillige til å snakke utenlandsk i eget land som franskmenn er til å snakke andre språk enn sitt eget, så derfor kan det være svært vanskelig å kommunisere med dem.

Dette forhindrer selvfølgelig ikke at nordmenn som flytter ut av Norge insisterer på å bruke norsk i det landet de flytter til. I Spania har nordmenn laget norske kolonier der de kun omgås egne landsmenn. I Norge kaller de samme nordmennene som lever i Spania dette for ghettoer eller parallellsamfunn, og mener det forhindrer intergrering for de som er så heldige å få komme til Norge. De har dessuten flyttet til Spania fordi det er så mange utlendinger i fedrelandet der hjemme.

En annen grunn til ikke å komme til Norge er klimaet. Det er kaldt og jævlig der store deler av året. Oppe i nord forsvinner sola flere måneder i året, og de som ikke er vant til slikt kan få store psykiske problemer. Det er derfor store deler av Nord-Norge oppholder seg i Thailand i mørketiden, livet blir litt lettere da.

Men det er en positiv ting med Nord-Norge, det er kinarestauranter i hvert minste lille fjordhøl, og kebab er den mest vanlige matretten. Og det er mange tomme hus som står og forfaller der oppe . Og de fleste små fjordhøl trenger jo folk, lys i vinduene i de forlatte husene.

Men ikke kom hit. Det finnes bedre steder. Hyggeligere steder. Mer generøse steder. Men om du kommer må du gjøre en egeninnsats, du må bidra, jobbe hardt. Og om du synes det er rart at vi har noe som heter inneklemte fredager og sånt, ikke spør, folk er så utslitte av å bygge landet her.

Bare smil og vær veldig blid. Om du føler at de ikke ser deg, ikke bli såret, det tar litt tid med slikt i Norge. Bare smil, og se en annen vei.

 

13 kommentarer om “HVORFOR KOMME TIL NORGE?

  • Rigmor, du må lese det med en viss ironisk distanse. Særlig den om nordmenn i Spania, den er tatt på kornet. Jeg husker første gang jeg var utenlands (Tenerife) og overhørte kommentaren fra naborommet: «Det er så jævla mange degos her!» Den tror jeg ikke var ironisk ment.

 1. Morsom lesning. Vi er ikke så ille. Vi synes det er kjempemorsomt når det kommer utlendinger hit.
  Tenk at andre vil bo her? Folk som kommer fra land med bedre klima kommer hit og går og fryser sammen med oss! Nesten det eneste vi har er gratis midnattssol…

 2. Skjønner at dette er ment som satire, men burde ikke hele teksten vært satirisk? Synes det svinger veldig.

 3. Det er dette som er så herlig med nasjoner!

  Vi bor i denne kalde steinrøysa langt mot nord fordi vi har en identitet til stedet og den historiske kulturen her. De som ikke bor her i landet trenger ikke bry seg så mye om hvordan vi nordmenn ønsker å være, og nordmenn trenger heller ikke bry seg så mye om hvordan vi blir oppfattet!

  Tilsvarende må andre land også få lov til å ha sine særegenheter. Vi trenger ikke hverken forstå hverandre eller bedømme om den ene måten å leve på er bedre eller verre enn den andre.

  Hver nasjon bør selv få lov til å bestemme hvordan de ønsker å leve, begrunnet i egen kultur, verdier og historie! Selvsagt mot at de da tar det hele og fulle ansvar for konsekvensene av sin egen levemåte og kultur!

  Det er da dette med denne såkalte flerkulturen og multikulturen, og med åpne grenser som er sånn i vinden for tiden, kommer inn og lager problemer. Da begynner vi å kritisere hverandre, og blir fremmede for hverandre og vi blir fremmede for oss selv i tillegg!

  Ok! litt innvandring og påvirkning kan sikkert være på sin plass. Litt impulser utenfra kan sikkert være lærerikt og utfyllende. Men blir fremmede folkegrupper for store, så ligger det i menneskets natur at man trekker seg sammen med de man føler man har mest til felles med. Det er like naturlig at nordmenn trekker seg sammen i feriekolonnier i Spania, som at innvandrere trekker seg sammen på Grønland i Oslo, eller i Rinkeby i Sverige.

  Og hvis slike fremmede grupperinger blir for store, så vil det før eller siden føre til konflikter med opprinnelig lokalbefolkning, og at man føler seg fremmed for hverandre, og man begynner etterhvert å påtvinge sin måte å leve på den annen part, og til slutt blir kanskje begge parter like identitetsløse og kulturløse!

  Da er det kanskje like greit at folkegrupper bor i forskjellige nasjoner, med alle de rariteter man måtte ha, uten å måtte frykte at andre kritiserer deg, samtidig som andre nasjoner kan få beholde sine rariteter uten at vi trenger å kritisere dem!

  jse

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s