HELLAS – evig eies kun et dårlig rykte.

«Evig eies kun et dårlig rykte» synger Henning Kvitnes i sangen med samme tittel.

Jeg sitter her og tenker på Hellas som har fått et rykte de ikke makter å bli kvitt. Myten om den late og arbeidssky greker som pensjonerer seg ved 55 års alder og nekter å betale skatt lever fremdeles på samme måte som vi nordmenn må slite med mantraet «Det er typisk norsk å være god.»

I går kveld kom jeg til å legge ut noen vakre feriebilder fra nettopp Hellas, fulgt av en oppfordring om ikke å «svikte» landet i år. For mange vegrer seg for å dra dit på grunn av den store strømmen av flyktninger.

Reis til Hellas og bruk penger! skrev jeg. «Men» skrev en mann, «blir det noen skattekroner av det?» Og denne påstanden utviklet seg til en tråd med de samme slitte argumentene og seiglivede mytene om de greske øyer der det bare bor slabbedakser som tar siseta halve dagen.

Sannheten om Hellas er en ganske annen.

Det greske folk jobber hardt. Nå har de i tillegg fått sine eldre «i fanget» fordi staten har kuttet alle pensjoner med 50%. Som om ikke det var nok strømmer rike russere inn og kjøper opp hoteller og bygger all inclusive bak høye murer, noe som fører til at russiske turister ikke handler eller spiser hos de lokale. De nye eierne har til og med åpnet pelsbutikker på innsiden av murene slik at denne industrien også sliter.

På toppen sitter de rike som i årevis har skipet formuene sine til skatteparadiser og er de som virkelig har undratt seg skatt, men det er den lille mann som driver en familie-kro som får skylden og må bære grekernes dårlige rykte på sine slitne skuldre. Det er en skam.

Når dette er sagt kan jeg være enig at noen grekere har et eget forhold til lover, regler og klokkeslett, men det er de ikke alene om.

Jeg kjenner nordmenn som stort sett sitter i soffan og klager på alt mulig, men selv ikke gjør et slag for felleskapet, og hyler opp om at staten Norge flår dem fordi de må betale skatt av det lille de tjener. Ja, noen sitter til og med i utlandet og hever trygd og kan ikke bo i Norge på grunn av at det er så jævla mange utlendinger hjemme i morderlandet.

Greske myndigheter har skjerpet de greske skattereglene kraftig. Når du har ansatte må du føre nøyaktige lister over hvem som jobber når og hvor mye, og når kontrollørene kommer for å sjekke om alt er som det skal og noe ikke stemmer resulterer det i bøter opp til 5000 euro. Det er en formue for en liten mann eller kvinne.

Men er det trygt å reise til Hellas? Er det ikke veldig urolig der nede? Ja, det er trygt. Nei, det er ikke veldig urolig.

Og om vi svikter dette landet som lever av turisme vil det virkelig bli urolig og utrygt. Hellas har den vanskeligste yttergrensen i EU, og har mottat så mange flyktninger at landet står og dirrer.

Men grekerne har en iboende ryggmargsrefleks som er å ta i mot de som kommer sjøveien. Dette kjennetegner øyfolk som er vant til havet. Jeg kjenner til hotelleiere som har hatt flyktninger boende på vinterstengte hoteller for å ta unna for strømmen.

Så reis til Hellas i sommer. Bruk penger. Ikke vær gjerrig. Legg igjen penger til hun som vasker rommet ditt. Om du trodde at enkelte norske hotellarbeidere har det dårlig, så er det en helt annen virkelighet her nede.

Lei deg inn på små hoteller, spis på lokale tavernaer, kjøp det de lokale har å selge. De greske øyene er vidunderlige.

Dra til Hellas, fordi de fortjener det.

 

4 kommentarer om “HELLAS – evig eies kun et dårlig rykte.

  1. Trivelig lesning, feriefølelsen kommer nå. Dessuten så vi på Mama Mia om kvelden den søttende mai. For å si det med Nytt på nytt: De har det da fint i Hellas, Meryl Streep storkoser seg der!
    Uansett – grekerne er et vennlig folkeslag.

  2. Betal i kontanter. Du får kvittering og det betales skatt. Men lokale får ikke lenger ta ut mer enn noen hundre euro i uka. Det skaper problemer for de som driver mindre hoteller og spisesteder når det gjelder å betale ut lønninger til sine ansatte. Tilliten til banksystemet er lav etter bankkrisen i fjor sommer. Grekerne ønsker derfor kontanter for å kunne disponere over de pengene de har. Innskudd på konto er blitt til «tvungen» sparing.

  3. Takk Svein. Og takk igjen for det fine innlegget du har skrevet her.Jeg har bodd her på Chios de siste 8 mnd,og har sett mye av hva som har skjedd i vinter. Fortsett med dine gode skrivning,som er veldig bra……

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s