SKAM

Foto: NRK

Det er noe rått og direkte over tv-serien «Skam» som har fått hele Norge til å sitter fjetret foran skjermene. 960 000 unike brukene har vært innom NRK’s nettsider denne uken for å se den. Jeg er en av dem.

Jentene i serien hylles som rollemodeller, og det med god grunn. De viser oss hvordan det er å være sytten år gammel jente i verdens rikeste land i 2016.

Det man kanskje ikke hadde sett komme er at mødrene er like hekta på denne serien som døtrene. Men slik ble det. Godt voksne kvinner hyller «Skam» som om det var ypperste kvalitet av en tv-serie fra BBC eller HBO, noe det slett ikke er. For selv om det er mange svært rørende og fungerende scener lider hele produksjonen av hastverk og kontinuitetssvikt. Så dette er ikke «det beste som er laget av norsk tv-drama noensinne» som ganske mange hevder. Det beste som har laget av norsk tv-drama ligger på et mye høyere nivå. «Skam» minner, i mine øyne, mer om en videoblogg eller godt opplysnings-tv.

Dette betyr ikke at produksjonen ikke er viktig.

For dette er noe av det viktigste som er laget for denne målgruppa. Nok en gang viser det seg at lite penger og masse energi ikke står i veien for budskapet. Jeg skal krype til korset og innrømme at noen scener har rørt meg til tårer. Det er flott å se disse jentene åpne seg foran kamerea og lar sine til tider ganske «voksne» refleksjoner komme opp til overflaten. Scenen med Noora og hun jenta med hijab der de sitter i vinduskarmen er befriende ærlig og velfundert, det samme er scenen der Noora forteller broren til W om de juridiske sidene ved å tiltvinge seg sex.

Jeg skal ikke være sur gubbe og disse «Skam», dette er fint tv for de som trenger å se den. Selv føler jeg meg ikke i målgruppa, men jeg hyller serieskaperne som lager tv som ikke er «Paradise Hotel» eller annet hjernedødt sludder der folk stemmes ut hver fredag. «Skam» er en serie som viser oss unge mennesker med alle sine feil og mangler, og da spiller det ingen rolle at serien lider av det samme.

Så vil jeg også tro at å være sytten år er litt annerledes på Frogner enn i Berlevåg eller i en fjord på Vestlandet, for ikke å si på et pietistisk lite sted på Sørlandet. Men at NRK er mest opptatt av Oslo 3 er vi så vant til at vi tror det skal være sånn. Lager man tv fra andre steder handler det om Hurtigruta eller brøyting, er det rart undommen rømmer bøgda?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s