En nærsynt monolog ved speilet.

Photo: The Beautifully Macabre and Grotesque.

 

Det sies at det er viktig å ha ren samvittighet, at man sover godt av det.

Det sies også at det er klokt å se seg selv i speilet, stille seg opp foran den blanke flaten og stirre seg selv inn i øynene og spørre:

Hvem har du blitt? Hvordan går det? Og hvor er jeg på vei?

Verden går stadig av hengslene, det har den alltid gjort. Vi ser fjernsyn og leser aviser. Bør jeg være skikkelig redd nå? tenker vi. Nei, ikke la redselen ta overhånd, skriver de smarte på sosiale medier, for da har de som vil at vi skal bli det vunnet.

Bilder av han som ser ut som en trolldeig-figur, han med den dårlige hårsveisen flimrer i alle kanaler. Nei, tenker vi, de kan da ikke velge ham? Vi står der foran speilet og bekymrer oss for rynker og ser at vår egen far eller mor lure rett under huden mens sanden i timeglasset sildrer sakte ned i den beholderen som blir stadig fullere. Meg og mitt, sier vi stille. Men husk å takke. Takk. Takk for at jeg har det så bra.

Vi er oss selv nærmest. Det er naturlig.

Jeg er villig til å forsvare meg og mitt, sier vi ved det pent danderte middagsbordet der de fleste lider av angster, knuste drømmer og matallergier, og alle nikker og hever glasset. Det er dagens evangelium. Og når noen sier at nå må noen stoppe disse lykkejegerne som kommer hit og grafser til seg, sitter vi og ser ned i duken og er stille. Det kan bli dyrt å stå alene. Men når vi kanskje våger å slå i bordet sier vertinnen skarpt: «Nei dere, nå skal vi ha det hyggelig her dere! Skulle ikke du pusse opp badet Henriksen?»

Her foran speilet stiger rødmen opp til kinnene.

Men en snikende redsel ligger der. En knurrende angsthund har satt de spisse tennene i nakkeskinnet vårt der vi ligger søvnløse med ryggen mot verden. Og du angrer på nattens siste krangel der du skrek: «Skal folk stemme på Hillary bare fordi hun er, er kvinne?»

Klokken har passert langt over timen for å være alternativ i enhver diskusjon. Svart eller hvitt, og ikke krenk meg! Jeg kan ikke diskutere med deg på dette nivået. Og selv om «nissemor og nissefar» i øvre Gudbrandsdalen tråkker seg lenger og lenger ned i kuruka sitter ordet «rasist» langt inne i dette «Je suis Charlie-demokratiet» Gnore.

Vi vrir oss på de svette putene om natten, søvnen vil ikke forbarme seg over oss.

De vonde bildene vil ikke forsvinne fra netthinnen. Kvinner og barn som stanger mot nettingen ved de greske grensen, Tyrkia som revereres, den lille døde gutten på stranden, moren som trekkes ned av de tunge tekstilene, de åpne redde barneøynene, all verdens elendighet toppet med en blond mann med dårlig frisyre som roper stygge ting som media er mikrofonstativ for, og du vet ikke lenger hva som er politikk og hva som er stand up-komikk.

Og foran speilet står du og tenker at du må slanke deg fordi sommerens intak mat har vært litt i overkant. En stor bunke tusenlapper igjen på skatten gir ingen langvarig glede.

Du ser på et gammelt bilde av deg selv da du var ung, slank og vakker med håret intakt, men kan ikke huske at du var lykkelig da. Lykken, tenker du, kommer ikke, du må ta den. Gripe dagen, men hold kjeft da!

Du ser deg selv i øynene her du står foran speilet en av de første dagene i august. Blikket viker, du orker ikke, for du vet; tiden for nærsynte monologer er ikke nå.

Løft blikket tenker du. Ikke vær så jævla selvopptatt.

 

 

 

 

2 kommentarer om “En nærsynt monolog ved speilet.

  1. Du skriver så innmari godt om det som vi alle tenker på og kanskje bekymrer oss for…Takk. Er stor fan av dine betraktninger.

  2. Tenk å være så usannsynlig priviligert at alle de store sorger og bekymringer finnes i ens eget speilbilde…

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s