ARI BEHN OG MITT LILLE LAND.

Med novellesamlingen «Trist som faen» og en sekser tatovert på overarmen kom Ari Behn med et brak inn i den norske offentligheten, og de som ikke liker menn som kan si en lang setning med mening hatet ham umiddelbart. Og siden har det vært ok å mobbe ham i visse kretser der flertallet heller velger siklende idrettsmenn som kjører i fylla og spiller poker i Vegas som sine store forbilder.

Ari Behn er for mye for mitt lille land der «skomakeren skal bli ved sin lest» og du ikke skal lefle med kunsten. Om du er forfatter skal du ikke gå i prangende dresser og gi lange svevende intervjuer eller snakke med skurrende litt jålete s’er på tv. Nei, da skal du sitte ydmykt i sofaen og rødme kledelig og si: «Jeg kan ikke forstå at jeg vant Brageprisen, det var jo så mange gode som også var nominert…» Bløsh liksom. Og du skal heller ikke lage middagservice med påfuglmønster eller male noen klattemalerier å tro at du kan slippe unna med det. Vi driver ikke med denslags i Gnore.

Og du skal heller ikke gifte deg med prinsessen og jakte på halve kongeriket.

Men vi ble glad i dem, i hvert fall noen av oss. Det er vakkert når to «mobbeofre» finner hverandre og smis i ekteskapets lenker. En englejeger møtte en glanset hippie, og sladderbladene har vel aldri hatt bedre tider enn i de fjorten årene eventyret varte. Og da brudgommen kalte sin nybakte frue for en «lysfontene» tok det fyr i hodet på hver eneste stand up-komiker i lille land. Joda, det var gøy, men nå er det slutt.

Nå flyter sosiale medier over av dårlige vitser og satire over en vakker kjærlighet som tok slutt. Det store stygge bygdedyret grafser og glefser. Det er, ja, trist som faen.

I Norge er det lov å være den du vil bare du ligner på oss.

Lykke til Ari og Märtha, jeg ønsker dere alt godt.

34 kommentarer om “ARI BEHN OG MITT LILLE LAND.

 1. Hurra! Noe av det beste jeg har lest på lenge. Jeg gremmes, skammer meg og synes det er smålig og simpelt – ja, direkte uintelligent – å grafse i hva Märta og Ari får med seg ut av denne skilsmissen i kroner og øre og materielle goder. Det er ufint og skammelig å lage humor – dårlig humor – av andre menneskers private problemer og sikkert sorg. Enig i at dette er trist som faen, og da mener jeg ikke bare at de to går fra hverandre, jeg tenker like mye på mentaliteten hos mange av de Norske folk!

  • Fullstendig enig! Har alltid hatt sansen for Ari, et friskt pust i kongefamilien. Har selv vært gjennom brudd, selv om det var ønskelig så var det tøft, beintøft! Det vet vi alle som har barn involvert. Vi må holde oss for gode til å ikke gjøre narr av denne flotte familien som nok har prøvd alt de kan for å få ekteskapet til å fungere. Ønsker dem alle godt!

  • Ja, det var en flott skrevet blogg… Vi er noen UNDERLIGE noen vi Norske, det finnes ikke tvil om det.Ofte kan vi virke mentalt FATTIGE, men vi blir vel slik når det er trangt om skuldrene, og lavt under taket… Likte ditt svar til bloggeren, Ellinor..

  • Fantastisk skrevet og rettferdiggjort for de 2 vakte, unge og enestående menneskene. Jeg sympatiserer med dere og syntes at fet er veldig trist at dere går fra hverandre. Men jeg ønsker dere begge to alt det beste !!!!!
   Dere er modige og kraftfulle så det går sikret bra….
   Stor klem fra Hanna Zofia

 2. Salig Sandemose tok oss nok på kornet da han skrev «En flyktning krysser sitt spor» og lanserte janteloven. Heldigvis er den ikke bare gyldig i vårt lille land, Sandemoses Jante ligger i idylliske Danmark…

  Du skal ikke tro at du er noe.
  Du skal ikke tro at du er like så meget som oss.
  Du skal ikke tro du er klokere enn oss.
  Du skal ikke innbille deg du er bedre enn oss.
  Du skal ikke tro du vet mere enn oss.
  Du skal ikke tro du er mere enn oss.
  Du skal ikke tro at du duger til noe.
  Du skal ikke le av oss.
  Du skal ikke tro at noen bryr seg om deg.
  Du skal ikke tro at du kan lære oss noe.
  Du tror kanskje ikke at jeg vet noe om deg?

 3. Bra skrevet som alltid. Syns også det er trist og syns de som vitser og håner skal tenke på barna deres 😢

 4. Alltid digget Ari og Martha…Fisk som svømmer mot strømmen er det lissm mer futt i…Og nå er det slutt..Men sånn går det for mange..Nye eventyr venter…Og så kan mobbere gjør hva mobbere kan…sitte der og lukte på sin egen fiselukt..Mens vi andre spretter den ene etter den andre flasken av ny, fin vin.

 5. Jeg digger folk som disse to. Som tør å være seg sjøl, som tør å stå oppreist og glitre; som tør å drite i hva folk mener og syns om dem, – selv om det sikkert koster..
  Her er det bare en ting å si, Sven: Tatt på kornet! Her glitrer du også! 😉

 6. Herlig klokt igjen gode sven,, Ari er en fin å missforstått fyr som er genuint interressert i mennesker å deres liv, har møtt han. Det at hans intonasjon på zsene skal skape så my trøbbel for en bra fyr er ufint, en
  trivelig å hjertevarm mann som bryr seg,

 7. Ja, nemlig! Enkelt og greit, sånn er det!
  Alle er like, men noen er mer lik enn andre, liksom. Det mangler ikke på selvtilfredshet i Norge og i parløp med frykten for alt som er annerledes, og derfor ikke bekrefter riktigheten av alt vi sjøl gjør, blir dette tidvis lite sjarmerende. Tenk å ha det så godt, være så forskånet for alt vondt i verden at man mobiliserer engasjement til å kvalitetsvurdere det f.eks. Märtha og Ari gjør! «De er offentlige personer». Javel, er det det samme som fritt vilt? Men vi må få slutt på mobbing i skolen…. Begynn med å gå foran som et godt eksempel! Hvis alle la like mye energi i å vurdere seg selv og sitt eget liv som i å synse om andre, helst på ikke-eksisterende grunnlag, da hadde mye sett annerledes ut!

 8. Noen ganger trenger mennesker frihet for å kunne blomster fullt ut. Er sikker på vi hører mer fra både Ari og Martha -2 flotte personer med både dybde og kjærlighet.

 9. Også jeg da, som liker veldig denne «trist som faen» og engle Märtha! Har tilogmed påfuglserviset i skapet 🙂 Har fått mange kommentarer på det og designeren rundt middagsbordet, nesten uten unntak negative! Takk for det, men jeg liker både serviset og Ari … og takk for ditt innlegg, som alltid verdt å lese! Fortsett du 🙂

 10. Det er den skammelig siden ved mennesker. Hånligheten..småligheten..trollskapen. ..den negative sensasjonshungeren..ondskapen. Har alltid likt Ari. Det er kjøtt på karen. Han har dybde og er en tusenkunstner og ikke minst flink med ord. Det faller den trauste norske nissen tungt for brystet….med eller uten hår. Man skal ikke lefler med prangende ord. Kjerring får holde. Trist de skilles..men de vet best selv hva de må. Ønsker begge alt godt❤🌸🌹

 11. Dette er den stygge siden av mennesket. Trollskap..syrlighet..negativ fokus…nedlatende. ..ondskap. Har alltid likt Ari. Det er kjøtt på mannen. Dybde og klokskap. En tusenkunstner og en mann dyktig med ord. Og man lefler ikke med ord i Norge..nisselandet. Det får holde å kalle kona for kjerring. Den trauste folkenissen blir mannenvond om du bruker litt mer avansert betegnelse på kona. Stå på Ari og Märtha. Det er vondt å skilles..men dere vet best i deres liv. Ønsker dere lykke til🌹❤👍

 12. Dette likte jeg helt til du gikk i de egen felle. Jeg er også stor fan av Petter Northug og kan ikke skjønne hvorfor han skal dras inn i dette. All respekt for poenget ditt forsvant brått….. Du satt ikke i glasshus, men bygde ett…og snublet hodestups igjennom.

 13. Bra skrevet og veldig sant. Du er go som gull om du er lik alle andre. Ønsker disse to Lykke til videre I livet sitt for det fortjener de så masse.

  Håper alle disse nett trollene går I seg selv, kanskje de oppdager at de ikke er perfekte de heller men bare mennesker med feil og mangler som alle andre. Det er lov og drømme. . .

 14. Nydelig sagt -sånn er det! Ari og Martha er flotte mennesker, og i det de går igjennom nå, håper jeg de greier å beholde gode følelser for hverandre og fortsette i foreldreskapet. Det unner jeg dem.

 15. Bravo! Superflotte betraktninger og meninger , og jeg er så hjertens enig i det du skriver 🙂 Liker Disse to jeg, og respekterer dem for det du gjør og står for. Orker ikke at alle skal være så A4 i samfunnet vårt, jatte jatte. Trist at de skilles, og jeg personlig ønsker dem begge kun det beste.

 16. Takk for velskrevet og tankevekkende innlegg. Det er grenser for hvordan vi skal godta at uvedkommende skal kommentere og blande seg i privstlivet til folk. Dette må også være regelen for kongsdatteren og hennes familie. Mine tanker og gode ønsker går til dem i en tid hvor de trenger oppmuntring og forståelse. Lykke til.

 17. Du som skriver dette innlegget burde i alle fall holde deg for god til å selv mobbe i argumentasjonen din. Du trenger vel ikke å «trokke» på noen for å heie på andre? Det er trist som faen det!

  Nb! Jeg heier både på Ari, Martha og Petter❤️

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s