YOU GO GIRL!

Da sønnen til den amerikanske poeten og menneskerettighetforkjemperen mm Dr. Maya Angelou kom hjem og spurte sin mor:

«Mamma, hva gjør jeg for å finne en god kvinne?» svarte hun: «Kjære sønnen min, bruk all din energi på å bli den god mann, så vil en god kvinne komme din vei, skjønner du hva jeg sier?»

Det var et fint svar. For som regel når vi mennesker jakter på den store kjærligheten glemmer vi å spørre oss selv hvem selv er og hvordan verden oppfatter oss.

Å bli menneske er en lang reise de aller fleste av oss aldri rekker å bli ferdig med.

Vi feiler, og vi lærer ikke, vi feiler og vi lærer, kanskje. Vi oppdrar våre barn med vekslende hell, og noen ganger går det galt. Noen av ungene våre blir voldsmenn og overgripere, ja, noen av dem dreper og voldtar. Og hver gang slike grusomme hendelser skjer spør vi oss, hvordan kunne dette skje? Hvorfor virket ikke av-knappen som sier at du ikke skal forgripe seg på et annet menneske?

For øyeblikket deles bilder av tre frikjente voldtektsmenn på sosiale medier. Det samme gjør bilder av tre av meddommerne som dømte i saken dette gjelder. Kommentarer av ymse slag florerer, alt fra at mange mener at å dele dette er forkastelig og en fare for rettssikkerheten til å mene at de bør slås ihjel eller bankes opp om de viser seg offentlig.

Jeg kan ikke sterkt nok uttrykke hvor stor motstander jeg er av offentlig gapestokk og at folk agerer advoktarer og dommere på nettet.

Jeg forstår raseriet og skuffelsen over dommen.

Jeg forstår at magefølelsen i en slik sak sier noe annet enn det dommen gjør, men jeg forsvarer ikke at til og med politikere går ut og oppfordrer til vold.

Hva slags samfunn sitter vi med om vi åpner for selvtekt? Hva vil skje med rettsvesenet om sosiale medier skal dømme i vanskelige saker? Vi kan faktisk ikke bestille dommer som får oss til å føle oss bedre. Nei, vi kan ikke unngå å ta stilling til menneskerettigheter for en innsatt når det er det saken er tatt til retten for selv om mange mener at han fortjener å dø. Da er vi ikke det frie demokratiet Norge lenger.

Men hva gjør vi? Hvorfor skjer dette?

Jeg har klokketro på at vi må begynne når barna er små.

Allerede i barnehagen må vi kvitte oss med gammeldagse kjønns-sterotyper.

Vi må ikke oppdra jenter til små rosa drops eller gutter til store å sterke «nei se, så stor og sterk han er-gutter»

For maktbalansen mellom kjønnene skapes i barns bevisthet allerede når de er små. Om begge kjønn oppdras likt vil det etter mitt skjønn skape en psykisk likevekt mellom dem, og det vil ikke være opplagt at mannen er den sterkeste og den tøffeste selv om han av naturlige årsaker er sterkere enn en kvinne.

Det er et stort ansvar å ha mange hestekrefter under panseret, det betyr f. eks at du ikke kan kjøre så fort motoren kan på alle slags veier og føre.Og dette må læres, for en slik viten er ikke medfødt.

Å bli overgriper er heller ikke medfødt. Et sted på veien slipes noe ned og noen ledninger slutter å fungere. Du kan ikke laste oppdrageren alene, men de er en stor og viktig part i det å lage et voksent menneske. Så er det sementerte holdninger til kjønn. Påvirkning fra mange miljøer, pornoen med all sin maktdemonstrasjon mot de svake osv.

Men først og fremst må vi beskytte jentene fra å være fritt vilt i visse sammenhenger.

Og sørge for at de får en rettferdig rettergang. De færreste anmeldte voldtekter ender med dom i Norge i dag. Det er noe som skurrer.

Det er også noe som skurrer når en venn av meg sender sin sønn i barnehagen i rosa overtrekksdress fordi sønnen vil gå i rosa, og får beskjed om at slikt går ikke an, skjønner ikke faren at sønnen blir mobbet når han går i en jentefarge?

Vi burde faktisk ikke drive med slikt i 2016, ikke fargekoder eller gapestokk.

Og jeg tror faktisk vi får de ungene vi vil ha om vi står litt på. Mennesker blir ikke bra folk helt av seg selv, vi trenger alle litt hjelp med den jobben.

You go girls and boys!

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s