OLJE-ERNA.

 


Mens folk flest holdes opptatt med å krangle om at muslimske småpiker må bruke badedrakt i svømmehallen legger Erna Solberg Lofoten, Vesterålen og Senja ut på oljemarkedet, og åpner for oljeleting i et av verdens aller største og sårbare matfat.

Det lukter allerede fjøs langs den norske fjæra. Oppdretten får sei og torsk til å smake av Tine-produkter utgått på dato, og rekene som knasker pellets vokser så hurtig at de ikke rekker å utvikle skall, og dør en grusom død i de norske fjordene.

Men olja og gassen skal opp, koste hva det koste vil, meldes det fra siddisbyen der oljemessa er i full gang, og over klinkende champagneglass hviskes det avtaler i ørene på arbeidsledige toppsjefer og lovnader om bedre tider for Norge sitter løst. Vi kan da ikke la tusenvis av milliarder bli liggende på havets bunn, det er det bare blåøyde ungdomspolitikere og SV som mener.

Erna Solberg som sammen med Siv Jensen har messet til det kjedsommelige at vi nordmenn «må forstå at landet må omstilles for vi kan ikke leve av olja alene» går nå med stjerner i øynene og lover gull og grønne skoger til et «fraflyttingstruet område» som Lofoten og Vesterålen er.

At alle tall og flere ordførere melder om stor befolkningsvekst og inovative tider viftes vekk som ei pølse i slaktetiden. Og AP følger hakk i hæl som den mumlende buktalerdukken dette partiet har blitt i løpet av de siste tre årene. I sentrum er det godt og trygt å være, vi er så enige at «Høyre spår den skitneste valgkampen på mange tiår..!?»

For øyeblikket er jeg opptatt med å være skuespiller i eget teaterstykke som handler om at storsamfunnet åpner for gruvedrift i sårbare områder der samene har drevet med reindrift i mange hundre år. Jeg tenkte at denne teksten kanskje ikke var så relvent for resten av landet, eller i hvertfall ikke i sør. Men nå tippes dritt og møkk i norske fjorder, og nå dette med at det åpnes for oljeleting i LoVeSe! Så teksten vil være mer en relevant når den skal ut på lang scandinavia-turné med det samiske nasjonalteateret Beaivvas denne høsten.

Tina Bru avslørte seg selv på Dax18 for litt siden. For hun kunne ikke svare på hvor mange arbeidsplasser dette ville medføre i Nordland og Troms, men hun var tydelig på hva dette vil ha å bety for resten av landet. Og det er der hunden alltid ligger begravet; resurser har alltid blitt hentet ned fra Nord-Norge, men svært lite har kommet oss her oppe til gode.

Og når alt er hentet opp, når reindrifta er historie, når torskestammen er vekk og villaksen i de norske elvene er datteren til noe som er laget i et laboratorium, hva da? Hvem er vi her oppe da? Når fiskeværene ligger som spøkelseslandsbyer?

Det skal bo folk i husan, husan dem træng folk? Really?

Men vi lever i en tid blottet for logikk og ansvar. Når folk flest mener at om man river klærne av kvinner på en badestrand vil det føre til mindre terror i verden, og når politikere mener at mer oljeboring er bra for miljøet, da er hjernen alene og da får det bare gå som det går.

Men den norske kulturen skal ingen kødde med, den er unik og bare vår! Det er vel like før Per Sandberg åpner opp for lukkede fiskemottak mens Olje-Erna staker ut stø kurs i sitt eget store inkluderingsprosjekt. Norge går så det griner, som et olja lyn faktisk! Usj!

 

 

En kommentar om “OLJE-ERNA.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s