Individets frihet til å velge?

«Freedom is another word for nothing left to loose», synger den amerikanske sangeren Janis Joplin i Kris Kristoffersens låt «Me and Bobby McGee»

I disse dager er individets frihet til å velge på billigsalg der de politiske partiene ruster seg til valgkamp. Ikke spør hva du kan gjøre for oss, hør heller på hva vi kan gjøre for deg, er det mest populære evangeliet når man er ute for å fiske velgere i uforutsigbare farvann.

For ingen vil stemme på et parti som maner til måtehold?

Som sier at vi må kjøre mindre bil, ikke kaste så mye mat osv, vi liker ikke sånt her i dette overflødighetshornet av et land. Politikere som forteller oss at det finnes mange ting vi har krav på som vi ikke har fått, yes, det liker vi. Fordi vi ser ikke på alt det vi har som en gave, vi lengter etter alt vi ikke har, og det vet enhver politiker som vil opp og fram her i verden. Og mange vet å trykke på disse knappene for å gjøre det bra på meningsmålingene.

Mitt eget parti SV latterliggjøres i så måte. Vi er noen fjotter som ikke ser hvilken krise det stakkars fedrelandet er i, og vi har berøringsangst for å snakke om innvandring og at den er i ferd med å knekke oss økonomisk. Vi i SV forstår ikke at disse innvandrerne rotter seg sammen og skaper parallelle samfunn i de store byene.

Vel, i år skal Oslo bosette 1000 kvoteflyktninger, og Oslo Vests to rikeste bydeler Ullern og Frogner har tatt i mot tre (3) stykker i følge dagens utgave av Aftenposten, så parallelle samfunn er det vel vi selv som skaper?

Så hvor er individets frihet til å velge hvor det vil bosette seg om du kommer fra Pakistan eller Syria? Ikke prøv å få innpass i Gabelsgate eller i Ullernåsen! Friheten til å velge er for oss, ikke for dem.

Men for all del, det er klart at om livet tilbys mennesker som et bugnende koldtbord med all verdens retter, så vil det fremstå som spennende muligheter med frihet til å velge hva man vil ha. Men hvor realistisk er det?

For på det ene siden maner sittende regjering om at vi må innse at vi er i en viktig omstillingsprosess og derfor må vi vi tåle at de rike betaler mindre skatt fordi det skaper flere arbeidsplasser. At arbeidsplassene uteblir etter tre år i posisjon nytter det ikke å klage på, for dette tar tid må vite.

Så hvor mye er individets frihet til å velge verdt? Er det bare tomme ord? Ja, jeg synes det.

«Bedre løsninger trygger Norge» sier Høyre. Hva betyr det? Hva betyr AP’s «Alle skal med» egentlig? Vi vet at begge disse er tull og tøys. Hvilke av Høyres løsninger trygger Norge? Og AP som har sagt ja til at Europas strengeste innvandringspolitikk har sett dagens lys kan da ikke komme å påstå at «alle skal med»?

Vi lever i en SoMe-tid der de fleste tenker på seg og sitt, folk kler seg ut som klovner og skremmer hverandre, men synes at sirkus Trump er topp underholdning.

Vi har frihet til å velge nesten hva vi vil her i dette landet. Jeg tror tiden snart er inne til å si takk. Takke for at vi sitter på den grønne gren, enn så lenge. Selv ikke Norge kan vokse seg inn i himmelen, og vi kan ikke tufte hele vår identitet på å være best på ski.

Hvem er vi? Hvor skal vi? Hva med å bli et varmere og mer inkluderende samfunn? Ja, jeg vet, du synes jeg er en naiv venstrevridd tulling med berøringsangst. Skal vi snart tørre å ta debatten om det? Yeah right!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s