EN HOMO SOM PASSER FOR MEG.

Man må jo sneie innom SKAM, hva ellers skal man snakke om? tenkte jeg her om dagen. Og mens Donald Trump og republikanerne vil ta fra homofile og lesbiske sine hardt tilkjempede rettigheter i USA, har den norske serien som alle snakker om satt homofili på dagsorden. Voksne kvinner og menn sukker i lykkerus over at nå vises endelig «helt ekte» homofil kjærlighet på tv, stopp! ekte homofil kjærlighet, hørte jeg rett?

Alle elsker Isaks kamp, hans fine blikk i nærbilde, den unge gryende seksualiteten, kysset under vann i svømmebassenget, å ja, slik er det, slik liker vi det. To helt vanlige gutter som ikke ser ut som homoer, som bare rett og slett er fascinert av hverandre, tviler, søker, er på leit, og vi sitter fremoverlent i sofaen og ser de ømme blikkene, det grenser nesten til skuespillerkunst, men altså ekte homofil kjærlighet, smelt. Ja, jeg smelter også, fordi det er vakkert, det er poetisk, det er alt hva vi vil kjærlighet skal være, men det er ikke slik det er i virkeligheten.

Takk Gud for at den onde «homo homo-skjøgen» Eskild kommer inn som the bad guy og sprenger lykkeboden i tusen ekle biter når Isak betror seg og forteller at han ikke er, ikke vil være som Eskild, som er sånn homo homo som snakker om pikk og alt annet som superhomohomoer er opptatt av. Og det er da manusforfatterne som jeg tror er litt eldre enn de som fremfører replikkene er tar ansvar og gjør SKAM til en liten historietime i en tid da de heterofile har tatt ansvar for homodebatten og satt grenser for hva det er lov å mene om det å være homofil i Norge 2016.

For å være homo i Norge skal være «hel greit», og det er ikke noe vi hele tiden skal gjøre et stort nummer av!

Nei, det er ikke helt greit å være homo i Norge i dag. Nei, det er ikke alltid trygt å være homo i Norge i 2016. Nei, det er ikke voksne damer som skal bestemme om det som vises på tv er greit eller om det er ekte kjærlighet eller ikke. Nei, det er ikke voksne folk med grått hipsterskjegg som skal kjenne seg igjen i SKAM. Og ikke minst, NEI, det er ikke synd på alle homoer, nei, vi er ikke nervevrak alle sammen og kan komme å ta livet av oss for et vondt ord.

Og NEI, alle homoer er ikke snille gutter eller jenter. Vi er som alle andre. Vi er gode og snille, kjipe, vi er også en del av problemet med mobbing og homofobi. Vi disser våre egne for et godt ord, og vi er like feige som alle andre når det kommer til å innrømme det.

Så igjen,  takk Gud whatever for at homo homo Eskild kommer inn og penetrerer lykken i SKAM. Slik at Isak blir plutselig en bad guy der han sitter og vil surfe på andres livskamper. Som ikke vil være homo homo, men en helt vanlig gutt som ikke vil bli sammenlignet med de fjollete skrullene som hviner mens de mimer etter Beyonce og går med rosa fjærboa. Han vil være en helt vanlig gutt som ikke stikker ut. Flott, ingen nekter deg det, men sånne som deg skal vite at kampen for din kjærlighet ikke ble vunnet med at ingen «stakk ut» eller var «helt vanlige». Vi som kjempet den kampen har kjempet så tenner ble slått ut og blodet sprutet. Vi mistet jobb, venner og familie bare fordi vi stakk ut og valgte å være den vi var.

Takk manusforfattere av SKAM som skrev Pride-scenen. Som gjorde serien til intelligent fjernsyn. Den har fått meg til å tro på tv-drama for ungdom, at noen i NRK tar unge mennesker på alvor, at kjærligheten finnes.

Kjærlighet filmet i slow motion under vann er vakker og full av poesi. Eskilds blikk når han reiser seg og går i den Pride-scenen er virkelighet.

Han har tatt sitt valg uten å spørre noen. Han er seg selv. Han har knekt en kode. Det er det som kalles ekte kjærlighet. Som min venn forfatteren skrev:»Kjærleiken er eit filmtriks.» Men SKAM har sprengt lydmuren og er plutselig blitt viktig tv. Men utenfor fiksjonen jakter man på den perfekte homo. Han finnes ikke, sorry. Han kommer i alle slags innpakninger, også i en helt vanlig utgave. Det må da for pokker være noe for enhver smak. Livet er et koldtbord, det er servert!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s