Sylvi av folket.

Sylvi Listhaug har forstått det samme som Donald Trump, om du skal lykkes må du snakke ned, ikke opp. For Sylvi Listhaug har tatt tempen på folket, og gjør det motsatte av det Hillary Clinton gjorde, hun snakker til de nede på betonggulvet, ikke bare til sine egne. Hun sender en beskjed ned i kjelleren til de sinte og overgitte, ikke til kvinner som ligner henne selv, men til de som tror de ikke har en stemme, til de i stivnet fasong i sofaen, de som hun forteller at det er noe de ikke har fått, og som de skulle ha fått for lenge siden om ikke den hersens sosialistiske venstresiden, denne gjengen av elitefeminister hadde regjert landet med jernhånd nesten uavbrutt siden krigen. Så Sylvi tar en Donald og stiger ned til folket og ber dem passe seg for eliten, sier at det er de som er hovedfienden. At hun selv er elite der hun blir hentet av en svart bil hver morgen og har en rådgiver på hver finger vedkommer ikke dette eventyret.

Og nåde den fra eliten som våger å blande seg inn i ekkokammeret på Facebooksidene til den mest populære blondinen siden Marilyn Monroe. Ja, jeg bruker et billig triks og drar hårfargen hennes inn i denne teksten selv om den ikke vedkommer saken, for selv en blond høne kan finne et korn, den siste kan dere suge på nede i underetasjen.

Og folket jubler fordi Sylvi er prinsessen som ingen kan målbinde, hun snakker seg gjennom Dax 18 og smilet henger helt opp til perleøredobbene og vel så det, og menigheten får ikke med seg at hun sier nesten det samme som Donald. Det er bare det at det ikke høres så stygt ut fordi det kommer fra en vakker kvinne. Men hun er stolt av at jernhånden er knyttet i kampen mot flyktninger. Her skal ingen bli som ikke har alt i orden, og her skal små barn rives opp av sengen klokken 2:30 om natten og sendes til et land de aldri har vært.

Jeg har kritisert Sylvi av folket ved flere anledninger, og jeg har fått kjeft for det. Jeg merker at i visse kretser er det ikke så stas med meg lenger. For Sylvi gjør bare jobben sin, og det er en vanskelig jobb. Og vi venstrevridde fjols mener jo at hele verden skal komme hit til oss, og hvordan skal det gå med våre barn og barnebarn?

Og når det går en kule varmt fra Sylvi, så mener hun ikke det hun sier, hun er bare så lei av å bli trakassert av eliten hele tiden, av sånne som meg som hever kunstnerstipend og tror jeg vet noe om politikk. Men jeg tenker at om en statsråd hele tiden må gå ut og fortelle hva hun egentlig sa så er det kanskje på tide å bli litt mer tydelig? Eller er det kanskje det hun er, tydelig?

Kanskje mener hun at reelle flyktninger ikke finnes? At det er helt trygt i Afganistan og i Somalia? At barn ikke har vondt av å bli revet ut av sengen midt på natten og sendt til utlandet selv om de har gledet seg til å feire bursdag i trygge omgivelser dagen etterpå? Kanskje hun mener i fullt alvor at alle som søker seg hit er lykkejegere?

Men jeg har en mistanke om at Sylvi selv er en lykkejeger. For drømmer vi ikke alle om lykke? At vi skal lykkes i livet og i kjærligheten? For jeg tenker at like før søvnen kommer og henter henne hver kveld folder hun hendene og ber en stille bønn for seg og sine. At hun i søvnløse netter er like menneske som du og jeg, at hun går opp og ser til barna, brer dyna tettere rundt dem og sjekker at døren er låst?

Og at hun kanskje sender en ørliten tanke til en liten gutt eller jente som sitter fengslet på Trandum, et lite barn som ligger med åpne øyne og stirrer ut i mørket mens bildene av krig og døde slektninger ruller på netthinnen?

Der er den ekle og skumle sprekken hvor lyset og angsten kommer inn. Men slikt er det ikke plass til i politikken, og det er ikke det folket vil høre.

Så, mens dagslyset stiger setter ministeren på seg det profesjonelle smilet og skrider til verket, selv The New York Times er stolte av henne! tenker hun der hun står foran speilet og legger ansiktet på plass. Så går hun ut i solen med folket i ryggen.

12 kommentarer om “Sylvi av folket.

 1. .. den ekle og skumle sprekken hvor lyset og angsten kommer inn. Ja, måtte den sprekken utvide seg så lyset får komme til og trollet sprekker!

  Vi er så sjokkerte,triste og fælne i disse mørke tider, vi som hun IKKE har i ryggen. Det går bare ikke godt med det frie trygge samfunnet vårt hvis vi ikke får gjeninnført respekten for mennesket i landet vårt.

  Takk for en fantastisk karakterisering, god tekst til ettertanke!

 2. Tusen takk for innlegget. Skulle ønske Listhaug fikk lese det, og tenkt gjennom hvert ord du har skrevet. I mellomtiden får alle vi andre forsøke å rydde i våre hoder og hjerter. Og diskutere med andre.

 3. Svært godt skrive !
  Det er litt tankevekkande at politikarar bevisst bruker
  sosiale media for å sanke stemmer og skape gehør for sin politikk.
  Me veit at ordbruk ,retorikk og sjarm kan appellere til folk der ute….privat og koseleg utlegging om peparkakebaking og mann som stiller i Trumpcaps ?

 4. Å skrive en rørende tekst med enkle sammenligninger krever vel ikke akkurat kunstnerstipend, men det er jo godt at skattepengene blir brukt til noe mer enn å ligge på sofaen. I din lyriske yrhet og forståelse drar du frem to små livredde barneøyne på Trandum mottak. Du dramatiserer det hele med perfekt sammenligning med hvordan vi andre pakker dynene godt rundt våre egne barn.

  Så er det da en gang slik at akkurat nå setter en narkoman en sprøyte med dårlig dop kjøpt fra en ulovlig asylant. Kanskje sovner han fredfullt inn under brua mens englene danser rundt han, eller han skriker i smerte mens det fråder rundt munnen. I kveld vandrer en ung jente hjem, i buskene venter velkomstfesten og hun kan ikke takke samfunnet nok for at akkurat hun fikk tatt sin møydom på en slik ærerik måte.

  I Afghanistan sitter en livredd gutt. Det lyser i dørsprekken fra det fresende bålet utenfor. Lukten av brent kjøtt brer om seg i rommet. Han skal aldri se sin far igjen. Han ble for pro-vestlig for Taliban. Han kan ikke skjønne hvor alle de store guttene er som kunne kjempet for landet. Lite vet han at disse blir hudset og hetset, ja nesten torturert i noen skrøpelig brakker i iskalde Norge, hvor verken folk eller hus kan by på varme. I timevis må de sitte med lampene i ansiktet for å svare på hvem de er. Mat får de sjelden eller aldri. Og nå er det snakk om å sette å de fotlenker som ville dyr i redselen for at de kan sprenge seg på et kjøpesenter eller begå kriminalitet.

  Du kan lage så mange sammenligninger du vil. Pakke det inn i hva du vil. Norge sparer 1.5 milliarder kroner neste år fordi asylstrømmen tørker inn. Asylbaronene gråter blod.

  Jeg betaler og bidrar med mer skatt både direkte og indirekte enn de fleste. Slik sett har jeg faktisk en rett til å mene hvordan disse bør brukes, og ja det kanskje mer enn en som ikke betaler skatt.

  1.5 mrd kan utrett det uendelige om de forvaltes korrekt. Ikke som bidrag til Clinton stiftelsen eller andre stiftelser hvor formålet er overgått av behovet for å dele ut bonuser og fly førsteklasse, men til ting som faktisk bidrar på sikt til en bedre verden.

  Det finnes en elite blant oss. En meningsbærende elite, og ja den hører i større grad til på venstresiden enn høyresiden. Med pennen hevder de å vite sannheten. Vi andre er bare idioter og nazister. Og nå har det sannelig dukket opp en kvinnelig Hitler i Norge. Hun har perleøredobber og et iskaldt smil. Håret er skinnende og blondt. Arisk blondt.

  Snakke opp. Snakke ned. Kan det tenkes at hun snakker med?

  Alle og en hver har et mektig og stort ansvar for verden. Vi har ikke noe mer rett til jorden enn noen andre. Slik sett burde grensene være åpne. En hver burde ha mulighet til å være sin egen lykkessmed.

  Vi har konstruert et system (les samfunn), som ikke er bærekraftig i verken form eller farge for ubegrenset masseinnvandring. Du vil ikke skjønne dette før stipendet ditt er borte, eller du blir banket helseløs i bydeler utenfor all kontroll. Vi får ikke i pose og sekk. Så vi må senke vår standard og akseptere en ny tid. Det er unngåelig. Vi kan ikke sitte her på berget alene og nyte av ressursene, mens verdens befolkning og elendighet eksploderer.

  Hvor urimelig er ikke alle sammenligninger?

  I dag kunne vi mettet 100 barn bare for den ene drosjeturen til en asylant.

  Hvem av oss er ondskapsfull? Du som kun vil mette den ene, eller jeg som vil mette 100?

  Og dersom det er slik at alt skal betales for. Alle mottakene, drosjene etc etc. Hvem av oss har da bidratt mest? Hvem av oss har gjort det mulig for det stakkars barnet fra Afghanistan som ligger med redde øyne på mottaket i Trandum til å få mat, klær og en mulighet til å bli en del av vårt velferdssystem? Du eller jeg?

  På et eller annet tidspunkt skulle jeg ønske at dere meningsbærere kunne komme med løsninger, eller i det minste ta ansvar. Skaff dere en jobb hvor dere bidrar økonomisk til samfunnet slik at vi kan ta ut ditt bidra til faktisk nytte (les mer innvandring). Selv med skattefrie jobber i Frankrike og Nato er det lov å betale tilbake til samfunnet.

  Ikke bare ha en mening og en karakterisk av andre, bidra.

  Det var slettes ikke meningen å ødelegge en eventuell auforia av glede over alle hyllestene du har fått. Jeg ville bare minne deg på at alt er ikke bare svar eller hvitt.

  • Takk for et svært grundig og til tider nedlatende svar. Verden er ikke svart/hvit, men når jeg leser deg er jeg i tvil, men takk for at du tok deg tid til litt voksenopplæring av meg. Jeg skriver ellers ikke for å sanke hyllest.

 5. Sterke påstander og meninger. Unntaksvis skjer det nok at barn blir vekket 0230 i utvisningssaker, men tror du ikke det kan være begrunnet? Ellers undres jeg noe over ditt personangrep – vi kan vel alle få lov å mene det vi vil uten at vi skal settes i grupper og tilkjennes tanker og ideologier fra deg. Du må gjerne mene det du gjør, på lik linje med alle andre -og så er vel demokratiet slik at den enkelte støtter det man mener er best?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s