Je suis hylekoret asså!

Foto: Pål M Laukli

I går kveld gikk vi venstrevridde do-good-fjotter på en «smell», meg selv iberegnet. Jeg satt sammen med en venninne på CGD i Paris da vi fikk se at vår kollega Kristoffer Joner hadde skapt en kampanje der han ba folk om å donere penger til NOAS i Sylvi Listhaugs navn. Vi heiv oss selvfølgelig på tastene og vipset over en hundrelapp hver, for dette smakte av opprør, en «in the Face Sylvi!», ja det var nesten litt punkerhuset Blitz. Og i løpet av kvelden spredde kampanjen seg som ild i tørt gress. Ja for pokker, nå er ikke skuespillere lenger noen selvopptatte slabbedasker, de har trøkk og viser samfunnsengasjement nikket vi megesigende til hverandre mens flyet forlot Belgia.

Men da vi landet i Oslo hadde First House-Sylvi vært ute og strødd litt salt i såret, for helle dussen, skulle liksom dette hylekoret av skuespillere og kommentatorer fra venstresiden mene noe om innvandring? Og om de absolutt ville sende penger, kunne de ikke sende et par hundrelapper til nærområdene der man kan hjelpe folk uten at vi trenger å ha dem her? Og ville man ha «svenske tilstander» i Norge? For er det noe First House-Sylvi er reddest for så er det Sveriges no go zoner der politiet har mistet kontrollen og det er farlig for skikkelige mennesker. At det er ganske ekstraordinært og uvanlig at en minister setter seg til tastene og kaller folk som bruker sin demokratiske rett til å støtte hvem de vil for «et hysterisk hylekor» bryr kronprinsessen i Anders Langes Eftf. seg ikke om.

Men allerede klokken 0700 i morges sprakk lykkeboblen. Dette var nemlig et PR-stunt. Det var ikke skuespiller Joner som heltemodig gikk alene ut i krigen mot hun som skal redde konge og fedreland, det var et reklamebyrå involvert. Ja, det hele var avtalt spill! Og folk ropte skuffet opp og følte seg lurt. For skulle du sett, man gir ikke penger til NOAS når det er en reklamekampanje, man støtter bare NOAS når en ildsjel eller skuespiller gjør det på ekte idealistisk måte! Hui hui! Ja, for sånt liker vi IKKE i Norge. Men vi slår oss på brystet når Nobel-prisen går til en fattig og snill nonne ingen har hørt om, men om den går til,  ja, dere skjønner. Vi er litt pripne på en del områder. Og aldri driver vi med noe lureri her på berget.

For dette er lureri. Tenke seg til? Lure folk og ikke minst misbruke eiegode Sylvi? Men at First House-Sylvi har en rådgiver og et PR-byrå på hver finger, at hun har mennesker som jobber med platformene sine på sosiale medier 24/7 er visst helt ok. Ja, er ikke 54% så fornøyd med henne? Sier ikke ALLE at hun er dyktig, at hun forstår spillet? Så hva er forskjellen med at en skuespiller forstår spillet og tuter med de metodene som fungerer?

Kristoffer Joner har gjort noe helt genialt sammen med det lille reklamebyrået som tok denne jobben gratis for NOAS. Først og fremst er det genialt fordi det funket, og at det er «in the Face» til Listhaug, en «tar du den, så får du den samme tilbake!» Ministeren vet nettopp hvilke knapper hun skal trykke på for at ballen skal rulle og så la folket gjøre resten av jobben. Men det vet vi skuespillere som er vant til å leve tett på media også. Å komme på forsidene i Norge er så enkelt at det er latterlig.

For å si som AP-politiker Anette Trettebergstuen:

«First House-Sylvi er krenket over at et lite reklamebyrå har gjort en pro bono-jobb for en ideel organisasjon. Hadde jeg giddet hadde jeg seriøst ledd meg ihjel!»

38 kommentarer om “Je suis hylekoret asså!

 1. Jeg veit seriøst ikke om jeg skal le eller gråte når jeg f.eks. ser gjennom kommentarfeltet på den nevnte facebookstatusen. Når det hevdes at man som kjendis av et eller annet slag ikke skal ha lov til å si sin mening, enten med eller uten et reklamebyrås hjelp, da er det noen som har misforstått konseptet demokrati og retten til å ha og uttrykke egne meninger! Sylvi skal, i likhet med alle andre, få ha sine meninger, men det er utrolig hvordan en toppolitikere kan bomme så til de grader når det gjelder å uttrykke dem! Nå mener ikke jeg at verken hun eller andre skal snu kappa etter en til hver tid skiftende vind, men dersom man befinner seg i den situasjon at man blir «misforstått» så grundig som unge Listhaug til stadighet gjør, da bør man ta en time out i sitt lønnkammer, i ren egeninteresse, kanskje til og med kontakte et visst reklamebyrå for å få hjelp til å få opp goodwillen?

  Man kan mene hva man vil om politikk, styresett og alt det der, men det jeg syns er rett og slett vondt er å se at stadig fler ser ut til å bli mer sjølsentrert, mindre empatiske, mer egoistiske. Dekket bak politikk, regelverk og lover gir vi oss sjøl rett til å lukke øynene og glemme at verden befolkes av enkeltindivider som hver og en bare ønsker å ha et ok liv, noen riktignok med livet som innsats i et forsøk på å få til dette.
  I denne sammenhengen er ikke vår Synnøve Solbakkenfagre minister en god nyhet, dessverre.

  Når noen hyler «au» er det som regel et tegn på at spikeren er truffet, midt i huet!
  Go, Joner!

 2. For å sitere en venn: «I en verden der Donald Trump er president i USA, og Leonard Cohen er død, får jeg tilbake litt av troen på menneskeheten når over 81.000 nordmenn velger å vise at de ikke liker når ministere regelrett skryter av at de kaster folk ut av landet.
  Ja, det er NOAS som står bak, og ja, de har benyttet seg av et reklamebyrå. Det rokker allikevel ikke ved det faktum at FOLK FLEST i Norge faktisk ikke ønsker å «like og dele» det når barn sendes til krigssoner. FOLK FLEST vil at vi skal oppføre oss skikkelig her i landet. Tenk det.»

  • Det er ikke Sylvi Listhaug som har bestemt at denne syv år gamle gutten og hans familie ikke får innvilget sin asylsøknad — det er det Stortinget, UDI og UNE som har bestemt.
   Joner må gjerne mene at enkeltvedtaket han nevner var feil. Joner må gjerne mene at Stortinget bør vedta andre lover angående asylsøkere. Joner må gjerne mene at Listhaug ikke skal be sine følgere støtte en effektiv gjennomføring av Norges utlendingslov.
   Det er noe helt annet å feilaktig anklage henne for å fryde seg over at denne gutten blir sendt ut — når hun ikke har sagt eller ment dette.
   Hvis Listhaug skal kunne forstås slik, må Joner regne med å forstås å fryde seg over at kvinner blir voldtatt av menn som får asylsøknaden sin avslått men ikke blir sendt ut omgående.
   Og at Joner skal «skamme seg» over å ha en «holdning» han egentlig ikke har.
   Det er jo den type retorikk Anders Behring Breivik og likesinnede bruker når de anklager folk for å være landssvikere, at de «ofrer kvinnene våre for innvandringens skyld».
   Vi vet jo at Joner og andre ikke faktisk ønsker seg at slikt skal skje med kvinner i Norge, og at vi gjennom å effektivt utvise de som har fått avslag kan unngå slike situasjoner.
   Joner og «#hylekoret» bør innse at de gjør akkurat det samme mot Listhaug og hennes støttespillere.
   Vi som et folk er ikke tjent med at Joner ikler Listhaug og 7.000 av hennes følgere med holdninger vi faktisk ikke kan sitere dem på at de har.
   Det er på høy tide at alle parter forholder seg til hva folk faktisk sier og mener, fremfor å tolke dem i verste mening og avspore politiske debatter til ren drittslenging og heksejakter.
   Men det kommer nok ikke til å skje, fordi politikere av alle slag er tjent med denne stadige Brød og Sirkus-akten fremført i media.
   Pressen har utnyttet denne saken til det fulle og skaffet seg masse klikk.
   NOAS har fått millioner av kroner.
   Joner — også en politiker — har fått masse oppmerksomhet og støtte.
   Listhaug har fått masse sympati fordi hun enda en gang utsettes for falske beskyldninger, og fordi Joner/NOAS skjøt troverdigheten sin i foten ved å blande inn et reklamebyrå.
   Vi som et folk sitter ikke igjen med noe annet enn bortkastet tid og mindre anelse om viktige saker som foregår i landet og verden.
   Det er lov å håpe at jeg ikke har kastet bort tiden min på dette innlegget, og at vi kan slutte å hive oss på disse meningsløse metadebattene som koker ned til hersketeknikker og feilsitering politikere imellom.

  • I en verden der Drumpf er president, er virkeligheten denne: Det hjelper lite å hyle i kommentarfeltet. Man kan ha så mye rett som man vil ha. Løgn og svindel er det folk deler mest. Folk flest har ikke kritiske sperrer på informasjon spredning, det er bevist at usannheter og løgn spres lettere enn fakta. Man drukner i falske inntrykk. Realiteten er en annen enn det som ofte fremkommer på nett (sosiale medier – SoMe). Selv Nyhetsmedia (journalister) bruker aktivt «sannhet» fra bloggere, nettsider og fremhever dette som kilder på en måte som forherliger keiserens nye klær (SoMe). Vi sitter her og tror vi er engasjerte borgere som vet alt så mye bedre enn andre… Informasjonsalderen er over, vi lever i en kvasi VR verden, styrt av altfor mange inntrykk som altfor mange manipulerer. Engasjement gjennom direkte deltagelse er fortsatt veien å gå.

   Troen på menneske har jeg stadig mindre av. FOLK FLEST tror at de er FOLK FLEST, men i virkeligheten er de som individ i mindretall.

 3. Jeg var en av de som gladelig donerte, delte og likte og frydet meg over at «mitt lille land» tok igjen så det kostet etter mot Sylvi og hennes tilhengere. I altfor lang tid har de fått brøle, trakassere og overta sosiale medier og avisenes kommentarfelt. Og vi «raddiser» har deppet og kuet holdt oss unna stormen av skjellsord og nedsnakk, og følt oss ganske så alene mot bøllegjengen. Men i går… i går sto vi opp, i titusentalls, og løftet våre stemmer. Ja vi er vel HYLEKORET da – dannet til og med egen fb-gruppe 🙂 Og at det var gjort i samarbeid med reklamebyrå synes jeg er helt genialt. Ja, tut med ulvene og slå dem med deres egne metoder. WOOHOO sier jeg bare, pengene går til et fabelaktig godt formål som Sylvi har prøvd å trykke ned ved å kutte i midlene deres, samtidig som hun sender ut stort og smått over en lav sko og fryder seg grenseløst over smerten hun påfører alle barna. Og på toppen av det hele mottar hun tusenvis av takkebrev fra NOAS, snakk om å få se motstanden klart oppi dagen. Bedre kunne det ikke gjøres, Joner og reklamebyrået gjorde mange lykkelige i går.

  • «hun fryder seg grenseløst over smerten hun kan påføre barna»..
   Fins det noen grense for hvor umoralsk du kan være?

 4. Iblant hender det at folk går feil vei, men våger ikke å simpelthen snu av frykt for å se dum ut. Har en mistanke om a det er noen som hadde denne følelsen i dag…

  Men flaue situasjoner til side, det de fleste overser er situasjonen til NOAS som organisasjon.
  Deres budsjett har vokst markant de siste årene, i takt med at antallet asylsøkere har økt. Men nå er det i ferd med å snu, antallet asylsøkere har gått ned og regjeringen har varslet kutt i pengestøtten.
  Situasjonen til NOAS var ganske klar, med mindre inntekter ville de måtte redusere staben sin. Om ikke de da fant en måte å generere inntekter på…

   • Jeg er klar over at jeg nok er en kjedelig samtalepartner, fakta er som regel ikke så spennende. Det er sikkert mye artigere å skråle i vei uten å måtte bry seg om slike kjipe ting.
    Men heldigvis er jeg ikke den som tråkker ned dørstokkene her inne.

   • Ikke kjedelig, men litt nedlatende kanskje. Fakta er ikke kjipe ting, men jeg synes din omtale av NOAS er ganske kynisk, set de kun tenker på penger. Jeg tror den organisasjonen evner å tilpasse seg etter behov.

   • Får ikke svart på ditt seneste svar, sikkert noe teknisk.

    I dag kan vi lese at Joner bekrefter det jeg sier, at NOAS var i pengenød og at hele stuntet ble gjort med dette som bakgrunn. Men reklamemannen visste jo godt at en streit aksjon av typen «NOAS sliter med økonomien, gi din støtte nå» neppe ville fenge. Derimot om man spilte med folks følelser og lot de tro at de med sine doneringer ga et spark til Listhaug i form av et trailerlass med takkekort… Det var absolutt en smart idé og meget godt gjennomført.

    Kynisme? NOAS opererer i en virkelighet fullt av kynisme, de må jobbe imot et kynisk system, og kyniske politikere er ivrige etter å strupe pengekranen. Kan man så klandre at de tyr til kyniske virkemidler for å kunne drive videre? Jeg kan lett forstå hvorfor de gjorde det.

    Det med nedlatenhet. Jeg sitter ikke med inntrykket at ditt første svar var akkurat et kompliment…

 5. Hehe..litt artig da..når dere venstre vridde,i full iver etter og skulle rakke ned på Listhaug. .blir rundt lurt av deres egne..haha..
  Takk skal dere fanen meg ha..det ble nok en skikkelig gevist for dyktige Sylvi Listhaug…😎

 6. Dette innlegget var nesten like ynkelig som pr-stuntet selv, og ruller forbi på min fb-vegg kun fordi jeg har noen få pk-venner som prøver å glatte over for å ha delt Joner’s innlegg og rost han i skyene for å være en sånn hjertevarm, fin fyr. Jeg tipper at de fleste satt igjen med ein flau smak i munnen når de fikk høre at det bare var et reklamestunt. Noen av dem har nå slettet innleggene sine, og resten sitter og prøver å bevare æren sin ved å dele slike innlegg, der man bedyrer at det funket, altså. Vel, når man kjører en slik «kampanje» skrevet av en kjendis, delt videre av kjendiser som har tusenvis av følgere, så er det klart det funker, på et vis. Det er vel ikke uten grunn at det brukes kjendiser i så og si alle innsamlinger på tv osv.

  Og at man får inn penger er jo bra det, nesten uansett ha man samler inn til, for jeg driter ihvertfall i hva folk bruker pengene sine på. Det jeg ikke skjønner er at en kjendis som Joner skal være nødt til å rakke ned på en minister, latterliggjøre henne, bruke bilde av henne og hennes navn, for å få støtte hos folk til å samle inn penger til en sak, som alle sammen er sååå enige om at er en god sak. Hadde Joner klart dette bare pga. sitt brennende engasjement for flyktninger, uten å blande Listhaug inn i det, så skulle jeg heller tatt av hatten for han.

  Listhaug gjør tross alt bare den jobben hun er satt til, og jeg er hundre prosent sikker på at de fleste av oss innerst inne er enige om at litt kontroll må vi ha med innvandringen. I en setting der noen må sendes ut av landet, og andre får ikke komme inn, vil det alltid være en og annen trist historie som blir blåst opp i media. At hun kanskje har hatt et par dårlige formuleringer kan jeg være enig i. Men det er kanskje ikke så rart når hun får stukket opp en mikrofon i munnen hver gang hun er utenfor døren sin. Og når man vet at dette vil bli vridd i aller verste mening og brukt mot deg om og om igjen, så er det kanskje heller rart at de ikke har funnet flere «uheldige» ord som de kan kverne på. Listhaug vil aldri kunne komme til å si eller gjøre noe riktig, for mange mektige personer og hele Norges presse har bestemt seg for det. I det ene øyeblikket blir hun hetset for hun stanser flyktninger som vil inn eller kaster ut flyktninger som ikke skal være her, til og med når det er kuldegrader!!! Hvor kynsik går det an å være liksom? Og i neste øyeblikk får hun skylden for at det kom så mange flyktninger inn over Storskog. Ja, jeg ville sett den av dere som kunne gjort denne umulige og utakknemlige jobben bedre enn henne!

  Men tilbake til selve pr-stuntet som visstnok funket. Noe sier meg at en eller annen begynner å bli rimelig desperat når man må ty til et slikt stunt. Hvorfor, har jeg forklart lenger oppe. Når det i tillegg åpnes for at tusenvis av folk kan sitte å lire utav seg det aller verste man kan komme på om Listhaug på Joner’s fb-side, uten noen form for sensur, ja da blir jeg faktisk målløs. Disse gode som skal hjelpe mennesker, som bedyrer at vi ikke må spre hat og ikke hetse, de har visst glemt helt ut hva de selv driver med. Eller er det sånn at man kan mobbe noen utvalgte? Uansett hva man synes om Listhaug så er hun også faktisk bare et vanlig menneske, med vanlig familie og vanlige venner, og helt vanlige unger som skal omgås helt vanlige medelever som kommer til å fortelle dem at moren deres er et grusomt menneske.

  • Det er din fulle rett (anonyme Joda, litt ynkelig å ikke vise ansikt på nettet) å mene at Joner og jeg er ynkelige. Men denne saken handler ikke om NOAS, Joner eller Listhaug deg eller meg, den handler om mennesker som kastes ut av landet på en uforsvarlig måte uten at de har fått sakene sine behandlet. For to dager siden havnet en liten gutt og hans familie i et attentat i Kabul, de reddet livet såvidt det var. Disse ble sendt tilbake til Kabul som regnes som trygt av Listhaug. Siden du ikke har brukt penger på dette PR-stuntet burde du klappe igjen, og siden du ikke engang våger å fortelle omverdenen hvem du er når du sprer møkka di sier jeg takk for deg. Listhaug er vel det mennesket som får mest støtte i dette landet i disse dager! Listhaug har aldri fått skylden for at det kommer flyktninger til Norge, de kommer hit fordi det er krig i verden, kriger vi deltar i.

   • Hele saken er jo ynkelig,les årsbusjettet til N oA hva de bruker pengene til. 85% går til lønninger. Er snart i klasse m sos rasisme.

   • Dette ynkelige vesenet kunne jo selvsagt skrevet f.eks. Anne slik en lenger oppe her har gjort, da ville jo alle visst hvem jeg var. Men kanskje ikke så nøye så lenge man er enig med deg..

    Men hvis vi kan legge bort ditt eneste motargument, at jeg ikke skriver navnet mitt, og du tør å ta med et saklig svar på siden din, så kan jeg forklare poenget mitt.
    Alle vil selvsagt synes synd på en liten gutt som blir sendt tilbake til Kabul, fordi vi kjenner han etter mangfoldige avisoppslag. Men ingen tenker på de stakkars barna som sitter igjen midt i krigen fordi Norge og Europa har fylt opp med bla. økonomiske flyktninger som ikke trenger beskyttelse, og som egentlig tar deres plass. Det er så lett å drite i desse, for vi kjenner dem ikke.

    Vi må dessverre gjøre vanskelige grep innimellom, for om resten av verden skjønner at det lønner seg å sende opp ankerbarn, eller på annen måte komme til Norge når man egentlig ikke trenger beskyttelse, så vil vi ikke få hjelpe de som trenger det mest.

    Nå er det jo som kjent ikke Listhaug som velger ut hvem som skal hjem, og vi må jo nesten stole litt på at de som er satt til denne jobben vet hva de driver med. Et attentat kan jo skje hvor som helst, til og med i Norge. Og når folk kommer her ulovlig og til og med velger å få barn i en sånn situasjon, så må de nesten ta konsekvensene selv.

    Og nei, jeg kommer aldri til å gi penger til NOAS. En organisasjon som trenerer sakene til de som har fått avslag og som er grunnen til at desse blir værende her i årevis, og får flere barn mens de venter. Så får vi enda flere triste historier når den dagen kommer at de faktisk må reise hjem.
    La Listhaug, UDI og UNE få gjøre jobben sin i fred, så ting går fortere og de som ikke skal være her må reise hjem før de etablerer seg med barn osv. Vet det høres kynisk ut ja, men alle vet at det ikke er plass til alle som ønsker det, og vi blir nødt til å sortere.

 7. Veldig godt skrevet. Det er gått en godt journalist tapt i deg. Eller, det må kanskje en god kunstner til for å få frem gode poeng uten å ty til å spy fram edder og galle.

  • Nei, det tror jeg ikke på. Jeg tror pressen kommer til å bære FrP på gullstol som ledende parti i regjering. Jeg tror også at om folk ikke protesterer så vil man også hjelpe til med at dette skjer. FrP leverer som de lovet, det er ingen overraskelse. Klart det lønner seg for dem å holde dette varmt, men dette er ikke en debatt om innvandring, det er en debatt om debatten.

 8. 30.000 gode nordmenn er altså villige til å betale 100 kroner til en mobbekampanje mot en som uvitende blir misbrukt med navn og bilde som noe inhumant og nedrig i et bedrageri iscenesatt av NOAS selv til inntekt for egen vinning – for å bedre kunne motarbeide arbeidsoppgavene til den de mobber. Akkurat. .
  Vi må gjøre noe med pensum i etikk på grunnskolen.

  • Takk til deg, Joda, my feelings exactly! Før jeg visste hvem Joner er eller om reklamestuntet, skrev jeg til «kristoffer som nyankomnet til FB» noe som ligner ditt innlegg her. Jeg visste ikke at KJ er en kjent skuespiller, ser ikke mye på norsk TV, men syntes hans inlegg, med bildet av Listhaug, var uetisk. (Kan en bare henge ut folk, med bilde og det hele, uten å ha innhentet tillatelse fra vedkommende?). Bra at Listhaug har noen fornuftige, logisk tenkende personer som ikke la følelser blender for fakta. Takk også for den andre kommentaret ditt, enig med deg.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s