Demokrati er noe dritt. Hold kjeft!

Debatten er så polarisert at det klokeste er å holde kjeft! leser jeg i et kommentarfelt. Slike utsagn er noe av det som provoserer meg mest, for om folk flest passiviseres og blir sittende i sofaen og ikke benytter seg av sin medbestemmelsesrett uthuler det demokratiet, og så sitter man der i etterkant og lurer på hvorfor man ble rævkjørt.

Et annet utsagn jeg liker dårlig er: «Men det lille jeg kan gjøre betyr jo ingenting.» Tull og tøys, ett eneste mennesker kan ta skjebnesvangre valg og gjøre stor skade, det har vi sett opp igjennom historien. Og et individ kan gjøre godt, det har vi også sett. Jeg nekter å tro at det ikke nytter å protestere når man er borger i et demokratisk land. Og det er folkets og opposisjonens oppgave å se de til enhver tid styrende makter etter i sømmene, og å si i fra når f. eks asylpolitikk og annet går i menneskefiendtlig retning.

I skrivende stund hører jeg at den omdiskuterte rørledningen Dakota Pipeline er satt på vent slik at man kan ta en ny runde for å hindre at drikkevannet til menneskene som bor i området ikke blir forgiftet. Hadde ikke folket protestert ville den ha blitt gjennomført. Så ja, det nytter. Og i går tapte ytre høyre valget i Østerrike. Her hjemme har folkeopprør og fakkeltog ført til at abortloven står fjellstøtt og at flyktningene som kom over Storskog i fjor allikevel får sine søknader behandlet i Norge, og de som har krav på beskyttelse får bli. Dette takket være at noen få ildsjeler ikke sovnet på vakt og fikk store folkegrupper med seg.

I disse dager kan det virke som om enkelte håper på at folket skal synke ned i fortvilelse, at det handler om å holde misnøyen oppe. Europa rakner! skrikes det fra forsidene, og vi vet alle at «good news is no news». Og man jakter hele tiden på en fiende utenfra. For oss her er det «lykkejegerne» som vil penetrere og rasere den norske velferden. Og fortfort journalistikken har ikke lenger tid til å sjekke kilder om no go zones i Sverige og sjekke kilder i saker som danner folkemeningen i viktige saker. De kritiske motstemmene blir stadig marginalisert, og folk ser ikke forskjell på virkelig journalistikk og fake news.

Ja, debatten er polarisert, men jeg tror ikke at det er klokest å holde kjeft. Trump kom til makten i USA fordi de kloke holdt kjeft. Og da de hevet stemmen var det for sent. Og her hjemme holder pressen oss fanget i thrilleren om et nytt statsbudsjett, om krangel og spenning mellom Erna, Siv, Knut Arild og Trine, men hva det egentlig handler om vites ikke. At budsjettet var blitt grønnere da den hvite røyken steg opp fra forhandlingsrommet er sprøyt. Når du går til sengs med et parti som ikke tror på klimakrisen blir et slikt forlik bare kosmetiske justeringer som ikke spiller så stor rolle.

Det er viktigere enn noensinne å ikke være taus. Vær forandringen, er et godt råd. Mens flyene med unge asylsøkerne letter og flyr mot krigsherjede og farlige land slår deler av folket ring rundt Stortinget for å vise sin avsky til en inhuman asylpolitikk og mennesker som mener at «men denne politikken har jo et samlet Storting bak seg, så hva faen er det dere bråker for!» Ja, den har nesten et samlet Storting bak seg, men det betyr ikke det samme som at den er human.

265 milliarder kroner ble tatt fra oljefondet for å få budsjettet i hop selv om strømmen av flyktninger har avtatt og landet har mer penger å rutte med en man trodde. Gull og grønne skoger fikk folk flest ikke. Ja, det lønner seg å holde kjeft?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s