Heksejakt i betalingsmurenes tidsalder.

«Hvor er den gravende journalistikken?» hyler folk.

«Hvor er de dyktige journalistene som før i tiden evnet å skille snørr og bart, de tøffe sluggerne som satte bjelle på katten!?» for så i neste øyeblikk frese til deg: «Hvorfor i huleste deler du denne linken på Facebook når den ligger bak betalingsmur?»

Før i tiden, for ikke så lenge siden betalte vi alle for papiravisene uten å mukke, det var utenkelig at nyheter skulle være gratis. Men så kom det store stygge internettet og plutselig vil de færreste betale for å lese god journalistikk og «ekte» nyheter.

Det som før var debatter i avisene har nå flyttet seg til sosiale medier. Helt usensurert (om du ikke poster nakenbilder) og uten redaktørhånd flommer den ut på Facebook og Twitter, og politikere driver valgkamp og karrierebygging i stor stil der gode hjelpere er moderatorer og skaper ministrene slik de aller helst vil fremstå.

Og når fagfolk slutter å grave utblir de kritiske spørsmålene. Og om de skulle dukke opp fra menigmann og motdebattanter blir de bryskt tilbakevist som hersketeknikk eller ren heksejakt. En minister kan i dag lire av seg hva det skal være på egen SoMe-platform og etterpå sutre i tabloidpressen at: «Alle vrir og vrenger på absolut alt jeg sier!» og dermed slippe å snakke om politikk men om seg selv og sin utsatte posisjon.

Når journalistikken marginaliseres er det en fare for demokratiet. Løgner og ting som ikke har hold i fakta kan markedsføres som sannhet. Og når redaksjonene ikke lenger har råd til å holde seg med kompetente fagfolk fordi leserne ikke lenger vil betale for det har vi et problem.

I tillegg vil store deler av den populistiske fløyen at all pressestøtte skal fjernes slik at «umulige» og venstrevridde redaksjoner skal fratas muligheten til å drive «klappjakt» på de stakkars folkevalgte som bare gjør jobben sin.

Før i tiden, for ikke så lenge siden kjøpte jeg tre papiraviser daglig. Det utgjorde en ganske stor pengesum i løpet av et år. Nå har jeg abonnement på tre aviser i nettutgave, samt to papiraviser jeg får i postkassen. Jeg betaler like gladelig for nyheter i dag som før.

Så valget er ditt. Vil du ha en presse som gir deg de virkelige nyhetene, eller vil du ha en virkelighet som er styrt av et amerikansk nettsamfunn som nekter deg å poste en naken pupp men ikke bryr seg om at noen fryder seg over at et «jihadyngel» blir tatt av dage?

En åpen Facebook-feed som ruller 24/7 som fungerer som sakfører, dommer, gapestokk, er åpen mikrofon for konspirasjoner så er det bare å bruke den som nyhetsformidler selv om den ikke er det.

For selv om ministeren smiler blendene vakkert og ser deg i kvitøyet med sitt dueblå blikk må du ikke bli overrasket over at alt det hun lover ikke er virkelig, og om det finnes var det aldri ment for deg. Og om du skulle stille et kritisk spørsmål vil en eller annen sørge for at det blir slettet før hun ser det.

Lik og del.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s