Skal vi slutte med hykleriet?

Hver eneste desember de siste årene har det poppet opp enkeltsaker i media som handler om at noen prøver «å stjele jula» og de rotnorske tradisjonene fra oss. Og vi lar oss hisses til debatt. For vi er julesanger, bunader og flagg. Vi er «Deilig er jorden» og «O helga natt!»

Og vi blir superkristne som ved et trylleslag og går i taket når udannede SV-politiker ikke kan dy seg men «tramper ut i protest» midt under et kommunestyremøte fordi de ikke vil synge salmer. At kirkebenkene stort sett står tomme de fleste av årets dager har ikke noe med denne saken å gjøre, ikke kødd med oss, vi er kristne, ferdig snakka!

Men hvor kristne er vi i Norge i dag?

Hvor mange stemmer på Krf? Det er et parti som for de fleste av oss er blitt en anakronisme i et moderne likestilt samfunn. Og hvor ofte folder vi hendene og ber til Gud i fullt alvor? Nå sier du kanskje, jeg gjør det når det røyner på. Ja, jeg gjør også det når det røyner på, men det er unntaket, ikke regelen. Og ja, mange prøver å få lagt inn et besøk under en julegudstjeneste, men vi er ikke kirkegjengere lenger og bruker ikke gudshusene våre slik f. eks muslimer, jøder og katolikker gjør. Vi bruker den til konfirmasjoner, vielser og begravelser, og å påstå noe annet vil være hykleri.

Raseriet som flommer i disse debattene er utløst av folk som vil verne om vår rotnorske jul og andre tradisjoner. «Dette er oss!» var den en bekjent som skrev bombastisk. En slik påstand er jo ganske ekskluderende? Skal alle nordmenn måtte enes om noen felles ting og tradisjoner som er oss? Går det ikke an å være en del av en kultur, men samtidig ikke være overbegeistret til enkelte deler av den?

Jeg elsker julen, men jeg tror nødvendigvis ikke på Jesus og at han ble født den 24. desember. Men det er hyggelig med musikken, all den gode maten, kakene og barna, men den er jo også en stor stressfaktor og utløser en crazy gave-festival som er skapt av næringslivet og er så langt fra de kristne verdier man kan kommer.

Og julen kan også være vonde familiesammenkomster der det går galt og det handler om å sitte musestille og ikke snakke om alt det som er feid under teppet av hemmelighold. Ingen liker alle i sin egen familie, å påstå noe annet vil også være å hykle. For ikke å snakke om alkohol…

I et fritt og levende demokrati bør det ikke finnes så mange påtvungne tradisjoner, vi bør kunne feire jul og andre høytider som vil vil, eller la være. Og vi bør respektere hverandre for at vi er forskjellige.

I Norge er du en tulling om du tror på Snåsamannen, men du skal ikke ta fra ungene troen på julenissen selv om han er litt dyrere i drift.

God jul, lille rare land. Man kan ikke annet enn å elske deg.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s