Når redselen holder pennen.

I går ble den nye Brochmann-rapporten diskutert på Dagsnytt 18. Det denne rapporten viser er at det er mange ting som vil komme til å bli utfordrende for Norge i overskuelig framtid, særlig at vi blir stadig eldre, at oljeprisen synker, og at det vil fortsatt være høy innvandring til Europa, da også til Norge.

Men Brochmann-rapporten hever ikke dette med innvandring opp som den største utfordringen, men det gjør NRK ved å invitere de mest innvandringskritiske debattantene i Norge til panelet, Keshvari (FRP) og Rita Karlsen (Human Rights Service) og en politiker fra AP som jeg i farten ikke husker navnet på, men han var en ensom svale i alt dette negative. Og at Brochmann-rapportens utsendte prøvde å nyansere prellet av som vann på den populistiske gåsa. Og ikke en eneste gang sneier samtalen inn på andre faktorer enn innvandringens mange farer og svakheter, og det hele ebbet ut i den evige negative tanken om at innvandring er roten til alt vondt her til lands og i verden ellers.

Så når skrekken og fremmedfrykten holder penner når vår historie skrives regnes ikke de store økonomiske forskjellene som utløses av høyrevridd skattepolitikk som nevneverdige fakta i fortellingen. Ei heller at velferden trues av at folk pensjonerer seg stadig tidligere og lever mye lenger enn før.

Det er selvfølgelig i noens interesse å peke på innvandrere, asylsøkere og flyktninger som en ytre fiende. Da slipper man å snu speilet mot seg selv og justere «næring etter tæring» som man sa i riktig gamle dager. Og derfor fabrikkerer vi løgner som får oss til å sove litt bedre om natten. Vi bruker Sverige som et troverdig eksempel på hvor galt det kan gå om man lar hele verden flomme inn over grensene helt ukritisk.

Her om dagen stilte jeg et åpent spørsmål på egen Facebook-feed til alle mine venner og bekjente som er svenske eller er bosatt i Sverige. Spørsmålene var: Er Sverige på randen av kaos? Finnes det store bydeler der politiet har mistet kontrollen og ikke våger seg inn i? Og: Stemmer det at den svenske økonomien aldri har vært så dårlig som nå?

Ikke én eneste av alle de som svarte kjente seg igjen i det disse spørsmålene insinuerte, og kapable menneske kunne gi meg svar på at den svenske økonomien er sunn og i en oppadgående kurve. Man kunne også melde om at 63% av syriske flyktninger var i arbeid. Og ja, noen områder ved noen av de store byene er røffe som i alle andre land, men det de fryktet mest var den økende trusselen fra høyreekstremister. Så om man skraper litt under overflaten om det jeg kaller for den «den norske løgnen om Sverige» finner man et annet land enn det alle disse påstandene om et land ute av kontroll prøver å få oss til å tro.

Så tilbake til Dagsnytt 18 i går. Nok en gang så vi en villet dramaturgi der man peker på en hovedfiende for å få en populistisk og spisset debatt. Det er synd fordi vi alle kommer ut som tapere med en slik konsensus. Og nei, vi skal ikke skjønnmale noe som helst, ei heller ha berøringsangst for å snakke om det som ikke fungerer med innvandring. Men kan vi ikke snart få se et par solskinnshistorier, de finnes!

Men good news is no news, og det blir ikke et godt tv-program av å melde om at ting fungerer. Alle kan ikke være Leo Ajkic, men kudos til samme kanal som har laget «Flukt»

Alt er ikke galt, ikke i statskanalen heller.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s