Norske verdier, WTF er det?

Siste nytt fra valgflesk-fronten: Norske verdier er under press!

Kulturminister Linda Helleland (H) og SP’s Ola Borten Moe rigger seg til på balkongen med jordbær, fløte og fresende vaffeljern og kommer med et felles sukk om at nordmenn ikke lenger våger å være norske. Vi vet jo fra før av at når kulturministeren snakker om kultur går det som regel fryktelig galt, men nå har hun fått drahjelp av bondepartiet for liksom å løfte angsten for at norske verdier renner ut med badevannet mens ungene dusjer med klærne på i norske skoler og det blir lenger og lenger mellom vaffelplatene i de tusen hjem.

Hva er en norsk verdi?

Helt siden uttrykket ble lansert har jeg forsøkt å få noen til å gi meg et vettugt svar, men til nå er det ingen som har klart det. Riktignok satt en kry og bunadskledd kulturminister under juletreet og messet om brunost og lefse i fjor, men slik fetende sikringskost kan jo ikke være basisen i norske verdier, vi må tenke på kolesterol og blodtrykk etter nok en forspist og dorsk sydentur, og når julemarsipanen kommer i butikkhyllene i oktober og jula varer helt til påske kan det bli litt i overkant. Men for all del, jeg elsker jula og sipper alltid en skvett når Sølvguttene synger høytiden inn.

Men spøk til side. Siden vi ikke har fått svar på hva en norsk verdi er har det vært snakket om at vi må ha noe felles vi kan enes om, noen unike norske ting som gjør oss norske. Å dusje nakne sammen etter gymmen på skolen er visst noe urnorsk som vi ikke må miste i følge Borten Mo og Helleland. Og spel. For i forrige uke gikk kulturministeren ut og freste mot en frekk frøken fra Oslo som våget å påstå at spel var dårlig teater, og det var dråpen. Selv om kulturministeren selv hadde sittet pyntet og streng under juletreet og lekset opp alt fra appelsiner (norsk frukt), rømmegrøt, Marit Bjørgen, lefse og julesanger, ja en lang liste av hva som er god rotnorsk kultur som vi alle bør/må like, så skal ikke en kritiker-tøs fortelle «folk flest» at de morer seg på sviktende grunnlag med dårlig teater! Fysj og føy!

Men jeg kan liksom ikke helt slippe dette med norske verdier.

Hva er de for noe? Hva er kriteriet for å kalle en verdi norsk? Må verdien være oppfunnet i Norge og ikke brukt andre steder enn her i landet? Jeg mener, lefse finnes i alle land i ulike versjoner, også geitost og kvinnelige skiløpere. I de fleste land synger de julesanger, og folkedrakter finnes i alle land. Og er en norsk verdi noe som er en verdi over hele landet? Er en norske verdi like verdifull på Lindesnes som i Vadsø, jeg mener på Sørlandet ber de sin aftenbønn og er ganske fromme, men i Vadsø driver de med joik og bannskap.

Ellen kanskje det er slik at det går an å være norsk og like litt forskjellig?

At man kan få lov til å bestemme selv? Den norske tradisjonsretten frossenpizza ble jo ikke stemt inn på en demokratisk måte, den sneik seg inn bakdøra. På samme måte som vi er utsatt for en snik-invasjon av all annen mat. Jeg mener for 50 år siden ville ikke en ekte nordmann ha spist rå fisk eller scampi. Som fiskeren fra Sørlandet sa: Vi var aldri så fattige at vi måtte ete hummer!

Nei skulle vi bare holdt oss til de norske tradisjons-rettene ville vi fått saltsild og poteter på bordet hver dag, kanskje fersk fisk og grøt. Salt kjøtt og flesk. Bær og sopp.

Ikke noe surf and turf, sushi og annet jåleri. Vi kunne ikke ha sittet på Løkka og spist løvetann og chevré og zippet til flaskevann fra Andesfjellene, 25 år gammel parmesan fra Lucca eller en lett omelett med trøfler fra Toscana.

Borten Mo og Helleland, de der norske verdiene er bare ei pølse i slaktetida, og jeg tror de som leter etter noe felles ikke vil finne det. Smaken er som baken, den er delt.

Ja, vi er så forvirra når det kommer til hva norske verdier er at jeg tror vi må gå i oss selv. Her forleden så jeg en same i samekofte og cowboystøvler, med headset fra USA og dama hans hadde miniskjørt og caps der det sto I LOVE NEW YORK MORHERFUCKER og jaggu gikk hun ikke og knasket på en diger kebab. Norskere blir det ikke, and I love it.

Reklamer

7 kommentarer om “Norske verdier, WTF er det?

  1. Thomas Hylland Eriksen gjorde et forsøk tidlig på 90-tallet. Han slet med å finne det typisk norske. Husker noen diskusjoner fra den gangen også. Mange mente at ting vi tok for gitt som norske var norske fordi vi hadde tatt til oss maten, vanene, normene, selv om det meste vi kaller typisk norsk er importert. Men det var visst vanskelig å svelge. Hele teksten er her: http://hyllanderiksen.net/Typisk.html

  2. Problemet med å snakke om «norske verdier» er at det er en selvmotsigelse. Verdier kan ikke være norske, svenske eller vestlige. Verdier er kun menneskelige… Det har ingenting med hva vi spiser eller ikke. Det er enten iboende verdier.. En tings verdi sies gjerne å bestemme dens viktighet med hensyn til hvordan vi bør gjøre våre vurderinger og beslutninger. Eller instrumentell som penger. Ingenting av brunost eller vaner har noe med verdier å gjøre. Å ta det opp som noe som trues, fordi verden vi lever i forandrer seg, er derimot en skremselspropaganda. Verdier mennesker har, kan ikke trues. Livet er forandring. Men å bruke det er å skremme, for å være den som frelser/redder oss fra trusselen. Et skikkelig nazistisk makt grep.

  3. En ting er at det snakkes om «norske verdier». Personlig synes jeg det er verre når de kommer halende med «kristne verdier» som om det skulle være noe ekstra godt. Men, ingen kan gi eksempler på noe som er en verdi som har opphav i kristendommen.

  4. Og enda vanskeligere blir det når man skal gi eksempler på KRISTNE verdier. Hvilke verdier er det som er spesifikt kristne og ikke går igjen i de fleste religioner og livssyn? Ingen!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s