Menneskerettigheter i panikkens tidsalder.

I går gikk Sylvi Listhaug ut i prime time og mente at vi bør «utfordre» menneskerettighetene og internasjonale avtaler for å sikre våre egne borgeres sikkerhet. Man sitter foran tv’n og spør seg om man hører rett.

Vi er vant til mange tvilsomme og en del vulgære utspill fra den kanten, men når man går til angrep på menneskerettighetene som er grunnmuren i Europa, som ble skrevet etter en av verdens største og grusomste kriger, som skal forhindre gruppetenkning og forfølgelse av mennesker, da har valgkampen sunket ned på et nivå selv jeg ikke så komme fra den kanten.

Nå mener altså ministeren med ansvar for innvandring og integrering at disse rettighetene er modne for å justeres eller utfordres  siden de ikke er i tråd med Fremskrittspartiets stigmatiserende syn på mennesker som kommer hit. Og eneste kommentar fra statsminister Erna Solberg i går kveld var: HEIA ROSENBORG!!

Rett etterpå står justisminister Amundsen og støtter Listhaug i en debatt, og glemmer at han er justisminister og ikke FrP-poliitker når han snakker om rikets sikkerhet.

For både han og Listhaug får det til å høres ut som om de ca 1600 som ikke vil forlate Norge er potensielle terrorister, og derfor må vi fengsle dem for å verne om våre egne borgere. Og det er der det begynner å bli problematisk. I følge menneskerettighetene kan man ikke skjære en gruppe mennesker over en kam og mene at alle disse individene er en fare for rikets og publikums sikkerhet. Tenk om jeg skulle ha påstått alle alle FrP’ere er rasister, da ville man nok fått høre?

Og i dag morges bjeffer Siv Jensen og løfter fram Teresa May som et eksempel på at det ikke bare er Listhaug som mener dette, for den britiske statsministeren ville gjøre det samme. Men som vi vet, hun fikk det ikke til fordi det var i strid med grunnloven og på grunn av at menneskerettighetene er overordnet grunnloven som gjør at det er en lang og svært omstendelig prosess å endre den.

For hva er det som stopper Trump i mange av hans mest crazy utspill? Jo, grunnloven.

Så om Listhaug og Jensen ikke skjønner at et politisk parti ikke kan overprøve og utfordre menneskerettigheter og grunnlov bare fordi partiet daler på alle meningsmålinger og panikken tar dem er de amatører.

Og om Erna Solberg nå ikke setter foten ned og viser hvem som er regjeringssjef er det bare å innse at hun ikke er i stand til å lede en regjering, ei heller være garanti for at vi ikke kommer i den situasjon at lov og rett tilpasses og utfordres for å gå etter grupper av mennesker man ikke ønsker her. Denne gangen er det 1600 flyktninger.

Neste gang er det kanskje deg. Eller meg.

24 kommentarer om “Menneskerettigheter i panikkens tidsalder.

  • Hva er det Sylvi har rett i? At alle asylsøkere er potensielle terrorister? Hva er det vi skal se etter i Sverige? Fengsler de mennesker som ikke har gjort noe galt der borte?

   • I utgangspunktet er vi alle potensielle terrorister, men mange forskjellige faktorer bidrar til å filtrere ut de aller fleste. Så sitter man igjen med fakta, som tilsier at veldig mange terroraksjoner, fullførte og avvergede, har avstamning fra grupperingen av asylsøkere. I så måte er det logisk at man sikter seg inn på den grupperingen når man planlegger fremtidige tiltak for å bedre sikkerheten i vårt samfunn.
    Man har også sett at i grupperingen ensomme og forvirrede menn som hevder å være korsfarere er det en høy andel terrorister. Men enn så lenge er denne grupperingen ikke så stor. Skulle denne vokse ville det være naturlig å fokusere på dem.

   • Så da skal man innskrenke menneskerettigheter for asylsøkere og blonde Frogner-gutter fordi de kanskje kan komme til å gjøre noe? Hva med nazister som marsjerer i norske gater selv om mange av dem er straffedømt for vold og mord? Osv..? Hva er en gruppe? Hvem kan vite hva som kan bli farlig?

 1. Med en ny, ansvarlig og våken regjering om noen uker, bør Listhaug tiltales for brudd på Diskrimineringsloven! Sikkert flere hundre tilfeller av grove brudd på denne loven. Folk som henne hører ikke hjemme i politikken.
  De hører vel strengt tatt ikke hjemme, noe sted! Hun burde faktisk fradømmes retten til å sitte på Stortinget – inntil hun har lært seg folkeskikk!

 2. Se i fengslene!!???Har du selv vært i et eneste norsk fengsel noensinne.Om ikke mye har forandret seg de siste ti årene,er fortsatt majoriteten av innsatte etnisk norske borgere.
  Når du ikke vet hva du snakker om er det ikke så lurt å snakke så høyt skjønner du lillegutt.

 3. Er ikke de 1600 du nevner i Norge ulovlig? Klart man kan fengsles når man har gjort noe ulovlig. Menneskeretteighetene gjelder vel også borgere i eget land? Hva med å føle seg trygg der man bor. Flete og flete gjør ikke det lenger.

 4. Hva er alternativet? At vi heller lar noen lokale tenåringsjenter blir kvestet og voldtatt? Hvem tar skylden da? Det er lett å sitte hjemme foran PCen og moralsk selvstimulere – særlig når man ikke må betale prisen for multikultur-eksperimentet selv.

 5. Hvis Sylvi Listhaug kan kalle seg kristen, er jeg stolt av å kunne kalle meg selv hedning!
  Kjell Steinar Vågen

 6. Ja, med den type multikultur vi har fått mere og mere av, kan det vel i stor grad kalles overgrep/voldtekt av egne borgere: dvs. masseimport av MENN med en begredelig voldskultur og kvinnesyn i bagasjen(les: islam). De fleste kan sikkert oppføre greit, men hvis 1 eller 2 av 1600 begår terror eller voldtar er skaden skjedd uansett. Synes DU det er greit å spille russisk rulett med ditt eget lands borgere bare for å fremstå som anstendig?

  Gi oss litt ‘Whataboutism’ nå.

 7. Kunne ikke svare direkte, wordpress har sine begrensninger…
  «Så da skal man innskrenke menneskerettigheter for asylsøkere og blonde Frogner-gutter fordi de kanskje kan komme til å gjøre noe? Hva med nazister som marsjerer i norske gater selv om mange av dem er straffedømt for vold og mord? Osv..? Hva er en gruppe? Hvem kan vite hva som kan bli farlig?»

  Hvis (gårs)dagens erklærte menneskerettigheter står i veien for å kunne opprettholde samfunnsikkerheten i dag og i morgen, så må man ha lov å ta en diskusjon rundt temaet. Vi må huske at menneskerettigheter slik de er erklært ikke er ti bud hakket i stein. Det er noe man ble enig om i en verden som tross alt var annerledes enn i dag.
  Som sagt, man må kunne ta en diskusjon og så evt sammen finne ut om det er mulig å gjøre noen endringer.
  Skjønner ikke helt de andre spørsmålene, kanskje er det strå du behøver til stråmannen?

  • Menneskerettighetene ble skrevet for at gruppetenkning og forfølgelse ikke skal skje igjen. De ble skrevet på grunn av at millioner av jøder og andre ble drept under 2. verdenskrig. Verden har aldri vært så trygg som nå, eller bedre. Ikke de der strågreiene, blir bare irritert. Vi er uenige, har diskutert før. Tror ikke vi blir enige. Takk.

  • Og ang. wordpress-begrensninger, jeg har installert et filter som ikke slipper inn kommentarer før jeg har valgt å lese dem. Måtte det etter en del heavy trusler selv om det burde være en menneskerett å få ytre seg i Norge uten å bli hoppet på på åpen gate eller på nettet med ønske om at man skal dø.

   • Er ikke modereringen av kommentaren jeg siktet til, men at man ikke kan svare mer enn ett nivå. Om jeg svarer deg, og du svarer meg så går det ikke dypere. Vet ikke om det var forståelig… 🙂

 8. «Menneskerettighetene ble skrevet for at gruppetenkning og forfølgelse ikke skal skje igjen. De ble skrevet på grunn av at millioner av jøder og andre ble drept under 2. verdenskrig.»

  Hvis du skal dra slike sammenligninger, så bør du kanskje ha i bakhodet at det er akkurat denne mentaliteten islam står for: gruppetenkning og forfølgelse. Det er vel kanskje ikke helt uten grunn at folk er skeptiske til at tilhengerne av denne groteske, menneskefiendtlige ideologien får vandre fritt i blant oss når vi ser hva det fører med seg? Slutt å fremstille de som stakkarslige offer.

  • Jeg trekker ikke sammenligninger, jeg forteller deg bare litt historie. Går det masse terrorister fritt blandt oss i Norge, er det det du sier? Jeg fremstiller ingen som offer i min tekst, men å bli beskyldt for noe du kanskje kan komme til å gjøre er jo nettopp det menneskerettigheter og flyktningekonvensjonen skal forhindre.

 9. «Hva mener du med dypere? Hva er det du vil ha meg til å si? Innrømme?»

  Jeg kan ikke svare på et svar. Om du tenker på hvert svar som et nivå, så går det bare to nivåer her. Det er wordpress og ikke deg som har denne begrensningen. 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s