Sylvi’s tilstander.

I disse dager reiser Sylvi Listhaug til Sverige for å kjenne litt på «svenske tilstander», da ganske sikkert med en gjeng pressefolk hakk i hæl, for der Sylvi er, der er pressen.

Ingen er så elsket av presse og «folk flest» som Sylvi, selv jeg kan ikke slutte å skrive om henne, og gjør henne atter en gang en bjørnetjeneste ved å skrive denne teksten.

For så lenge vi snakker om Sylvi er Sylvi fornøyd, og om vi ikke skulle snakke om Sylvi i en dag eller to blir hun desperat og fyrer av en rakett på Facebook eller Twitter, og så hiver vi oss over tastaturet alle som en.

I forrige uke var det menneskerettighetene som skapte trøbbel for Sylvi’s korstog som er å forhindre at flyktninger skal komme hit til oss, og nå er det «svenske tilstander-kortet» som skal prøves ut en siste gang før de siste sofasliterne kanskje vil lette på rassen når de skjønner at vi kommer til å få «no go-zoner» i bygd og by her hjemme om de ikke stemmer på ho Sylvi.

Så Sylvi reiser til Rinkeby, en av de eldste drabantbyene utenfor Stockholm der det i følge de som ikke har vært der er lovløse tilstander og politiet har mistet kontrollen, og ingen hvit mann tør sette sin fot. Vel, jeg har vært der flere ganger og  kom levende fra det, og det gjør sikkert ho Sylvi også, hun har livvakter, og det hadde ikke jeg.

Om du vil vite litt om tilstandene i Sveriges hovedstad kan du f. eks gå inn på http://www.magasinetparagraf.se der du kan finne tallene for kriminalitet utført i Stockholm de siste ti år. Undersøkelsen strekker seg over årene 2007 til 2016, og der fremstår bydelen Rinkeby-Kista som den minst farlige bydelen i motsetning til Norrmalm og Södermalm som topper statistikken både for narkotika og annen kriminalitet. Skulle du sett Sylvi? Paragraf har også egen Facebookside (Magasinet Paragraf)

Begrepet «svenske tilstander» har festet seg som en sannhet i norsk bevissthet.

De fleste politikere i Norge slenger seg om med påstander som «bare se på tilstandene i vårt kjære naboland» uten at pressen ber vedkommende forklare hva som menes. Og om de skulle komme til å grave litt i det, er svaret «men det vet vi jo alle.»

Vet vi det? Nei, vi vet ikke det. Selvfølgelig er det problemer rundt innvandring i alle land, og det skal overhodet ikke stikkes under en stol. Men hvorfor skal man ikke påpeke løgn Sylvi, uten å bli kalt for en «naiv sosialist som ikke ser hva som skjer rett over grensen»?

For litt siden gjorde jeg en «spørreundersøkelse» blandt alle mine venner i Stockholm, de er oppegående mennersker, og nei, ikke alle er på den blinde og døve venstresiden, men ingen av dem kunne kjenne sin egen by igjen utifra hvordan enkelte norske politikere beskriver den.

De kan melde om at Sverige går så det suser, og når 160 000 nye borgere har kommet på kort tid er det klart at det genererer mange nye arbeidshender som kan ta i et tak.

Mine venner i Sverige er ikke redde for innvandring Sylvi, de er redde for ekstreme høyrefolk, de er redde for nazisme, de er redde for politikere som skårer billige poeng på å pøse ut angst og fremmedfrykt for å sanke stemmer.

Du har jo sagt det selv kjære Sylvi, at ingen skal ha særfordeler eller bruke snarveier for å skaffe seg et bedre liv, ikke sant?

Men selv bruker du ofte løgn, skremselspropaganda og halvsannheter for å vinne et valg og en taburett, er det fair?

For selv om presse og ditt store ekkokammer bærer deg på gullstol gjennom dagene betyr ikke at Sylvi’s tilstander er de samme tilstander som finnes ute i virkeligheten!

I dag sa du på radioen: «Grunnen til at nazismen er på frammarsj i Sverige er at de ikke har våget å ta debatten og stukket den under teppet!»

Virkelig?

Hvor var du da nazistene marsjerte i norske gater? Hvorfor sto du ikke i fremste rekke og ropte at «nå må vi tørre å ta debatten!»? Hvor var du når hvite høyreekstreme kjørte ned og drepte en kvinne i Charlottesville? Passet det ikke inn i din egen fortelling om «tilstander»?

Ønsker deg en hyggelig dag i Rinkeby, men pass deg om du skal shoppe på Stureplan, det er der det er farligst, så hold på håndvesken Espen.

 

12 kommentarer om “Sylvi’s tilstander.

 1. Når det gjelder krimstatistikk så er det verdt å huske at kriminelle sjelden raner seg selv… 😉

  Listhaug er politiker og er nok ute etter politiske poeng, men samtidig er det feil å banalisere faktiske problemer når politikere vi ikke liker tar disse opp. Alle lo vi av Trump og «last night in Sweden», men faktum er at det skjer mye grov kriminalitet nesten hver «last night» i Sverige.
  Jeg har også kjente i Sverige som lever i harmoni og trygghet, men det er da irrelevant. Å besøke et sted uten å bli drept eller lemlestet er også irrelevant. Kari Jaquesson var i Syria, skal vi erklære landet som sikkert?

  Hva om vi glemmer Listhaug, Trump og alle idioter og åpner øynene for at problemene eksisterer? Det er første steg mot å løse problemene.

  • Jeg skriver i teksten at vi ikke skal stikke under en stol at problemer finnes. Jeg har reist jorda rundt, og ble slått ned og ranet i Harstad. Du har rett, det finnes ikke et sted som er trygt.

   • Et annet tankekors er at dette hadde jo vært en ypperlig anledning for den svenske ministeren å vise det rette bildet av Sverige. Lost opportunity, kan man kanskje si…

   • I skrivende stund har det blitt offentlig at den norske regjeringen har advart den svenske foran Listhaugs besøk, og gitt beskjed om at den norske regjeringen IKKE stiller seg bak hennes litt tvilsomme agenda.

 2. Mine svenske venner og slektninger ville bli veldig overrasket over hva «svenske tilstander» har kommet til å bety i Norge. Tror ikke mange ville kjenne seg igjen. Det skal ikke nektes for at mange svensker ble engstelige for den voldsomme pågangen av flyktninger tidligere, da myndighetene til slutt så seg nødt til å stenge grensene. De fleste er også klar over at ikke all integrering har vært like vellykket. Men svensker flest er positive til innvandring av et visst omfang, og man ønsker også å ta imot sin andel av verdens flyktninger. Den største redselen er, som du skriver, knyttet til fremmarsjen av høyreekstreme. Svensker er generelt mer på vakt ovenfor disse strømningene, og oppfatter for eksempel det norske Frp helt klart i kategori med Sverigedemokratene – at de representerer et tankegods som ikke hører hjemme i en regjering. Frp har i grunn bare hatt noen flere år til å polere dobbeltkommunikasjonen sin på.

 3. Så alt som er skrevet om Rinkeby er fake news? Der er det bare ro og harmoni – fordi du var der en gang uten å få trøbbel? Sludder og vås. Så du f.eks reportasjen derifra på TV2? Eller var den repotasjen også fake? Du får nok gehør hos din menighet men jeg tror du må nyansere deg litt skal du få den etterlyste oppmerksomheten.

  • For det første, hvorfor så sint? Sludder og vås? Har du sett hva den svenske migrasjonsministeren sier til VG i dag om Listhaugs påstander? «Det rene nonsens!» parerer hun. Eller takker jeg for nedlatenheten, og jeg skriver verken for menighet eller for å få oppmerksomhet, og så ønsker deg en strålende kveld, Einar Hansen.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s