Duell i Nordens Paris.

I går kveld inviterte statskanalen til nesten to timer lang happening i Tromsø der de to statsministerkandidatene Jonas og Erna møtte hverandre i sending som var en blanding av «Torsdagskveld fra Nydalen», litt «Rorbua» og litt krangel om politikk.

Publikum var desidert best og kom med de mest reflekterte spørsmålene, mens NRK fokuserte på å vise fram de to kandidatene som «menneskelige» via respektive ektefeller som gikk på kosetur langs et tjern og pludret om støvsuging og stryking av skjorter, mens man «betrodde» det norske folk om kandidatenes/ektefellenes sterke og svake sider. Riktig søtt og grusomt pinlig var det.

I starten av programmet passet talkshowvertene på å skape et bilde av Jonas som underdog på grunn av siste måling som viser at Høyre er et prosentpoeng større enn AP, noe som ikke har hendt siden 1920-tallet, og valgforskere og andre spesialister på området messet om at «Arbeiderpartiets valgkampstrategi har kollapset!»

Og slik gikk kvelden med stadig mer ufokusert babbel og humorinnslag hentet fra nederste hylle på Latter. Redaksjonen tenker sikkert at de vil fange unge seere med dette, men hallo, folk på tjue ser ikke på NRK, det er det vi øgler på førti pluss pluss som gjør.

Veldig ofte står media i veien for politikken.

Vi husker jo hvordan media i Norge gikk på trynet etter at de i måneder hadde utpekt Hillary Clinton som vinner i USA, og nå er de i ferd med å utpeke Erna Solberg som vinner selv om de utmerket godt vet at en million velgere fremdeles sitter på gjerdet og kommer til å bestemme seg rett før valglokalene stenger.

Men for all del, det gjelder å holde underholdningen på et passe seervennlig nivå med ups and downs den siste uken. Og i dag morges våknet vi opp med de sedvanlige «gikk-i-stupen-på-overskriftene» i alle nettaviser og papirutgaver.

Tror media at vi er dumme?

At vi ikke fikser å sitte foran flatskjermen å høre folk snakke helt rolig om politiske saker uten at en klovn spretter opp fra kaka fire ganger i timen?

Vi vil ikke forstyrres, vi vil vekkes opp av politiske analyser, av meningsbrytning og god samtale slik at vi kan danne oss et bilde av hvem vi tror er best egnet til å styre dette umulige landet.

Men ja, i  ørsmå øyeblikk falt det på plass, og vi kom tettere på hva som er essensen i forskjellen mellom blått og rødt i en virkelighet der man faktisk ikke lenger kan være helt sikker på hva som er blått og hva som er rødt.

NRK fokuserer som alle andre på hvem som er størst av AP eller Høyre, men hvorfor begge krymper og hva som skjer i norsk politikk sneiet man ikke innom.

Og kanskje både  Erna og Jonas er gårsdagens kandidater og andre burde sittet der i stedet? For i går kveld virket det som om ingen av dem helt forstår sine egne velgere.

Men Jonas var best i test.

Særlig da han refset Erna og retorikk og løse kanoner på dekk.

Ønsker AP alt godt, men problemet er at velgerne deres dekker et spekter med alt fra klimafornektere til innvandrerfiendtlige. Det er ikke alltid godt å vite hvem man skal gjøre seg upopulær hos?

Og Erna vet også godt at uten Siv og Sylvi er hun ikke mye verdt siden Krf og MDG ikke vil ta i henne med ildtang om hun ikke kvitter seg med dem.

Damn if you do, damn if you don’t.

 

3 kommentarer om “Duell i Nordens Paris.

  1. Angående løse kanoner på dekk, Støre vet sikkert godt hva han snakker om. Det var jo en ny minister hver nymåne under forrige regjering… 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s