Å tørre der andre tier.

I går trykket svenske Aftonbladet en artikkel som er så nær karakterdrap av Sylvi Listhaug det er mulig å komme.

Den norske innvandrings og integrerings-ministeren fremstilles som en iskald og kynisk medieperson som kjenner alle PR-triksene, men ikke aner noe om politikk.

Aftonbladet konkluderer med at hennes besøk i Stockholm viser hvor lite skikket hun er som minister for det feltet hun er satt til å styre over.

Sylvis egen fortelling om Sylvi handler om at hun er en av de få som tør der andre tier, hun er en av de som ser der andre er blinde, hører der andre er døve.

Hun selger sitt produkt som er henne selv.

Og om noen skulle ha innvendinger eller klage på produktet så sier hun enten: «Det har jeg respekt for, men jeg er ikke enig!» eller «Hvorfor er dere så opptatt av meg, kan dere ikke heller bry dere om hva jeg faktisk sier?» Det er bare det at Sylvi sier de samme tingene om og om igjen, og vi blir kanskje litt lei av å høre på.

Det er mange som tør der andre tier.

Jeg tør å si at Sylvi lyver. Hun lyver om det hun ser og av det hun hører.

I Rinkeby møtte hun et stille og rolig torg i solskinn, med boder og grønnsaksmarked, og en masse hyggelige mennesker som var møtt fram for å snakke med henne om andre ting enn det Sylvi selv ville snakke om.

Folket i Rinkeby, som plages av høy arbeidsledighet og trangboddhet ville fortelle den norske ministeren at nå er arbeidsledigheten blant unge mennesker gått ned med 30%, og at det skal bygges 50 000 leiligheter for å lette på trykket i boligmarkedet i forstaden.

Men Sylvi ville ikke høre på det øret der hun sto og scannet torget for noe som kunne få hennes bange anelser bekreftet.

Men det skjedde ikke. Ingen masseslagsmål eller skyting, ingen trakassering eller tafsing, bare et helt vanlig torg som i en hvilket som helst forstad i verden. Intet å melde selv om Sylvi hadde ekstra god tid siden hennes svenske kollega hadde avlyst møtet med henne.

Så Sylvi må sette seg på flyet hjem igjen, litt skuffet dog, men før hun går til ro stiger hun til tastaturet, eller er det Espen – og poster at turen til den svenske hovedstaden var svært givende.

Og til «dere som prøver å hysje ned alt det som skjer i Sverige, her er en link om hva som skjer når de mørke kreftene tar over når mørket kryper på!» fulgt av en noen måneder gammel videolink om en skyteepisode og et bilde av en blodig trapp som kunne vært tatt på Fauske eller i Lillestrøm, men som tilfeldigvis var fra, hör o häpnad, Rinkeby.

Ja, Sylvi tør der andre tier.

Men å «tørre der andre tier» er å si i fra når konsensus er på ville veier. Det er å rope høyt når keiseren ikke har klær på selv om alle klapper for de vakre tekstilene.

Men det er ikke det Sylvi gjør. Hun peker på noe som ikke finnes, ikke på den nakne sannhet, men på en grelt sminket fortelling som Sylvi har skrevet helt selv.

Men det er en innsmigrende og beroligende fortelling, fordi den har skurker som ikke ligner på oss og helter vi kan identifisere oss med. Og den er så deilig å tro på fordi den fratar oss ansvar og plikt til å bidra og være solidariske. Og ikke minst, Sylvis fortelling får de av oss som tror på henne til å sove bittelitt bedre om natten.

For det er ikke oss det er noe galt med, det er de andre.

Så egentlig er Sylvis fortelling genial. Den er som 9 av 10 filmstjerner bruker Lux Sepe. For hvem vil ikke være filmstjerne.

Og Sylvi gir oss denne drømmen.

Stem på meg, hør på meg, dyrk meg, så skal ingenting ondt skje. Men jeg skjønner at du er redd for din egen og dine barns fremtid nå når alle disse lykkejegerne flommer inn over grensene.

Jeg er redd jeg også, sier Sylvi, både for meg selv og mine egne barn og øynene blir blanke i kamera.

Og hylekoret sukker og lukker øynene, folder hendene mens St. Sylvi messer.

Og natten kryper på, det er noe som klør og smerter et sted bak på ryggen, men armene er ikke lange nok til å nå det stedet der det gjør som vondest. Og vi står opp, titter inn til barna som ligger med røde roser i kinnene og sover trygt, vi gløtter ut gjennom gardinet. Går tilbake til sengen, men søvnen vil ikke finne oss. Ikke i natt heller.

Derfor er det livsviktig å tørre der andre tier.

For det er mye sånne som Sylvi og hennes kumpaner tier om. Og det finnes så mange fortellinger, og Sylvis er bare en av dem.

Så tør der andre tier. Tør for deg selv. Tør for dine barn. Dine barnebarn. Tør for de som ikke er født. For de som skal leve her om hundre år.

Ps. Til deg som har lest helt ned hit, ja, det finnes problemer overalt, i Rinkeby, på Stovner, på Frogner og i Vadsø. Ingen grunn til å stikke det under en stol.

 

22 kommentarer om “Å tørre der andre tier.

 1. Jeg elsker at du også tør! Jeg er sliten, «inhabil» og feig! Sletta innleggene mine som ble usaklig kommentert av den samme tyskeren som plager meg hver gang. Hadde håpa på at han skulle slette meg som venn, men da har han ingen å krangle med 😬🤣

   • Skulle gjort det, men feigheten seire! Det er en fyr vi har kjent et halvt liv, han har bodd i Alta og tror han kan blande seg inn i norsk politikk …… FY for en slye! Så usaklig! Vi har vært hos dem i Tyskland og har aldri sett eller hørt om disse tilstander før! Var der senest i fjor sommer!

  • Et tips dersom jeg har forstått deg rett og han plager deg på Facebook – det går an å legge ham til i en venneliste som heter «Limited». Denne gruppen kan stilles inn på hva slags innhold fra deg den skal se, såfremt du er nøyaktig med personvernsinnstillingene dine.

   • Jeg har sett deg kalle et menneske idiot, Sven. Senest 22. august skrev du om Fredrik Juel Hagen: «Det er ikke fordi du er en hvit, heterofil mann som pusher 25 kjære Fredrik, det er fordi du er en idiot, en idiot som blir bedømt for sine meninger.»

   • Det stemmer. Takk for at du passer på meg, det er visst blitt din heldagsjobb? Men jeg gjentar, denne mannen er idiot, men vanligvis unngår jeg det.

 2. Sven. Jeg leste helt ned, alt sammen.man kan bli glad i slike mennesker som deg, Takk for at du orker!

 3. Selv om Rinkeby nu er erklært som et suksessområde, så forteller statistikken at de fortsatt har mer enn dobbelt så høy ungdomsledighet enn snittet for Stockholm og antallet nye bosteder i Rinkeby er noen hundre av rundt 40000 planlagte for Stockholm (mot 2020). Men det kunne vel vært verre…?
  Forøvrig er arbeidsledighetstallene basert på de som har registrert seg hos a-kassan, svært mange unge i Rinkeby og andre forsteder i Stockholm er dessverre ikke registrert. Men hey – out of sight, out of mind…?

  • Hvordan vet du at svært mange unge ikke er registrert?
   Jeg bor i Sverige og vet at om du vil ha noe å leve på så må du være registrert og følge de avtalene ArbetArbetsførmedlingen gjør med deg. Og de har mye tettere oppfølgi g enn NAV i Norge.

   • Bjørg, jeg leste det på en nettside som heter «mitti.se» , prøver å legge en link men vet ikke om den funker på kommentarfeltet.
    https://mitti.se/nyheter/arbetslosheten-minskar-rinkeby/

    «Men alla unga arbetslösa syns inte statistiken, de som inte har skrivit in sig som arbetssökande är en annan grupp som staden försöker nå.»

    Ungdommer som har mistet troen på samfunnet og føler tilhørighet til klaner og gjenger er ikke lett å få med i hverken statistikk eller arbeidsliv. Og dette er et problem i mange forsteder i Sverige, Rinkeby inkludert.

   • Men hvordan vet man at disse er arbeidsledige siden de ikke er registrert? Hvilken undersøkelse baserer dette utsagnet på? Vi vet hvor mye ulv det er i Norge selv om vi aldri har kunne telle dem…

 4. Takk Sven for at du hjelper meg å sortere tankene mine og sier det jeg mener. Ordene mine blir borte (alder) og frustrasjon over at fakta blir borte i Sylvi-sannheter.

 5. Takk! Det er nok monopolisering av ‘jeg tør der andre tier’. Du er en tøff og modig stemme.
  Leser deg med stor interesse.

 6. «Men hvordan vet man at disse er arbeidsledige siden de ikke er registrert? Hvilken undersøkelse baserer dette utsagnet på?»

  Sven, du må nesten spørre «Emilia Bjuggren (S), arbetsmarknadsborgarråd» om dette.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s