Alle menn kjenner en Weinstein.

«Hvorfor er det ingen av kompisene hans som tar ansvar og sier til ham at det ikke er ok å behandle damer på den måten? Tør de ikke?»

Jeg og en kamerat sitter og snakker om en fyr vi egentlig ikke kjenner, men som «alle» vet er en fyr som plager damene sine, slår, som er sykelig sjalu og snakker om damene sine i svært ekle vendinger når han er full. Vi kjenner ham ikke som sagt, men er i samme miljø, og vi har hørt den ene historien etter den andre om hvordan han er og hva han har gjort. Men mannen er respektert og hyllet i sitt miljø, blid og dyktig, litt sånn «hvem skulle trodd at han er en drittsekk hjemme?»

Som mann hører jeg ofte andre menn snakke om kvinnene sine og om kvinner generelt.

De aller fleste menn jeg kjenner er bra fyrer, heldigvis. Men jeg kjenner også noen få som ikke er det. Menn som snakker om damene sine som om de var et stykke kjøtt uten hjerne, som mener at de bør holde kjeft og være deilige. Og ikke sutre om hvor jævlig menn er.

Jeg hadde en slik mann i min nære krets. Vi er ikke venner lenger fordi når jeg tok ham for meg ble han forbanna og påsto at jeg så spøkelser på høylys dag, og at dama hans var så forvirra at han måtte holde henne i stram løpestreng. Han skjønte heller ikke at å ta bilder av kona i lær-bikini og legge bildene ut på sosiale medier ikke er ok, og at det er fornedrende for henne. Han mente at hun egentlig likte å vise seg fram og sprike for Gud og hvermann.

Jeg vet ikke hvorfor noen menn har et forkvakla kvinnesyn, at de tror at de ikke har egne  grenser som alle bør respektere. Jeg forstår heller ikke at noen menn sier at kvinner hyler opp om trakassering og ufin oppførsel når mennene egentlig bare flørtet med dem.

I min bok er det ikke flørt å klapse fremmede kvinner på rumpa eller legge hånden på låret deres på bar eller ombord i et fly. Det er heller ikke flørt å tiltvinge seg et kyss eller nærkontakt om kvinnen ikke samtykker. Alle «friske» mennesker vet hva en flørt er og merker når god kontakt mellom mennesker oppstår. Og alle menn i maktposisjoner bør også vite at sex ikke er relevant som kapital i forhandlinger om jobb.

Den amerikanske filmmogulen Weinstein har holdt på i årevis og nå står han strippet til skinnet i den spotlighten som han via ekle tilnærmelser og trakassering har sluppet mange dyktige skuespillere inn i lyset fra. Det er som fortjent.

Og det er også ganske forutsigbart at andre mektige menn nå roper opp om heksejakt på menn og at kvinner overdriver og er overfølsomme. De mest «våkne» av menn sier at «om dette viser seg å være et problem må vi jo selvfølgelig snakke litt om det», underforstått sier man at dette problemet er så marginalt at det kan da ikke være så mye å mase med?

Jeg har selv i mine fire tiår i norsk teater og film hørt menn snakke om kvinner i stygge og slibrige vendinger.

Og som homofil skuespiller har jeg også fått min skjerv av ekle og nedverdigende dritt.

En gang sa jeg til en filmprodusent på en sein fest: «Hun er faktisk en jævla dyktig skuespiller, ikke et stykke kjøtt du kan stikke pikken i!» Han har ikke villet jobbe med meg siden.

Som menn er det vår fordømte plikt å slå ned på slikt. Og til sist, det finnes også mektige kvinner som trakasserer og bruker menn som vil opp og fram seksuelt.

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s